Китай влиза на кемпер пазара в Европа

07/05/2024 г.
Веселин Вълев

Deddle RV е първата китайска марка кемпери, която навлиза на пазара на Стария континент. Това ще се случи чрез партньорство с производителя и вносител на кемпери La Marca.

Пет кемпера от Китай скоро ще бъдат налични от La Marca под марката Deddle RV. За разлика от автомобилите от Китай, които печелят точки с иновативните си електрически двигатели, мобилните домове все още разчитат на двигатели с вътрешно горене.

Deddle RV използва Iveco Daily като основа. Това базово превозно средство е предпочитано в Европа за експедиционни и луксозни кемпери. В случая с китайските кемпери обаче трябва то се използва за по-малки превозни средства. La Marca също е добре запознат с работата с Daily и представи кемпер, базиран на него през 2022 г.

Все още не е ясно как точно ще изглеждат 5-те кемпера, които скоро ще бъдат налични. Всички те обаче са в клас „растящи шест метра“. Сигурно си мислите за кемперванове, но на пръв поглед 6-метровите кечпери изглеждат доста компактни. Те обаче разполагат с отваряеми стени за по-голямо пространство.

Според производителя, Deddle RV не използват газ. Китайските кемпери разчитат на 800 Ah литиеви батерии, захранвани от 1200 W слънчеви модули, гласово управление, пералня и съдомиялна машина, както и допълнителни екстри, по желание на клиента. Според актуалната информация производителите на техническите компоненти идват от Европа - Truma и Fiamma, както и други известни марки.

Типично за Китай, превозните средства имат някои технически подобрения. Например, пътниците могат да регулират електронно облегалката на седяшата група в трапезарията, голям телевизор от долната страна на леглото в алковена, включително високоговорители в мебелите. Интериорът не е особено хармоничен, поне на пръв поглед. Стенната ламперия и мебелната конструкция изглеждат донякъде кичозни.

La Marca и Deddle RV казват, че се фокусират върху производството на различни превозни средства и вътрешни разпределения от обичайните досега в Европа. Те не искат да изглеждат като преки конкуренти на местните производители. Китайската New Gonow Group се стреми към дългосрочен пазарен дял от 5% в Европа с това съвместно предприятие.

В момента няма информация за цените. Кемперванове, каравани и аксесоари от Китай скоро ще дойдат у нас чрез La Marca.

Deddle RV бяха представени на изложението Caravan Salon миналата година, където ги разгледахме. Може да видите краткото ни видео за китайските кемпери тук: 

 

Camping.BG

Снимка: Веселин Вълев
Източник: promobil.de

 

Следвайте  Camping.BG  в: