Крепост Акра

26.04.2017
Крепост Акра

Ранновизантийската крепост Акра се намира на полуостров Свети Никола при град Черноморец. Тя е известна още с името Акин. Датирана е от VI век, когато в най-тясната част от носа е построена масивна крепостна стена, охраняваща площ от 16 дка.

При последното археологическо проучване, проведено в района на крепостта през 2012-2013г., са разкрити и останки от град, 2/3 от които са разположени на сушата, а останалата част са под водата. Счита се, че те датират от доста по-рано - преди Новата ера, малко след Троянската война.

Днес на мястото могат да се видят зидовете на крепостта и кули с височина до 4 метра. Извършени са доизграждания на укреплението - вдигната е стената по цялото протежение на крепостта, включително и бойната кула, намираща се в морето. Кулата, поради покачването на морското равнище през последните 1500 години, е била напълно потопена, но днес е възстановена.  По време на последните проучвания са открити монети, накити, керамика, фрагменти от стъклени предмети и други. 


Снимка: 
Фондация Созопол 

Ако е вярно допускането на учените, че останките на града датират от времето на Троянската война, това означава, че обектът е едно от най-запазените и съхранени в света твърдини от времето на легендарните Парис, Ахил и хубавата Елена. За да се докаже дали е така, се предвижда продължаване на археологическите проучвания, аварийна консервация и реставрационна дейност на разкритите структури, направа на ефектно осветление, изграждане на прилежаща инфраструктура и други.

Въпреки трудния терен (липсва асвалтов път) и липсата на указателни табели, мястото си заслужава изключително много. Стига се с кола или пеша като се излезе от Черноморец по стария път за Бургас и се завие надясно по черен път, минаващ през руйните на закрито военно поделение.

В близост до крепостта може да отседнете на палатка или с кемпер или каравана в къмпинг Градина.

Автор: Светли

Заглавна снимка: Фондация Созопол