Краси Тодоров (Чичо Краси): Излезе ли прогноза за вятър яхаме кемпера и заминаваме

04.09.2022
Краси Тодоров (Чичо Краси): Излезе ли прогноза за вятър яхаме кемпера и заминаваме

Краси Тодоров или още известен като "Чичо Краси" е музикален продуцент, композитор, клавирист, звуков дизайнер, звуков инженер, специалист по миксиране и мастеринг, но и не на последно място собственик на кемперван и пристрастен към пътешествията и адреналина. През музикалната си кариера е свирил с най-известните български групи и изпълнители на живо. Зад гърба си има вече повече от 10 международни турнета и над 1000 концерта на живо. Звукозаписната и музикална продуцентска кариера на Чичо Краси започва още през 90-те години със запис на емблематични за българската поп и рок музика сингли и албуми. Днес неговите песни са сред най-обичаните от няколко поколения.

"Live High!" е татуировка на тялото на Краси представяща силното му желание за свободен и прост живот. Той конвертира сам ван в кемпер, с който заедно със семейството си пътуват, откривайки места за кайт, за сноуборд, трасета за мотокрос, красива природа, вкусна храна и приятни хора.
 

Здрасти Краси, кога и как започна твоята връзка с къмпинг туризма?

Връзката ми с къмпинг туризма започна още от дете. От ранна детска възраст със семейството ми ходихме на палатка на море, от което имам страхотни спомени. След тинейджърската възраст пък прекарвах голяма част от летата на каравани на приятели на Градина, а вече от 12 години имаме със семейството ми и собствена каравана на Арапя. Там сме базирани от края на май до средата на септември.

Какво ти харесва в този вид почивка? Има ли, според теб, някакви недостатъци?

Харесва ми свободата, която предлага този тип почивка и начин на живот въобще. С кемпера пък най-великото е, че можеш да се събуждаш всяка сутрин на различно и красиво място, такова, което нито един хотел не може да ти предложи. 
Недостатъци няма, ако си с правилната нагласа :)

Кога реши да имаш свой собствен кемпер? Разкажи историята.

Първите желания за собствен кемпер дойдоха със запалването ми по кайт сърфа. Започнах да мисля някакви опции за закупуване. Първо взех от един приятел за проба за няколко дни един стар Фиат, може би 89-та година, с който направихме пътуване до Тасос със семейството ми. Максималната му скорост беше 85 км/ч по надолнище и реших, че със сигурност трябва да е нещо по-ново. Когато “гониш вятъра” ти трябва нещо малко по-бързо за да можеш например да отскочиш до Турция или Гърция за 3-4 дни :) В момента нямахме достатъчно финанси за купуване на кой знае колко нов кемпер и за това реших, че варианта с конвертиране на бус е добра идея, а и от малък съм сръчен… Синът ми Сава, който тогава беше на 3 се запали жестоко по кемперите и само за това говореше, така че опцията малък бус, с който да си ходя на кайт не беше подходяща :) 
Тук има една интересна история, която искам да разкажа. Синът ми много искаше играчка кемперче и отидохме до един магазин заедно да му я купим. След като излязохме от магазина с кемперчето го сложихме на земята на паркинга, наобиколихме го с хванати ръце аз, Сава и Яна (жена ми), затворихме си очите и си пожелахме да имаме кемпер. Три месеца по-късно имахме вече бус и започнахме да го конвертираме :)


А защо кемперван, а не стандартен кемпер?

Реших да конвертирам бус, защото е по-лесен и по-компактен за придвижване. Също така и таксите по някои магистрали и фериботите в чужбина са по-евтини от колкото за голям кемпер. Можеш също и спокойно да влизаш с буса в малките улички в населените места, които посещаваш. 


Сам ли го преработва?

Конвертирах го на 99% сам, разбира се с помощта на Яна и Сава :) 


Лесно ли беше? Срещна ли проблеми? Допусна ли грешки?

Не беше лесно и костваше доста време и експерименти. Правихме го на няколко етапа. В началото направихме изолацията и облицовката вътре, сложихме легло, хладилник, въртящи седалки и кухненския плот с газовите котлони и мивката и започнахме лятото на 2016 да го ползваме - без врати на шкафовете, без баня и с подвижна тоалетна. След това поетапно направихме и останалите неща. 
Проблеми нямаше кой знае какви, а грешки разбира се, че имаше. Ако го правя отново, със сигурност ще си ги спестя и ще го направя по-добре!


Има ли си име? И изобщо какво мислиш за кръщаването на кемперите?

На кемпера има картинка с надпис “Curly Family” :) … и тримата сме с къдрави коси. Може би това му е името :)  Няма лошо кемперите да имат име - кой, както си го усеща :)
 А как комбинираш почивката си с работа и концерти? Използваш ли кемпера при пътуване за участия? 

Летният сезон ми е доста динамичен. Имам много концерти, но за щастие голяма част от тях са на морето. Кемперът ми стои паркиран на Арапя. С приятели се шегуваме, че това е “висша степен на къмпинг-снобария” - да си ходиш с кемпера на караваната :)  
Във всеки свободен прозорец от няколко дни, който съвпадне с прогноза за вятър в Турция (ходим на Гьокчеада - ветровитият остров), яхаме кемпера и заминаваме. Или пък ако имам концерт във Варна например, се качваме с кемпера и използваме да отскочим до Езерец или Крапец.
Първите едно-две лета ходих и по някои концерти с кемпера :) 


А през зимата?

Зимата го ползваме доста активно. Качвахме се 2018 на глетчера на Kaunertal на 2900 м надморска височина. Температурата беше -27 градуса. А иначе и в България доста. Последната зима го бяхме паркирали на Банско и ходехме доста често.

Кое е ви е мечтаното семейно пътешествие с кемпера? И кога планирате да го осъществите? :)

Мечтаното пътешествие е през Италия, Франция, Испания до Португалия и евентуално Мароко с обикаляне на кайт-спотовете в Испания и Португалия и поне месец :) Бяхме го планирали за 2020-та, но пандемията го отложи…
На мен са ми мечта и Исландия и Шотландия, но не знам дали с нашия кемпер или да летим до там и да си наемем…

 

Краси Тодоров може да откриете в Instagram: https://www.instagram.com/chichokrasi/

 

Интервюто взе Веселин Вълев

Снимки: Чичо Краси

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...