И парламентът отхвърли ветото на президента върху ЗУЧК

Днес в пленарна зала със 143 гласа "за" бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху измененията на Закона за устройство на Черноморското крайрежие. С последните поправки бе забранeно свободното къмпингуване върху дюни и паркирането на кемпери и каравани в зони А и Б на Черноморското крайбрежие. Гласуването им бе последвано от многодневни протести на група Бетономорие пред сградите на Парламента и Президенстсвото, която настоя за вето.

В мотивите на президента за ветото бе посочено, че новите ограничения са значително по-рестриктивни спрямо досегашния режим, както и че законът въвежда прекалено високи глоби за свободно къмпингуване извън  специално обособените местата, които на практика не съществуват. Предстои те да бъдат определени през следващата една година чрез наредба, изготвена от четири министерства. Също така, президентската институция уточни, че конкретните поправки в законопроекта са предложени между двете гласувания, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. 

Въпреки мотивите и уточнението, че ветото не следва да се разглежда като конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти, то бе отхвърлено както от регионалната комисия, така и в пленарна зала. 

Група Бетономорие, която е основен противник на новите промени, организатор на протестите в защита на свободното къмпингуване и инициатор на ветото, днес излезе с декларация, чрез която заявява, че се отказва от по-нататъшни срещи и дискусии с представителите на Народното събрание и Министерския съвет. Представителите ѝ категорично няма да вземат участие в бъдещите работни групи по изготвяне на наредбата за устройване на зоните за свободно къмпингуване. Очакването им е омбудсманът на РБългария Мая Манолова да изпълни поетия ангажимент да внесе Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в Конституционния съд. 

Цветомира Цоцова
Camping.bg