Как да стартираме сезона?

23.05.2019
Как да стартираме сезона?

Първите топли слънчеви лъчи вече напекоха земята. Денонощните температури са високо над нулата. Сутрин денят започва с песента на птичките. А най-запалените къмпингари вече откриха сезона. Ако вие не сте от тях и все още планирате първото къмпингуване, представяме ви нашите съвети как да започнете къмпинг сезона гладко, за да му се насладите напълно. Недейте да чакате последната вечер преди заминаването, за да прегледате и подготвите оборудването. Действайте отрано. Така ще ви е по-сладко, а и кой знае - може да имате нужда от нови джаджи, които да си набавите през престоящите пролетни промоции в магазините.

1. Помислете къде искате да отидете и за колко дълго.

Набелязали ли сте си нови места? Или по-скоро ще заложите на вече изпитаните? Сигурно знаете, че в България новите къмпинги никнат като гъби след дъжд. Всеки момент чакаме да отворят врати двата най-нови къмпинга - Оазис-Сливен и СПА къмпинг Велинград. А дотогава може да опитате новооткритите през миналата година - Шкорпиловци, Атлиман или Ботуша.  Ако все още ви е рано за море и искате нещо по-набързо, като за уикенда, отскочете до къмпиг Оазис-Зверино в Искърското дефиле, ако сте от София. Той отваря съвсем скоро - в началото на юни и предлага 8 басейна с най-разнообразни водни атракции - от джакузи на открито, през роуби и пързалки, до воден бар. Най-хубавото е, че от тази година има закрит басейн, така че дори и времето да е лошо, може да изкарате пълноценно почивката си. А ако сте от северна България, за уикенда може да отскочите до къмпингите Къпиновски манастир или Велико Търново. И двата предлагат басейни, ресторант, тишина, спокойствие и много забележителности в близост. За жителите на южната част на страната, освен Оазис-Сливен препоръчваме къмпинг Емануил на брега на язовир Жребчево. Той е перфектното съчетание от планина, вода, природа и условия за настаняване.

2. Проучете мястото

По-горе ви дадохме идеи за няколко места, като бегло ви разказахме за тях. Но ако изберете друга локация за старт на сезона, особено в по-хладната му част, непременно я проучете добре. Звучи малко досадно, но това е единственият начин да се информирате за услугите, които се предлагат, за да сте сигурни, че то е най-добрата ви опция.

3. Направете си списък

Ако сте опитни къмпингари, вероятно може да подредите оборудването си със затворени очи. Но в началото на сезона е твърде вероятно да сте излезли мъничко от ритъм. Затова, за да не забравите някоя важна джаджа, си направете списък предварително или използвайте нашия.  

4. Прегледайте и подгответе оборудването си. 

Вярно е, че е сложна работа да извадите всичко насред хола и да го прегледате. Може би дори ще си кажете "нямам време за това точно сега". Но е твърде вероятно да сте забравили, че последно клапата на газта на котлона беше запушена, че на палатката ѝ се беше скъсала куката на платнището, че си бяхте обещали да изперете чувала за старт на сезона, за да ви е прясно чист и свеж, а може би последно и дюшека ви малко спадаше?

5. Направете анализ на миналия сезон

Отделете малко време с партньора си или с човека, с когото бяхте на къмпинг миналата година, за да си спомните кое как организирахте и от какво допълнително имахте нужда. Ако е необходимо - направете си списък. Поговорете и за местата, които посетихте. Това ще ви помогне по-лесно да планирате предстоящото лято.

6. Хванете промоциите

В повечето магазини за къмпинг екипировка към момента текат разпродажби на оборудване от миналата година, за да се освободи място за тазгодишните колекции. Ослушайте се къде какви промоции има, следете сайтовете и фейсбук страниците им и грабнете най-добрите оферти.

7. Подновете застраховката

Ако съчетавате ходенето на къмпинг с преходи в планината, проверете дали планинската ви застраховка е валидна. Ако е необходимо - подновете я. Тази застраховка може да ви служи и не само в планината, но и при други ситуации по време на туризъм в България.

8. Планирате къмпингуване в чужбина?

Ако планирате да се възползвате от многобройните опции на чуждестранните къмпинги, проверете ще имате ли нужда от международна къмпинг карта за отстъпка. Може да закупите картата ACSI, която ви дава значително по-ниски цени за къмпингуване извън най-натоварената част от сезона в над 3000 къмпинга в Европа.

9. Проверете личната аптечка

Надяваме се, че сте от хората, които мислят за личната безопасност по време на пътуване. Имате ли си аптечка? Проверете дали съдържанието ѝ е в срок на годност и подменете лекарствата, които е необходимо. Преценете дали трябва да я заредите с нещо допълнително. Задължително сложете в нея репелент и медикамент за облекчаване на сърбежа при ухапване от насекоми.

10. Как ще организирате багажа си?

Помислете дали за този сезон ще са ви необходими нови пособия за организиране на багажа - кутия за покрива на колата, багажник за велосипеди или просто допълнителни сакове, в които да подредите по-дребните къмпинг джаджи, за да не са сложени насипно в багажника.

Това са нашите 10 най-важни съвета. Оттук нататък всичко е въпрос на личен избор и импровизация. Пожелаваме ви успешен старт на къмпинг сезона!

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

препоръчани новини

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...