Как да запазиш в тайна тайното си място?

04.08.2016
Как да запазиш в тайна тайното си място?

Възможно ли е да запазите в тайна дадено място при днешната глобализация, при нарастващото аутдор общество и при хилядите нови възможности за дейности на открито?

Автор: Патрик Джеймс, The Outbound Collective

За никого не е тайна, че броят на хората, които предпочитат дейности и спортове на открито, нараства с изключително бързи темпове. Има толкова много потенциални плюсове на тази нова тенденция ... първото, което ми идва на ум е, че с това увеличение ще има и увеличение на хората, групите и организациите, които са насочени към защита на дивите места. Но има и недостатъци – колкото повече хора прекарват време на открито, толкова по-малка е вероятността тайните диви места да останат непознати. 

Имате ли любимо място? Ако не сте сигурни в отговора, аз ще ви помогна да разберете. Има ли място, което винаги е в мислите ви, без значение къде се намирате или какво правите? Вероятно това е място, което посещавате отново и отново, от много години, дори не помните откога. Ако сте отговорили с ДА на този въпрос, тогава със сигурност това е вашето любимо място. Следващият въпрос, на това място има ли кътче, на което забравяте всичко останало? И последно – колебаете ли се да споделяте детайли за това местенце, когато ви питат? Ако сте отговорили с ДА на последните два въпроса ... имате тайно място. Поздравления!

При нарастващите възможности за занимания на открито и нарастващия размер на аутдор общността възможно ли е да запазите вашето тайно място в тайна? Аз постоянно си задавам този въпрос. Като повечето аутдор ентусиасти, аз съм  щастлив да споделя най-доброто от местата, които обичам и винаги се радвам, когато откривам съмишленици, които също са били там ... но има нещо уникално в това да пребродиш район, който е рядко посещаван. Това усещане за откривателство и уникалност понякога ни кара да се колебаем да споделим къде сме били. И затова ни остават две възможности.

Първата възможност: Ако сте се посветили на вашето тайно местенце и искате да го запазите извън радарите на широката публика, и ако сте склонни на известен егоизъм, ето няколко съвета:

1. Говорете лаконично

Поговорката "апетитът идва с яденето" тук важи по следния начин – колкото повече говорите за своето място, толкова по-любопитно ще звучи то за другите и те ще ви задават въпроси. Затова не се впускайте в подробности, колкото и да сте ентусиазирани. 

2. Ако поствате, те ще дойдат

В един свят, където интернет и социалните мрежи са огромна част от живота ни, е абсолютно нормално да публикуваме снимка, статус или видео. Дори и с минимална информация в поста, все ще се намери някой, който да хване дребен детайл и да разпознае мястото. 

3. Избирайте мъдро

Ако това място има невероятни гледки, скрит водопад или нещо друго, което го отличава от околността, не е добра идея да показвате тази негова отличителна черта на всеки един от приятелите ви и техните приятели. Колкото повече хора знаят за вашето място, толкова по-малко вероятно е то да остане в тайна.

Втората възможност е малко по-лесна.

Както споменах по-горе, според мен един от позитивите на нарастващото аутдор общество е, че с него ще се появи и по-голям интерес към защита на природните места. Този интерес може да има много проявления ... може да бъде събиране на боклук по време на организиран преход, а може и да е групова инициатива за възстановяване и рехабилитация на екопътека. Също така може да бъде под формата на бизнес инициатива за позициониране на бранд, правителствена инициатива или друг опит за обръщане на внимание върху значението на местата, които обичаме. Тези неща вече ги правим по много начини, но не би следвало да спираме само дотук. Необходимо е нещата да започват от индивида, а не от групата, т.е. всеки сам да има самосъзнанието да пази. 

Ще бъда адвокат на дявола за секунда: Ами ако тези тайни места са начинът, по който да запалим някого по аутдор дейностите? 

Аз например имам места, които искам да бъдат в тайна колкото е възможно по-дълго, но вярвам, че е необходимо да решаваме според всеки отделен случай кога и на кого да ги споделим. Погледнете на това като на балансиращ акт между споделяне достатъчно информация, за да пожънат плодовете на мястото, но до такава степен, че мястото да не се пренасели и да му се отнеме чара. Но! Ако запазването на дивата природа зависи от това да запазим мястото в тайна – по-добре не го споделяйте на никого! 

Благодаря за четенето.

Патрик

How to keep a secret spot secret, Outbound Collective

Превод: Camping.bg

препоръчани новини

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

www.4play.bg е онлайн магазин за щастливи деца. Дървени детски площадки, конфигурации, пластмасови къщи, батути и...

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

След изтичане на въведеното извънредно положение къмпингите в България вече могат да приемат гости. По-долу ще...