Как да изберем спален чувал?

02.02.2016
Как да изберем спален чувал?

Изборът на спален чувал е от съществено значение за съня и пълноценната почивка, когато спите на открито, независимо в коя част на годината. Затова тук ще разкажем кои са най-важните съображения, когато избирате спален чувал.

Температурен диапазон

Най-важният параметър, по който хората обикновено избират спалния чувал, е температурният диапазон. Той се съобразява с това къде смятате да използвате чувала и при какви температури сте свикнали да спите обикновено. Например, спален чувал, който смятате да използвате лятото на морето, ще има съвсем различни температурни характеристики спрямо този, който бихте използвали в зимни условия на иглу или палатка.

През 2005 г. Европейският комитет по стандартизация приема рамка, която регулира температурните характеристики на спалните чували. Тя стандартизира параметрите, които задават различните производители и с това спомага да бъдат сравнявани по-лесно, за да се прецени кой чувал ще предостави най-добрия комфорт в условията, в които ще бъде ползван. Стандартът е EN 13537 и с него следва да бъдат стандартизирани всички спални чували, които се предлагат в Европа.

Параметрите естествено трябва да бъдат използвани само като ориентир. Важно е да се знае, че температурният комфорт варира от човек на човек. Другите фактори, които влияят, са:

 • с какви дрехи спим в чувала,
 • дали го използваме в палатка или под открито небе, ,
 • какво шалте имаме.

Съветът на експертите е да изберем спален чувал, който по параметри е по-топъл, отколкото предполагаме, че ще ни е нужно за мястото, на което ще спим.

Температурният диапазон винаги се обозначава в три нива: зона комфорт, долна граница (лимит) и екстрем.

„Зона комфорт” показва при каква температура на средата човек може да спи спокойно в продължение на 8 часа без да се чувства прекалено топло или прекалено студено при напълно затворен спален чувал и с обикновено спално бельо. Когато чувалът се използва при температури под обозначените за „зона комфорт”, е вероятно да се почувствате хладно. „Зона комфорт” обикновено е зададена отделно за мъже и за жени, тъй като жените са по-чувствителни към студ.

Долната граница (зона лимит) показва при какви температури на външната среда ще се чувствате студено в спалния чувал и няма да имате спокоен сън. Екстрем обозначава температурата, при която спалният чувал може да ви спаси от хипотермия и измръзване. Това е границата, при която той служи единствено, за да ви спаси живота.

Сезонност на чувала

Спалните чували се разделят на групи според сезоните от годината, в които може да ги използвате. Съществуват летни, двусезонни, трисезонни и зимни спални чували. Няма едносезонни и четирисезонни чували, защото летният спален чувал не може да се използва през зимата и обратното.

Двусезонните спални чували могат да се ползват от късна пролет до ранна есен, а трисезонните – от ранна пролет до късна есен и в по-хладните летни нощи, например на планина. Трисезонен спален чувал може да се използва и като завивка (без да се закопчава) през по-топлите летни нощи.

Препоръчваме ви следните трисезонни и зимни спални чували:

 

Синтетичен или пухен спален чувал?

Изолационният слой на спалните чували е два вида - от синтетични влакна и от естествен пух (пачи или гъши).

Синтетичната изолация е по-често срещаната, по-достъпната и донякъде по-практичната при избор на спален чувал. Чувалите с такава изолация са по-евтини, по-лесни за поддръжка и чистене, и изискват по-малко усилия за съхранение. Също така те запазват характеристиките си при намокряне. Поради тази причина чувалите със синтетична изолация са по-добрият избор за влажен климат. Въпреки тези предимства, синтетичните чували не могат да се конкурират с пухените по отношение на запазването на топлината на тялото по време на сън. Също така те са по-обемни и по-тежки, тъй като е необходим повече пълнеж, за да се постигнат достатъчно добри температурни характеристики. Те не са подходящи, когато теглото и мястото в багажа са ограничени.

Предимството на пухените спални чували е, че задържат максимално ефективно отделената от тялото топлина по време на сън. Това се случва благодарение на  „пухкавостта” на естествения пачи или гъши пух, която образува милиарди въздушни джобове, които се запълват с топлия въздух, отделен от тялото, и не му позволяват да се освободи. Така той продължава да топли тялото и не му позволява да изстине. Пухените спални чували също така са значително по-леки спрямо синтетичните и се компресират до значително по-малки размери. Съотношението топлина-тегло при пухените чували е оптимално и не може да бъде конкурирано от чувал със синтетична изолация. Недостатъците на пухения чувал са, че пухът се степва, когато се намокри и това влошава температурните му характеристики, тъй като въздушните джобове слягат. Също така, при съхранение пухеният чувал трябва да се държи разгънат, за да се запазва „пухкавостта” му. А прането трябва да се извършва от специалисти, за да не се нарушава разпределението на пуха в изолационния слой.

Качествените пухени спални чували са ушити на секции, в които е разпределен пухът. Възможно е в отделните зони на тялото пълнежът да е с различен обем, за да се гарантира по-добра изолация на зоните, които изстиват повече. Разпределението на пуха на секции също така се прави, за да може чувалът да запази правилната си форма в течение на времето.

