И караваните с винетки през 2019?

30.07.2018
И караваните с винетки през 2019?

И за караваните да бъдат заплащани винетки предвижда нов законопроект, приет на първо четене в края на миналата седмица от Народното събрание. С предложените от група депутати изменения в Закона за пътищата се въвежда изискване за плащане на допълнителна винетна такса и за тегленото превозно средство, ако общата допустима маса на състава (автомобила+караваната) надвишават 3,5 тона.

Извадка от законопроекта:

Успокоителен факт е, че всяка от винетките ще може да е с различен период на валидност и ще важи за съответния регистрационен номер. Така, дори и ако за автомобила е платена годишна винетка за караваната ще може да се вземе седмична или евентуално от бъдещите уикенд винетки например – само за периода на транспортирането.

От Агенция „Пътна инфраструктура” планират да поставят кантари на 50 места в страната, за да могат точно да прецизират дали автомобилът заедно с караваната надвишават 3,5 тона, предаде bTV. Този контрол, според нас обаче не би следвало да има връзка с винетките, тъй като законопроекта поражда задължение за водачите на база максимална допустима маса записана в талоните на двете превозни средства, а не реалната такава на пътя. Така например, дори празен автомобил с празна каравана да тежат на момента под 3,5 т то водачът ще е задължен да заплати две отделни винетки, при положение, че по документи сборът от максималните им маси надхвърля тези килограми. И в обратния случай - ако по документи автомобилът и караваната са под 3,5 т заедно, то дори и на пътя реалното им тегло да надвишава тази граница, то водачът не може да бъде задължен да заплати винетка и за караваната. В този случай той би подлежал на сакция по Закона за движение по пътищата.

Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

СМТ 2019: най-голямото туристическо изложение в Германия

СМТ 2019: най-голямото туристическо изложение в Германия

CMT е едно от най-големите туристически изложения в Европа. Тази година то ще се проведе от 12 до 20 януари в...

Как според БАН трябва да се нарича къмпингуването извън къмпинги

Как според БАН трябва да се нарича къмпингуването извън къмпинги

Походът на властта срещу дивото къмпингуване в България и особено по морето натовари почивката под звездите извън...