Къде да съчетаем къмпингуването с кулинарния туризъм?

30.07.2019
Къде да съчетаем къмпингуването с кулинарния туризъм?

Почивка на къмпинг! Неизменно я свързваме с природата, пеещите птички, зеленината наоколо, шумът на реката, лагерния огън и храната, приготвена на живи въглища. Чистият въздух и свободата отварят апетита и няма нищо по-прекрасно от това вечер да сложиш на жаравата приготвените с много мерак специалитети. За мнозина дори вечерното барбекю е ритуал, кулминацията на почивката на къмпинг. А какво ще кажете, ако за една вечер зарежете суетенето и потенето около огъня и се оставите в ръцете на някой изкусен майстор-готвач, който да ви поглези с дивечови специалитети? Пак там, докато сте на къмпинг?

Тези от вас, които са пътували достатъчно много из Европа, знаят, че във всеки един къмпинг от по-висок клас има и ресторант с подбрана кухня от местни ястия. Чуждестранните караванери дори възприемат посещението на къмпинг ресторанта като задължителна част от престоя им и като опознаване на местния бит, култура и кухня. Неслучайно, къмпинг и караванинг туризма в последните години умело се съчетава с кулинарния туризъм. Именно това е причината къмпингите с висока категоризация да поставят акцента на гурме ресторанта като част от цялостната къмпинг услуга.

Радостно е да видим, че и у нас имаме първите няколко къмпинга, които завършват цялостната услуга именно с кулинарна насоченост. Един от тях е къмпинг Къпиновски манастир, който умело съчетава къмпинг с лукс. Той предлага разнообразна палитра от услуги за престой и дейности на открито - басейни, детска площадка, спортно игрище, вир на реката, водопад, екопътеки за велопреходи и пешеходен туризъм, религиозен туризъм, а сега вече и кулинарен туризъм.

Механа Воденицата е своеобразен диамант в короната на комплекса. Тя е наследник на някогашна стара воденица, чиито архитектурни линии са умело запазени чрез доизграждане с напълно естествени материали – съчетание от дялани камъни и старинни дървени греди от местността около манастира.

Менюто на ресторанта предлага традиционна българска кухня, започвайки със супи и салати, преминавайки през предястия и основни ястия и достигайки до специалитетите от старателно приготвено дивечово месо. Всичко това върви в комбинация от подходящо вино, сервирано в изискана обстановка.

Гостите на ресторанта могат да избират между вътрешната част на механата в традиционен български стил или летните тераси над брега на р. Веселина с изглед към Къпиновския водопад.

Механата в къмпинга работи от юни до края на къмпинг сезона. Ако се случи първите и последните летни дни да са хладни, топлината на запаления огън в камината ще допринесе допълнително за уюта и романтичните мигове. 

Освен за семейна почивка, заведението е подходящо и за тържествени поводи, рождени дни, сватби и кръщенета (поради близостта му до манастира), както и за бизнес обяди и вечери. То е с капацитет от 450 места, удобно разпределени в отделни зали, подходящи за разнообразни събития.

Механа Воденицата несъмнено е място, в което ще усетите българщината, традиционния бит и култура и атмосферата ще ви потопи дълбоко назад в корените на предците ни. Ще се откъснете от забързаното ежедневие и сякаш магия ще ви пренесе в миналото, там, където времето не бърза толкова и сякаш в такива моменти намираме отговори и за нас самите. 

Работното време на ресторанта през летния сезон е от 13:00 до 24:00 ч. от вторник до неделя. Понеделник е почивен ден. 

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

Снимки: Къмпинг Къпиновски манастир

препоръчани новини

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Единственото в България издание посветено на къмпинг туризма е сред номинираните в конкурса Годишни награди в туризма...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...