Основният недостатък на пуха е, че абсорбира влага, което нарушава изолационните му свойства. Също така, ако ви завали дъжд и намокри чувала, ще ви е необходимо много повече време да го изсушите преди да го използвате, в сравнение с чувал със синтетична изолация. Поради тези причини, чувалите с пачи и гъши пух са подходящи само за места, които са студени, но сухи.

Изолация от пух

Предимства

Недостатъци
Перфектно задържане на топлината, отделена от тялото

Губи изолационните си свойства, когато се намокри

Лек – много добро съотношение тегло-топлина Отнема повече време за сушене, когато се намокри
По-широк температурен диапазон – естествената материя регулира температурата на тялото и го прави подходящ за използване както при по-топло, така и при по-студено време. По-скъп
Дълъг живот, ако се поддържа правилно  
Компресира се лесно, лесен за пренасяне, компактен.  

Синтетична изолация

Предимства

Недостатъци
Запазва изолационните си характеристики, когато е мокър Не задържа топлината толкова добре, колкото пуха
По-евтин Обемист и по-тежък
Лесен за почистване По-кратък живот
Съхне бързо  

Ето и няколко специално подбрани от нас пухени спални чували, които ви препоръчваме:

 

Форми, размери и тегло на спалния чувал

По форма спалните чували основно биват два вида – правоъгълен и мумия. Най-обикновените спални чували (с най-базови характеристики) по принцип са правоъгълни. Те са по-обемни от мумията и могат да бъдат отворени напълно като одеяло. (Поради тази причина другото им название е тип чаршаф.) Правоъгълните чували са по-неефективни от гледна точка на задържане на топлината. Повечето от тях са предназначени за употреба на закрито (в хижа, каравана) или за лятно къмпингуване. Те не са подходящи за по-сурови условия и при по-ниски температури.

Правоъгълните спални чували могат да бъдат единични или двойни. Двойните са подходящи за двама възрастни или за възрастен с дете, тъй като топлината на телата се комбинира и се постига по-добър температурен баланс.

Спалният чувал тип мумия се стеснява надолу в краката. По-прилепналата форма към тялото изисква по-малко отделяне на топлина, за да се затопли чувалът и следователно има по-добри изолационни свойства. Чувалите тип мумия са с качулка, която допълнително спомага да не се губи топлина през главата. Поради по-обраната форма, мумията тежи по-малко спрямо правоъгълния чувал. Мумиите обикновено са единични, но ако закупите два чувала – с ляв и десен цип, има възможност да ги сдвоите.

Когато избирате чувал, освен на формата, сезонността и температурния диапазон, обърнете внимание и на размера му сгънат и на теглото. Това е особено важно, ако планирате да носите чувала в раница.                 

Други важни характеристики

 • Секции – секциите представляват ушити отделения, благодарение на които изолационният слой на чувала не се размества във вътрешността и задържа формата му.
 • Вътрешна материя – от вътрешната част някои чували са изработени с естествени материи (памук, бархет), а други – с изкуствени (полиестер, найлон). Изкуствените са по-често срещаните. Естествените материи винаги предлагат по-приятно усещане по време на сън, но трябва да имате предвид, че памукът задържа влага, което може да е недостатък в по-студени условия.
 • Външна материя – външната материя на чувала обикновено е изработена от рипстоп полиестер. Рипстопът е материя, изтъкана на квадратчета с цел, ако се пробие или скъса чувалът, да се продотврати по-нататъшното разплитане на материята. Външната материя е добре също така да бъде водонепропусклива и дишаща.
 • Ляв или десен цип – всеки модел спален чувал може да бъде с ляв или с десен цип. Най-добре изберете чувал с отваряне срещу водещата ви ръка. Т.е. ако сте с водеща дясна ръка, изберете чувал с ляв цип.
 • Двупосочен цип – той е удобен, когато ви е необходима допълнително вентилация, например в по-топло време. Може да отворите чувала откъм краката, за да осигурите приток на свеж въздух, но да запазите топлината на тялото.
 • Яка на ципа – тя е важна, за да задържа топлината. Без нея топлината лесно може да се „изниже” навън през миниатюрните дупчици на ципа. Яката на ципа е от вътрешната страна на чувала. Разположена е по цялата дължина на ципа.
 • Капак на ципа – той е от външната страна на чувала и представлява парче плат, което покрива ципа. Има същите функции като яката. Най-често се захваща с велкро лепенка (подобно на капак на ципа на яке).
 • Качулка – голяма част от топлината на тялото се губи през главата. Затова е важно чувалът да има качулка. Също е важно качулката да има връв за пристягане, за да може да се гарантира минимално изпускане на топлина.
 • Яка – яката на спалния чувал е разположена в зоната около врата. Тя има за цел да спре топлината да излезе през единствения отвор – около врата. Някои яки са с връв за пристягане.
 • Вътрешни джобове – обикновено са разположени в зоната на гърдите от вътрешната страна на чувала. Удобни са за прибиране на дребни неща, когато вече сте легнали, например портфейл, телефон, челник.
 • Калъф – чувалите тип мумия задължително се предлагат с калъф за пренасяне и съхранение. Те могат да бъдат натъпквани в калъфа. За разлика от тях, правоъгълните чували е добре да бъдат навивани (сгъвани) и тогава поставяни в калъфа. Затварянето на калъфа е с връв или с капак и ремъци за компресиране. 

препоръчани новини

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

препоръчани новини

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...