Космически къмпинг на Земята: един необикновен проект с поглед към бъдещето

28.03.2023
Космически къмпинг на Земята: един необикновен проект с поглед към бъдещето

Хотелиерът Лиз Ламбърт възложи на датското дизайнерско студио BIG и компанията за 3D строителство ICON да разработят El Cosmico - пустинен къмпинг и проект за жилища в Марфа, Тексас. Вдъхновен от пустинята и работата на BIG с NASA, екипът използва строителния уред за 3D принтиране на ICON за изграждане на определени конструкции. Проектът е планиран да започне през 2024 г. 

Бярке Ингелс, основателят на BIG, споделя, че чрез натрупания опит на компанията в изграждането конструкции на Марс и Луната, стигат до извода, че ще са необходими модулни производствени техники като 3D печат. Връзката между пустинната среда и космическите съоръжения вдъхновява архитектите на El Cosmico. Архитектите са създали куполи и други конструкции, използвайки технологията на ICON с органични форми като меки извивки и заоблени ъгли. 

Лиз Ламбърт твърди, че El Cosmico планира да се превърне в нещо повече от хотел, като предоставя на гостите възможности да научат нови умения, да наблюдават произведения на изкуството и да наблюдават ефектите от нови авангардни технологии. Мисията на всички замесени в проекта е да бъдат изследвани взаимодействието между артистичност, околна среда и отдих. Колаборацията на компаниите се надява да отговори на нарастващото търсене на жилища в Марфа чрез предоставяне на евтини 3D отпечатани такива.

 

Деница Петрова
Camping.bg

Източник и снимки: arch2o.com

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Camping & Caravaning Expo 2024 идва през април на нова локация

Camping & Caravaning Expo 2024 идва през април на нова локация

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора ще се проведе от 12 до 14 април догодина в...

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...