Кметът на Шабла иска регламентиране на свободното къмпингуване

06.06.2023
Кметът на Шабла иска регламентиране на свободното къмпингуване

"Нужна е наредба, която да регламентира къмпингуването. Хората искат даже да си платят, но този регламент го няма. Когато регламентираме т.нар. свободно къмпингуване и то стане законно, тогава ще бъдат осигурени всички съдове за отпадъци. Правилата на съответния къмпинг или бивак ще бъдат определени". Това заяви Мариян Жечев, кмет на Община Шабла, в ефира на NOVA NEWS по повод началото на летния туристически сезон. Той подчерта, че не е против къмпингуването като вид туризъм и призовава да бъде приета предвидената още преди четири години в Закона за устройство на черноморското крайбрежие наредба, която следва да регламентира.

Мариян Жечев сподели, че много хора имат интерес да изградят къмпинг в община Шабла, но проблемът е голямата инвестиция за това, докато активният сезон е времеви ограничен до юли и август и по 15 дни през юни и септември.

Кметът изтъкна проблема на плажа на село Крапец – „Крапец-север”. „Пътят, който от години се ползва, не е картиран. Този плаж е недостъпен от никъде. Освен къмпингуващите, има и нощуващи в стаите за гости, които трябва да спрат с колите си и да вървят около 2-3 км”, каза той. Жечев очаква плажът да бъде разделен – зона за сиви дюни, зона за бели дюни. „Този път може да бъде картиран, може да бъде ограден и да реши проблемът на Крапец”, обясни кметът на Шабла.

Свободното къмпингуване като вид туризъм създава проблеми с отпадъците. Туристите не са виновни за това, те са достатъчно грамотни да носят отпадъци до контейнерите, но проблемите започват с това. Община Шабла носи отпадъците на депо, където се сепарират, след това се претоварват в село Стожер. За това плащат жителите на Шабла с такса „смет”, обясни проблема Мариян Жечев.

Цялото интервю може да гледате тук: https://nova.bg/news/view/2023/06/02/413971/кметът-на-шабла-иска-регламентиране-на-дивото-къмпингуване/

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...