Калоян Чилингиров - един лекар от Пирогов, влюбен в къмпинга

02.05.2022
Калоян Чилингиров - един лекар от Пирогов, влюбен в къмпинга

В днешното ни интервю ще ви срещнем с Калоян Чилингиров - лекар в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, който обича да прекарва свободното си време на открито и е запален къмпингар от малък. Той ще ни разкаже каква роля играе къмпингуването в динамичното ежедневие на един млад лекар в България.


Здравей Калояне, много се радвам, че прие поканата за това интервю. Разкажи ни накратко за себе си, как се запали по къмпингуването и от колко време го практикуваш ?

Казвам се Калоян Чилингиров, на 29 години. Роден съм и израснал в град Шумен. Там завърших и средното си образование с профил биология и химия в природоматематическата гимназия. От 10 години живея в София. Завърших Медицинския Университет и се реализирах като лекар, в момента работя в УНГ отделението на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. Извън натоварената ми професия, предпочитам свободното си време да прекарвам на открито. Не ми се е случвало да взема отпуск, за да си остана вкъщи. Във всеки възможен момент, в който имам свободни дни или нямам дежурства през уикенда, предпочитам да пътувам с приятели или да се отдавам на хобитата си – колоездене и плуване. В живота ми има непрестанна динамика, не обичам да стоя на едно място и ненавиждам леността и пасивността. Ценя много свободното си време и всеки ден, прекаран в мързел, за мен е загубен ден. И не на последно място – обичам да съм обграден от хора. Може би затова съм си избрах тази професия, защото имам нужда от контакт с хора – колкото и да ме изтощава той понякога.
Благодарен съм на родителите ми, че са ми подарили незабравимо детство на открито. Ярък спомен беше копнежът за лятната ваканция на морето. Имах щастието да прекарваме летата на къмпинги – по две седмици под открито небе, на крачка от плажа и обградени от весели компании. Оттам и имам целия опит, който е необходим, за да знам как да си изкарам добре без привидния лукс на хотелската стая.


Какво повече ти дава почивката на открито в сравнение с останалите видове туризъм?

„Тежък спорт е къмпингуването“ – казва майка ми с въздишка и до ден днешен, докато стикова палатки, маси, столове, посуда, дрехи и багаж за две седмици под открито небе. Така де, но в момента, в който се установиш, разбираш, че всички усилия са си стрували. За мене е незаменимо усещане да станеш в топлата лятна утрин от палатката си под дърветата, да закусваш с приятели и да стоиш до късно под звездите с весела компания до огъня. Ценното на лятната почивка е преживяването на открито и контрастът с градския живот, от който макар и за кратко се измъквам пълноценно.
 

Мода ли е къмпингуването сред младите в днешно време или хората наистина имат нужда да избягат от големите градове и шумните курорти, за да са по-близо до природата?

Не се вълнувам от моди и тенденции. Разбира се, във времето съм прекарвал почивки и по хотели и апартаменти, но се радвам, че в последните 10 години успях да заведа приятелите си на къмпинг, да им покажа колко яко преживяване е. В момента всеки в компанията ми има палатка и къмпинг оборудване и дори успях да организирам няколко от последните си рождени дни на палатки – беше невероятно! Думата за този вид почивка е „ВЕСЕЛИЕ“.
Факт е, че последните години се възражда този вид туризъм. Големите вериги за спортни стоки популяризираха къмпингуването чрез предлагане на лесни и удобни съоръжения за пребиваване на открито, които сякаш те карат просто да искаш да отидеш.


 

Вечният спор - море или планина. Какви са твоите предпочитания?

Не мога да ги сравнявам, и двете са изключително ценни. За мене е важно да има водоем наблизо – море, река, язовир. Летата в гимназията прекарвахме на ежегодно екскурзионно 10-дневно летуване с преходи в алпийската част на българските планини. Tогава успях да открия истинската красота на планината и преживяването на открито.
 

За всеки начинаещи къмпингар изборът на добър къмпинг е трудно. Кoи са ключовите фактори при твоя избора на къмпинг?

Ключово е мястото и околната природа. За начинаещ къмпингар е важно да има налични добри санитарни помещения, ток и вода. Лятото преди десети клас бях малко шокиран, когато родителите ми избраха да прекараме лятната почивка на диво къмпиране на плажа Иракли - без ток, без вода. С баща ми изградихме бивак и тоалетна за отрицателно време, но се изисква опит и е възможно дискомфортът от тези липси да не е поносим за всеки.
 

Какви съвети и градивна критика би дал на собствениците и управители на къмпингите в България, за да предлагат по-добро обслужване на своите гости?

