Къде да съчетаем къмпингуването с кулинарния туризъм?

30.07.2019
Къде да съчетаем къмпингуването с кулинарния туризъм?

Почивка на къмпинг! Неизменно я свързваме с природата, пеещите птички, зеленината наоколо, шумът на реката, лагерния огън и храната, приготвена на живи въглища. Чистият въздух и свободата отварят апетита и няма нищо по-прекрасно от това вечер да сложиш на жаравата приготвените с много мерак специалитети. За мнозина дори вечерното барбекю е ритуал, кулминацията на почивката на къмпинг. А какво ще кажете, ако за една вечер зарежете суетенето и потенето около огъня и се оставите в ръцете на някой изкусен майстор-готвач, който да ви поглези с дивечови специалитети? Пак там, докато сте на къмпинг?

Тези от вас, които са пътували достатъчно много из Европа, знаят, че във всеки един къмпинг от по-висок клас има и ресторант с подбрана кухня от местни ястия. Чуждестранните караванери дори възприемат посещението на къмпинг ресторанта като задължителна част от престоя им и като опознаване на местния бит, култура и кухня. Неслучайно, къмпинг и караванинг туризма в последните години умело се съчетава с кулинарния туризъм. Именно това е причината къмпингите с висока категоризация да поставят акцента на гурме ресторанта като част от цялостната къмпинг услуга.

Радостно е да видим, че и у нас имаме първите няколко къмпинга, които завършват цялостната услуга именно с кулинарна насоченост. Един от тях е къмпинг Къпиновски манастир, който умело съчетава къмпинг с лукс. Той предлага разнообразна палитра от услуги за престой и дейности на открито - басейни, детска площадка, спортно игрище, вир на реката, водопад, екопътеки за велопреходи и пешеходен туризъм, религиозен туризъм, а сега вече и кулинарен туризъм.

Механа Воденицата е своеобразен диамант в короната на комплекса. Тя е наследник на някогашна стара воденица, чиито архитектурни линии са умело запазени чрез доизграждане с напълно естествени материали – съчетание от дялани камъни и старинни дървени греди от местността около манастира.

Менюто на ресторанта предлага традиционна българска кухня, започвайки със супи и салати, преминавайки през предястия и основни ястия и достигайки до специалитетите от старателно приготвено дивечово месо. Всичко това върви в комбинация от подходящо вино, сервирано в изискана обстановка.

Гостите на ресторанта могат да избират между вътрешната част на механата в традиционен български стил или летните тераси над брега на р. Веселина с изглед към Къпиновския водопад.

Механата в къмпинга работи от юни до края на къмпинг сезона. Ако се случи първите и последните летни дни да са хладни, топлината на запаления огън в камината ще допринесе допълнително за уюта и романтичните мигове. 

Освен за семейна почивка, заведението е подходящо и за тържествени поводи, рождени дни, сватби и кръщенета (поради близостта му до манастира), както и за бизнес обяди и вечери. То е с капацитет от 450 места, удобно разпределени в отделни зали, подходящи за разнообразни събития.

Механа Воденицата несъмнено е място, в което ще усетите българщината, традиционния бит и култура и атмосферата ще ви потопи дълбоко назад в корените на предците ни. Ще се откъснете от забързаното ежедневие и сякаш магия ще ви пренесе в миналото, там, където времето не бърза толкова и сякаш в такива моменти намираме отговори и за нас самите. 

Работното време на ресторанта през летния сезон е от 13:00 до 24:00 ч. от вторник до неделя. Понеделник е почивен ден. 

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

Снимки: Къмпинг Къпиновски манастир

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...