Как да запалите огън без да оставяте следи върху природата

31.05.2016
Как да запалите огън без да оставяте следи върху природата

Предлагаме ви няколко съвета за това как да запалите лагерен огън без да оставяте негативни последици върху околната среда.

Изберете подходящото място

Изберете закътано място на завет. На него обаче не трябва да има нищо, което е запалимо или на което може да остане следа от огъня – храсти, гора, скали и т.н. Ако на мястото, на което сте избрали да нощувате, вече съществува огнище, задължително използвайте него и не изграждайте ново.

Ако няма старо огнище, направете ново

Ако се намирате край река, съберете пясък, ситни или по-едри плоски камъни, с които да изградите основа на огнището.  Ако сте на друго място, може да съберете пръст от под някое дърво. Засипете основата и я подравнете. Не палете огъня директно върху тревата. След това оградете насипаната основа с по-едри камъни, които да служат за преграда за огъня да не се разпростира върху ненасипаната земя/трева.

Съберете огниво

За да се получи огънят ви лесно, бързо и дълготрайно, подгответе следното „гориво”. Не сечете дървета.
-    Сухи съчки с дебелина колкото пръст – за разпалване на огъня
-    Суха дървесна кора или изпопадали борови иглички – за разпалване на огъня
-    Сухи клони с дебелина колкото ръка – за засилване и поддържане на огъня
-    Сух дънер – той ще ви гарантира траен огън в продължение на поне 45 минути

Запалете огъня

Върху насипаната основа на огнището поставете боровите иглички или сухата дървесна кора. Над тях във формата на типи постройте съчките, а над тях отново в типи конструкция наредете сухите клони. Запалете игличките/дървесната кора със запалка или клечка кибрит. Ако нямате, създайте искра с друга техника (кремъчен камък или запалка). Внимателно следете дали искрата успява да възпламени разгарките. Ако е необходимо духнете внимателно с уста, за да разпространите огъня. Кислородът дава повече енергия на пламъците. След като стартирате горенето и то стане стабилно, постепенно поставяйте допълнително клони, за да поддържате огъня. Важно е да не прекалявате с дървата, за да не го задушите.

Не оставяйте следи след себе си!

Оставете огънят да изгори напълно, за да сведете до минимум следите от дейността си. Не оставяйте неизгорели клони и дънери. След като получите само пепел, сипете вода, за да я охладите и я разбъркайте с основата на огнището. Накрая изгребете получената смес и я разхвърряйте наоколо. Под огнището ви трябва да е останала само стъпкана трева, която много скоро ще се възстанови.

Запомнете!

При палене на огън извън определените за това места спазвайте чл.137, ал.3 от Закона за горите: „По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.”

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Премиерите на Къмпинг и караванинг експо 2021

Къмпинг и караванинг експо 2021 - най-голямото събитие за годината в сферата на къмпинга, караванинга и аутдор ще...

препоръчани новини

Спечелете уикенд с кемпер и още много награди в томболата на Къмпинг и...

Томбола със страхотни награди очаква всеки посетител на изложението Къмпинг и караванинг експо 2021. Голямата награда...