Как да къмпингувате на диво в Европа – 10 прости правила да спите (почти) навсякъде.

10.03.2016
Как да къмпингувате на диво в Европа – 10 прости правила да спите (почти) навсякъде.

"Тази статия е за нагласата да уважаваш хората и природата, когато искаш да къмпингуваш на диво в Европа. Тя не е за техническите детайли, които може да намериш навсякъде в нета в рамките на 5 минути." 

Тома Деспен е французин. На 24 години той се отправя на околосветско пътешествие с колелото си - от Бордо до Сан Франциско, за да твори нови неща, да се запознае с нови хора и да "отвори ума си за следващото ниво". Той съветва къде и как може да се къмпингува на диво в Европа по време на вело-пътешествие.

Спомням сикогато започнах велопътешествието си около света – преди 130 дни. Най-големият ми страх беше как ще намирам място за нощуване. 

Естествено, винаги може да използваш Couchsurfing, Warmshowers или просто да попиташ някой човек дали може да останеш у тях. Но тъй като аз не искам да питам и искам да съм независим от други хора, реших, че основното ми средство за пренощуване ще бъде палатката. 

И трябваше да спазвам едно основно правило: да не харча пари за подслон.

И така, когато си независим, с палатката си и трябва да спиш безплатно, единственото ти решение е дивото къмпингуване.

Законно ли е да къмпингуваш на диво в Европа? Не. В повечето случаи не е законно. Може би е разрешено на някои специално предназначени места или в конкретни държави (например Швеция), но това не е нещото, за което ще ви разкажа. Между другото, може да откриете местата, на които е разрешено да се къмпингува свободно, като напишете в Google “free campsite + държавата” или „legal wild campsite + държавата”.

Аз ще ви разкажа за истинското диво къмпингуване. Това, което правите навсякъде. Сред природата. Това, на което напълно се наслаждавате. Да, нелегалното, забраненото. Но онова, което може да правите много лесно и без проблеми, стига да следвате тези прости 10 правила.

1. Намерете скрито място

Няма нужда да намирате супер скрита и дълбока гора. Това, което ви е необходимо, е хората да не ви виждат. Т.е. трябва да намерите достатъчно отдалечено и тихо място. Избягвайте да бъдете близо до магистрали, пътища, гари, заведения, места, на които преминават много хора.

Сам, на диво някъде в северна Германия 

2. Огледайте около мястото

Избягвайте пренаселените места. Ако започнете да къмпингувате на диво, ще искате да сте сами и да се чувствате в безопасност. Всъщност, няма да се чувствате много спокойно, ако около вас има 50 души, които да ви скачат по главата.

3. Опънете палатката след залез/Изнесете се рано сутринта

Вие искате да имате спокойно място за сън, а не да правите голям лагер за много дни. Затова изчакайте залеза и когато притъмнее, устройте лагера си без никой да ви види. 

Не винаги е необходимо да си тръгвате рано сутринта, но е препоръчително, особено когато имате чувството, че някой може да дойде и да ви направи забележка, че нощувате на забранено място. 

4. Избягвайте очевидно забранените места

Това може би е най-важното правило. Постоянно срещам хора, които се оплакват, че са хванати да къмпингуват незаконно – в парка, на плажа, близо до обществено място. Ок, лесно е да къмпингуваш на диво, но не бъдете нагли. Естествено, че ако опънеш палатка на плажа в Барселона, някой ще дойде и ще те изгони, а може би и ще те глоби. 

5. Разкажете на хората историята си

Много пъти ми се е случвало хората да дойдат и да видят палатката ми. Още повече, че обикновено колелото ми е заключено за нея и това допълнително привлича вниманието им. Когато видите хора наоколо, имате два варианта: 1. Да се изплашите и да останете вътре, молейки се. 2. Да бъдете готини, да излезете, да ги поздравите и да поговорите с тях. 

Познайте?! Хората са по-мили и любезни с човек, който е предпочел да излезе и да поговори с тях. Така те имат идея кой е там и какво прави. И още нещо – аз слагам надпис на колелото: „Около света с колело. От Бордо до Сан Франциско.” И така, когато някой се приближи, знае какво правя, защо съм тук и така става по-толерантен.

На диво в Германия със Събине - пътешественичка с колело.

6. Оставете мястото по-чисто, отколкото сте го заварили

Има много пътешественици, които смятат, че е по-добре да оставят боклука там, където са нощували, вместо да го вземат със себе си. Да, наистина има такива!

Природата ни дава страхотно безплатно място за нощуване, чиста трева, уникална атмосфера. Затова, моля вземете поне собствения си боклук от мястото, на което сте изкарали нощта. Това отнема точно 30 секунди, а може да спаси живота на някое диво животно. А и пътешествениците след вас ще могат да се насладят на природата също като вас. 

Не е необходимо да чистите всичко. Просто съберете няколко бутилки, найлонови пликчета или друго, което да направи мястото по-чисто, отколкото сте го заварили. Това не ви струва нищо.

7. Може да спите на плажа. Но го правете мъдро!

Когато карах по източното крайбрежие на Испания, спях на плажа почти през цялото време. Естествено, че е забранено. Но има много просто правило, което да следваш, за да не те хванат. 

На първо място, трябва да спазвате правилата до тук. Да избягвате да сте на най-туристическите места и да не бъдете близо до пътя. Второто нещо е да отидете на плажа между две селища и там, където пътят не стига. Полицаите никога няма да стигнат толкова далеч, за да търсят специално вашата палатка. Повярвайте ми – те имат много по-важни неща за вършене, а и са също толкова мързеливи, колкото вас. 

Затова, ако сте малко скрити, далеч от пътя и между две селища, ще изкарате страхотна нощ на плажа. 

8. Няма нужда да разпъвате палатка всеки път

В зависимост от времето може да спите и без палатка. Например, от началото на пътешествието ми аз спах по следните начини:
-    Върху и зад маса за пикник
-    Пред ресторант в планината
-    В бункер
-    Само с чувал и шалте под звездите
-    В хамака

Бъдете креативни и ще намерите много удобни места и начини за сън. 

Не намерих достатъчно удобно място да разпъна палатката и затова използвах тази маса за пикник.

9. Питайте местните

Ако искате да бъдете в безопасност и да къмпингувате на диво законно, може да попитате местните хора къде е най-удачно да разпънете палатката. В повечето случаи хората ще си кажат „Ааа, какво имаш предвид? Искаш да спиш на палатка? Знам къде има къмпинг.” Обаче вие не искате къмпинг. 

Затова им обяснете, че искате безплатно място за нощуване. Най-добре е да питате някой на село дали може да останете в ливадата му. Ако ли пък не, може да попитате къде е най-безопасното място, на което може да останете.

В повечето случаи хората са доста отзивчиви и готови да помогнат. Просто им се усмихнете и бъдете любезни. Поставете се на тяхно място и ще останете изненадани колко добре ще реагират с вас. 

10. Бъдете благодарни

Последното правило е заключение от предходните 9. Да бъдеш благодарен може да няма директно отражение, но не струва нищо и обикновено ни прави по-щастливи и смирени, че сме там, където сме.

Вие прекарахте нощта безопасно, сред природата и всичко бе чудесно! Затова бъдете благодарни и уважавайте хората, които са ви допуснали на това място, и природата, която ви помогна да спите спокойно. Върнете се обратно на пътя и се насладете на деня си!

Източник: http://startupcycling.co/

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...