Катерина Колева, къмпинг Кукери: Семейството ми изгради къмпинга с ръцете си и го управляваме сами

09.08.2021
Катерина Колева, къмпинг Кукери: Семейството ми изгради къмпинга с ръцете си и го управляваме сами

Къмпинг Кукери е един от най-новите къмпинги в България. Той беше официално открит на 1 май тази година. Намира се в село Кошов, на 25 км южно от Русе - в сърцето на Природен парк "Русенски Лом". Районът е благодатен за туризъм с уникални природни и исторически забележителности - скали, пещери, редки видове животни, средновековни крепости и манастири. Къмпингът е семеен бизнес, за който се грижи Катерина Колева.

Катерина се занимава от близо 10 години с туроператорска и екскурзоводска дейност, изцяло на територията на България, като преди това е живяла и работила в различни европейски държави, включително и като студент по икономика в Австрия. Завършила е "Туризъм" във Варна и професионалният й път в тази сфера започва през 2003 г. на борда на германски круизен кораб. Следват няколко години в круизния туризъм във Франция, а по-късно води американски туристически групи по маршрути в Австрия, Швейцария, Германия, Финландия, Естония и Русия. Споделя, че желанието й винаги е било да живее в България и затова се връща и продължава да работи в сферата туризма, тъй като й носи огромно удовлетворение. Живее със семейството си в Русе - градът, в който е родена и се чувства щастлива.
 

Здравей Катя, как взехте решение да изградите къмпинг и то в зона, която от дълги години беше бяло поле на картата на този вид туризъм?

Самата идея се роди доста назад във времето и беше провокирана от интереса, който виждах в нашите гости към такъв тип места за настаняване и отдих. Нашата основна дейност (извън къмпинга) е свързана с входящи туристически услуги и екскурзоводско обслужване на чуждестранни гости, като именно тя през годините ни насочи към това „бяло поле на картата“, както го наричаш ти. Липсата на къмпинг в област Русе беше тема, доста широко обсъждана на различни нива, но не бих могла да коментирам конкретно причините, поради които толкова години районът на града ни не можеше да предложи такова място. Предполагам са твърде разнородни и сложни. Все пак, в края на 2019 г. взехме твърдото решение, че ще започнем с това начинание и го направихме. За съжаление към онзи момент, никой от нас не предполагаше какво ни е приготвила 2020-та година и с настъпването на пандемията се оказахме пред доста труден избор - дали да продължим започнатото или да се откажем. От днешна гледна точка обаче, мога да кажа, че взехме правилното решение!
 


 

Купували сте имотите един по един и личи, че сте вложили много работа по тях, за да станат удобни за гостите. Какъв е капацитета на къмпинг Кукери?

Да, действително всичко това струваше доста време и усилия, и разбира се, финансови средства, но може би липсата на дейност по нашите основни занимания през 2020 г. се оказа благоприятна в случая, тъй като вложихме цялото си време и енергия да изградим къмпинга, което при нормални обстоятелства може би би отнело доста повече време. Като казвам „ние“ имам предвид мен и моето семейство, защото може би повече от 80% от това, което гостите на къмпинга виждат днес, е наш личен труд. Беше изключително голямо предизвикателство да се справим с материя, твърде далеч от нормалните ни професии, но смятам, че в крайна сметка се получи един доста задоволителен резултат, за което съдя и по реакциите на нашите гости. Към момента къмпинга разполага с 11-12 места за настаняване на каравани и кемпери и 16-17 места за палатки.
 

Какво е да управляваш къмпинг? Ти се занимаваш с това от едва няколко месеца. 

За мен работата и ежедневната комуникация с гости не е нещо ново, тъй като близо 20 години съм в сферата на туризма, и мога да кажа че това все още ми носи изключително голямо удоволствие. Къмпингът се управлява също семейно, нямаме нает персонал, така че ние се грижим за всичко. Но за мен е много важно да имам възможността да посрещна лично всеки гост, да поговоря с него и да съм на разположение ако той има нужда от съдействие. Разбира се, ще е твърде смело и невярно ако кажа, че всичко се случва гладко, без никакви усилия. Напротив, налага се да се справяме ежедневно с препятствия от всякакъв род, както и да се организираме така че да успяваме да движим и другите си дейности паралелно с къмпинга. Намирам всичко това за изключително интересно предизвикателство, като лично за себе си откривам в него много нови възможности и разбира се, удовлетворение!
 


 

Какви хора най-често ви посещават?

Твърде малко време е минало все още и е трудно да обединя типа гости, но към момента мога да кажа, че това са предимно чуждестранни туристи, които отсядат за няколко дни по време на своите обиколки.
 

А какво ги впечатлява най-много в къмпинга ви и в красивия район на Русенски Лом?

Определено всички гости реагират много положително на локацията на къмпинга, която разкрива уникални гледки към каньона на реката, но също така и на чистотата и спокойствието, харесва им че къмпинга е със сравнително малка площ и намират там тишината и връзката с природата, която търсят. Много от нашите гости идват с цел да се запознаят с Природния парк и прекарват времето си в обиколки пеш или с велосипед. Районът е доста богат на такива възможности.
 


Сбъднаха ли се очакванията ви за този проект? Какво ви изненадва в практиката?

И тук бих казала, че е може би твърде рано за равносметка на очакванията, но към момента смятам, че взехме правилното решение, когато продължихме с изграждането на къмпинга, въпреки миналогодишните трудности в световен мащаб. Относно практиката и изненадите в нея, по-скоро бих изразила много приятно впечатление от уважението, което гостите ни показват. Имам предвид високото ниво на дисциплина, по отношение на спазването на вътрешните правила, пазенето на чистота, много стриктното разделно сметосъбиране (нещо, от което признавам, бях изненадана!). При нас в селото за съжаление няма възможност за разделно събиране на отпадъци, затова ние поехме този ангажимент и всеки ден ги извозваме до съответните пунктове.
 

Какво планирате да развивате в къмпинг Кукери през следващите години?

Имаме някои идеи, които се надявам да можем да осъществим след края на този сезон. Предвиждаме поставяне на няколко „глемпинг“ палатки, с което да улесним гостите, които не разполагат със собствено средство за настаняване, както и да добавим още някои малки спортни съоръжения. Разбира се, нормално е практиката да покаже определена необходимост и от други подобрения на вече съществуващата база, така че те също ще бъдат направени. Планираме и включването на къмпинга към събития с различна тематика, но това са все още идеи, за които гостите ни ще научават последователно.
 

 

Повече информация за къмпинг Кукери тук: https://camping.bg/къмпинг-кукери-camping239.html
 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Катерина Колева - личен архив

 

препоръчани новини

Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Електрическата триколка-амфибия Made in Latvia излиза на пазара през 2022 г.   Проектът Z-Triton не е нито...

Победителите в #BestBGcamp2021: Един фаворит, новите къмпинги събират одобрение

Победителите в #BestBGcamp2021: Един фаворит, новите къмпинги събират одобрение

Къмпинг Къпиновски манастир е първи в шест от общо осем категории в класацията за 2021 г. Половината от всички...