Къде ще е разрешено да къмпингуваме това лято?

18.03.2016
Къде ще е разрешено да къмпингуваме това лято?

Поради многото информация, която беше излъчена в публичното пространство в последните 2 седмици по отношение на законодателството, касаещо къмпингуването, ви предлагаме нашето обобщение  за това кой закон какво постановява и къде и как ще може да лагеруваме свободно през предстоящите летни дни.

На 15 март беше обнародван в Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и съгласно §27 от него влезе в сила същия ден. С новите текстове в Зона "А" на черноморското крайбрежие се забранява къмпингуването и паркирането извън определените за това места.

Т.е. през идното лято ще е забранено да се къмпира на следните места, освен ако на тях няма специално определени за това къмпинг зони.

-    На крайбрежната плажна ивица;
-    Извън населените места, на 100 м. от брега за местата, където няма плаж;
-    Извън населените места, на 100 м. от плажа за местата, където има плаж.   

В понеделник, 14 март премиерът Борисов излезе с изявление, че е разпоредил "спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването." Това означава, че от партията ще внесат предложение в Народното събрание, което трябва да бъде гласувано и ако се приеме, едва тогава забраната за къмпингуване в Зона А ще отпадне. На практика до този момент къмпингуването на 100 м. от плажа е забранено.

След изказването на г-н Зеленогорски, че забраната ще бъде отложена с 1 година, докато бъдат изградени необходимите места за къмпинг, стана ясно, че е трудно от законова гледна точка да се въведе такова отлагане. Следователно, то няма да бъде направено и забраната ще остане в сила през предстоящия сезон.

По повод тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна извън категоризираните къмпинги е редно да отбележим, че тя беше част от проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Т.е. тези законови тестове бяха  просто предложение, което министър Ангелкова определи като неработещо и автоматично отхвърли на срещата-дискусия в сряда, 16 март. Г-жа Ангелкова пое ангажимент да удължи срока за обществено обсъждане, докато бъде намерен баланс между всички заинтересовани страни в по отношение на свободното поставяне на палатки, кемпери и каравани на територията на страната.

Извод: Свободното къмпингуване на територията на цялата страна продължава да може да се практикува по същия начин, както и досега (виж повече тук) с новото допълнение на Зона А на черноморското крайбрежие, където това е забранено извън определените за това места.

Кое е положителното от забраната за къмпингуване в Зона А?

Държавата гарантира неприкосновеността на 3 от най-дивите и красиви плажове по нашето крайбрежие - Иракли, Карадере и Корал.

Какви обаче са проблемните моменти?

На първо място законът въвежда термина "къмпингуване", но не му дава дефиниция. Второ, как следва да се тълкува забраната за къмпингуване "извън определените за това места"? Това само категоризираните по Закона за туризма обекти ли са или и други обособени места? Това създава правна неяснота законни ли са официално откритите миналото лято от Община Шабла терени за бивакуване. И съответно къмпингуващите/бивакуващите на тях може ли да бъдат санкционирани?

На следващо място, няма изрична и категорична забрана за строителството в Зона "А". Така може да се окаже, че те трите защитени плажа ще бъдат обградени от сгради в бъдеще.

Актуалният текст на ЗУЧК може да видите ТУК

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...