Тъжен и неоспорим факт е, че българинът не знае как да ти вземе парите! Това вбесява мен и приятелите ми всеки път, в който преживяванията ни по Черноморските къмпинги се помрачават от нелепо и нелюбезно обслужване. Един къмпинг изисква малко усилия, но в жизненоважни направления и най-вече САНИТАРНИ ВЪЗЛИ!!! Колко малко изисква тези съоръжения да са чисти, поддържани, приветливи? Да има бани, кухненски помещения? Може да се вземе много пример от гръцките къмпинги, където тези удобства не се поставят под съмнение.
Изключително впечатлени бяхме, когато открихме къмпинг „Къпиновски манастир“, който освен невероятната природа, предложи на разположение блестящи тоалетни и бани, кухня с всичко необходимо, контакти и хладилници на симетрично разположение. Ето това вече е завършен къмпинг!


 

Кои са 5-те неща, без които не тръгваш на къмпинг?

Багажа си го приготвям вече със затворени очи. Задължително проверявам по няколко пъти дали съм си взел аптечката с лекарства, челник за светлина, хамак, репелент срещу насекоми, нож и бутилка джин.
 

Пандемията от Covid-19 вече две години е изпитание за всички ни. Като лекар ти се сблъскваш с нея всеки ден на работното си място. Тя даде голямо отражение и върху туристическия сектор. Много хора за първи път опитаха почивка на къмпинг като алтернатива на традиционния туризъм. Смяташ ли, че тази тенденция ще се запази занапред и къмпингуването ще печели все по-голяма популярност в България?

Локдаунът и карантините поставиха хората в условията да прекарват неестествено много време изолирани в домовете си. Спомням си, че нямах търпение за летните почивки през 2020 година, така успях и да събера всичките си приятели на къмпинг за рождения си ден, без да се притесняваме, че трябва да се изолираме, да носим маски и да спазваме дистанция. Ще ми се, ако тази тенденция се запази, да можем да видим все повече изградени хубави къмпинги в България и все по-малко бетон по морето.


Войната в Украйна носи след себе си тежки последици като инфлация, повишени цени на горива, храни, услуги и други продукти от първа необходимост. Как ще се отрази всичко това на предстоящия къмпинг сезон и ще промени ли твоите планове за почивка?

Ясно е, че поне 10 дни това лято ще прекарам на палатка. В условията на инфлация и нарастващи цени, къмпингът е в пъти по-евтин туризъм, не изисква резервации в скъпи хотели и дава възможност да се откъснем успешно от всичките кризи, които ни заливат.
 

Tи си част от лекарският екип към риалити формата Survivor 2022, който бе заснет сред дивата природа на Филипините. Разкажи ни как се случи всичко и какво е усещането да си на такова екзотично място на хиляди километри от дома.

Покрай участието ми в реализацията на Сървайвър, много хора се питат „Как се уреди?“. Българинът е свикнал всичко да става с връзки. Ами просто бях лекар, който поработи известно време в спешното покрай пандемията и който прекарва почивките си на открито. Вероятно колегата, който ме покани да съм лекар на формата, е бил впечатлен от това.

Това беше едно от най-вълнуващите и екстремни преживявания до момента. Първоначално мисълта ми беше „невъзможно, много трудно изглежда“. Нямаше как да вървя срещу себе си и да откажа такова предложение. Снимките се проведоха във Филипините, на 10 000 километра оттук, в условията на сурови ковид мерки. Снимахме в дъждовната джунгла на архипелага, а най-близката болница беше на 5 часа път с кола. Тоест, трябваше да сме готови да помогнем във всякакви условия, за да съхраним безопасността на екипа и участниците. Никога не бях посещавал страна в този климатичен пояс, влажността на въздуха и жегата бяха непосилни за европееца. Коства немалко време на адаптация с условията, а природата беше изключително красива и непокътната от цивилизацията. Прекарахме близо 50 дни там, но времето мина неусетно и много интензивно. Работих с невероятен екип от професионалисти. Свободното време беше малко и тъй като не можехме да излизаме от лагера извън работни цели, едно от любимите ми занимания ми беше да обикалям с каяк околните острови и да се наслаждавам на океана, дивите плажове, тропическата природа и отвесните вулканични брегове.

 

Интервюто взе Евгени Братоев
Camping.bg

Снимки: Калоян Чилингиров - личен архив

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Асоциацията на къмпингите разработва собствена система за категоризация

Асоциацията на къмпингите разработва собствена система за категоризация

Асоциацията на къмпингите в България започва работа по изработка на своя собствена система за категоризация на...

От личен опит: къмпинг АйлякЪ

От личен опит: къмпинг АйлякЪ

Къмпинг АйлякЪ е един от новите къмпинги в България. Официално започва да приема гости през 2020 година и постоянно...