Къмпинг.бг подаде становище по проекта за наредба за категоризацията на къмпингите

23.04.2020
Къмпинг.бг подаде становище по проекта за наредба за категоризацията на къмпингите

Българският къмпинг и караванинг портал www.camping.bg подаде становище по публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изискванията към категоризираните места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, редът за определяне на категория, както и условията и редът за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости. Срокът за внасяне на становища по проекта беше 23.04.2020 г.

Становището ни беше съгласувано със собствениците и управители на няколко български къмпинга, както и с такива, които са в процедура по изграждане и след това категоризация. В него застъпваме тезата за намаляване на изискванията към къмпингите от категория 1 звезда, а тези за 2 и 3 звезди да се диференцират повече. Считаме, че къмпингите с 1 звезда следва да предлагат базови условия - хигиена, сигурност, уют и т.н., докато тези с 3 звезди следва да се доближават до категория "лукс", или т.нар. glamping.

Процедурата по приемане на новия нормативен акт беше стартирана от Министерство на туризма през 2019 г. Тогава като основен мотив за изготвянето му бяха напосочени измененията в Закона за туризма от 2018 г. Сега това е допълнено и с нови текстове от 2020 г. в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма касаещи стаите, апартаментите и къщите за гости.

Новата наредба ще отмени сега действащата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията, приета през 2015 г.

 

Веселин Вълев

Снимка: Цветомира Цоцова / Camping.bg (къмпинг Къпиновски манастир)

 

препоръчани новини

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Къмпинг Къпиновски манастир вече години наред печели доверието на мнозина любители на къмпинг туризма и привлича...

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Високотехнологичен комплекс със зона за кемпери, каравани и палатки, тематични глемпинг къщички, мотел и СПА...