И караваните с винетки през 2019?

30.07.2018
И караваните с винетки през 2019?

И за караваните да бъдат заплащани винетки предвижда нов законопроект, приет на първо четене в края на миналата седмица от Народното събрание. С предложените от група депутати изменения в Закона за пътищата се въвежда изискване за плащане на допълнителна винетна такса и за тегленото превозно средство, ако общата допустима маса на състава (автомобила+караваната) надвишават 3,5 тона.

Извадка от законопроекта:

Успокоителен факт е, че всяка от винетките ще може да е с различен период на валидност и ще важи за съответния регистрационен номер. Така, дори и ако за автомобила е платена годишна винетка за караваната ще може да се вземе седмична или евентуално от бъдещите уикенд винетки например – само за периода на транспортирането.

От Агенция „Пътна инфраструктура” планират да поставят кантари на 50 места в страната, за да могат точно да прецизират дали автомобилът заедно с караваната надвишават 3,5 тона, предаде bTV. Този контрол, според нас обаче не би следвало да има връзка с винетките, тъй като законопроекта поражда задължение за водачите на база максимална допустима маса записана в талоните на двете превозни средства, а не реалната такава на пътя. Така например, дори празен автомобил с празна каравана да тежат на момента под 3,5 т то водачът ще е задължен да заплати две отделни винетки, при положение, че по документи сборът от максималните им маси надхвърля тези килограми. И в обратния случай - ако по документи автомобилът и караваната са под 3,5 т заедно, то дори и на пътя реалното им тегло да надвишава тази граница, то водачът не може да бъде задължен да заплати винетка и за караваната. В този случай той би подлежал на сакция по Закона за движение по пътищата.

Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

Близо 10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Близо 10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Второто издание на Къмпинг и караванинг експо отчете над 50% ръст на гостите спрямо 2018 г. То се проведе в...

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Излезе от печат новото издание на Къмпинг карта на България. Тя съдържа информация за 22 избрани български...