Къмпинг.бг подаде становище по проекта за наредба за категоризацията на къмпингите

23.04.2020
Къмпинг.бг подаде становище по проекта за наредба за категоризацията на къмпингите

Българският къмпинг и караванинг портал www.camping.bg подаде становище по публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изискванията към категоризираните места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, редът за определяне на категория, както и условията и редът за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости. Срокът за внасяне на становища по проекта беше 23.04.2020 г.

Становището ни беше съгласувано със собствениците и управители на няколко български къмпинга, както и с такива, които са в процедура по изграждане и след това категоризация. В него застъпваме тезата за намаляване на изискванията към къмпингите от категория 1 звезда, а тези за 2 и 3 звезди да се диференцират повече. Считаме, че къмпингите с 1 звезда следва да предлагат базови условия - хигиена, сигурност, уют и т.н., докато тези с 3 звезди следва да се доближават до категория "лукс", или т.нар. glamping.

Процедурата по приемане на новия нормативен акт беше стартирана от Министерство на туризма през 2019 г. Тогава като основен мотив за изготвянето му бяха напосочени измененията в Закона за туризма от 2018 г. Сега това е допълнено и с нови текстове от 2020 г. в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма касаещи стаите, апартаментите и къщите за гости.

Новата наредба ще отмени сега действащата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията, приета през 2015 г.

 

Веселин Вълев

Снимка: Цветомира Цоцова / Camping.bg (къмпинг Къпиновски манастир)

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...