Къмпинги по северното Черноморие 2019

03.05.2019
Къмпинги по северното Черноморие 2019

Къде да отидете на море на къмпинг през 2019 г.? В България или в чужбина? Има ли достатъчно добри къмпинги у нас? 

Да, има! 

Представяме ви пълен списък на къмпингите от Дуранкулак до нос Емине, т.е. на северното крайбрежие. Всеки от тях е посетен от представител на Camping.bg в средата на лято 2018 и условията в него са проверени. Актуализирани са към началото на сезон 2019 по данни на собствениците.

Къмпинг Космос

Дуранкулак, 43.699029, 28.564896

Къмпинг Космос е най-северният къмпинг на българското крайбрежие. За съжаление в последните 4-5 години наблюдаваме овехтяване на материалната му база, която е наследство от преди '89 год и беше модернизирана около 2010 год. Тогава бяха изградени нови санитарни възли, беше прекаран ток за кемпери и каравани, тревните площи се поддържаха с ниско окосена свежа трева, със сепарирани места с добре оформени живи плетове. При посещението ни през юли 2018 г. установихме, че къмпингът е занемарен спрямо последното ни посещение от 2014 г. Тревните площи не са добре поддържани, електрическите колонки не са обезопасени и при дъжд токът спира. Санитарните възли и зоните за миене на съдове също не са на необходимото ниво на хигиена. В началото на 2018 г. стопаните са извършили бегло обновяване на бунгалата с по-приемливи легла и гардероби. 

Къмпинг Космос се посещава предимно от румънци поради близостта му със северната ни съседка. Приема резервации само по телефона. Няма уеб сайт и не отговаря на запитвания по имейл.

 

Къмпинг Крапец
с. Крапец, 43.639795, 28.571111

Старият къмпинг Крапец, който в продължение на години тънеше в забрава и разруха, вече е приветливо място, посрещащо къмпингуващи от цял свят. Впечатляващи са усилията на новите му стопани постепенно да го приведат в модерен къмпинг. Къмпинг местата са добре поддържани (окосени, заравнени, сенчести) и електрифицирани. Поставени са нови санитарни възли от контейнерен тип, в които се поддържа добра хигиена, има сапун и тоалетна хартия. Бунгалата са реновирани и предлагат добри условия за настаняване. Има игрище за волейбол. В близост има заведение и оскъдно зареден магазин. Все още се носи полъха на печалното минало на къмпинг Карвуна, но условията за почивка тук са повече от приемливи. Стопаните са мили и гостоприемни, стремят се да поддържат ред и да отговорят на всяко едно търсене на гостите си.

 

Общински къмпинг Езерец
с. Езерец, 43.595222, 28.568579

Преди 3 сезона на територията на община Шабла бяха обособени 4 бивачни зони за свободно къмпингуване срещу заплащане на символична такса към общината. Те бяха изградени от местната власт като опит да се ограничи дивото къмпингуване до определени териториални граници с цел по-лесно сметосъбиране и сметоизвозване. Бяха поставени химически тоалетни и контейнери за смет. Днес само зоната при Езерец работи според първоначалния замисъл. До нея стига черен, тръмбован път, подходящ за преминаване от автомобили, кемпери и каравани. Зоната е разположена в борова гора по дължина на брега. В близост до нея има заведение с тоалетна. Няма електричество. Посещава се от къмпингуващи от цял свят заради спокойствието и свободата, които предлага. От главния път към Дуранкулак има указателна табела. Минава се през самото село Езерец и в края му, след читалището, се свива вдясно.

 

Общински къмпинг Тюленово
с. Тюленово, 43.488749, 28.583141

Зоната в Тюленово функционира на същия принцип като Езерец, но е далеч по-негостоприемна. Тя се намира на открито, на скалите на Тюленово, на самия бряг. Тук тревата е висока и достъпът до контейнерите за смет и химическите тоалетни е почти невъзможен. Мястото е подходящо само за кратък престой с кемпер. От главния път има указателна табела към отбивката за бивака.

 

Къмпинг Свети Георги
м-т Иканталъка, Балчик, 43.407141, 28.24818

Курортен комплекс Свети Георги умело прилага практиките на адреатическите къмпинги, където първа линия на брега е отредена за палатки и каравани, а задната линия е заета с монолитни сгради от хотелски тип. И ако в миналото Св. Георги беше по-скоро затворен комплекс с хотел и огромен, пуст двор, в който евентуално можеше да се постави палатка, то той днес е класически къмпинг, в който е невъзможно да намериш място на първа линия в разгара на сезона. Амфитеатралното разположение на терена гарантира гледка към залива от всяка една част комплекса, а условията в него се подобряват с всеки следващ сезон. Басейн с минерална вода (25 м), ресторант (450 места), водни спортове, масаж са само част от услугите, които може да получите тук. Преди два сезона беше изграден и нов санитарен възел в страничната част на сградата на хотела, който да обслужва къмпингуващите в горната част на къмпинга. Има още какво да се желае от хигиената в санитарните възли.

 

Къмпинг Ботуша
м-т Иканталъка, Балчик, 43.405142, 28.244793

Къмпинг Ботуша бе изграден през 2018 г., но предстои да бъде официално открит тази година. Той се намира съвсем близо до Балчик и Каварна и много близо до к-г Свети Георги. Отстои на около 100 м. от плажа. Локацията му е отлична за хората, които търсят тихо и спокойно място, чисто, ново и подредено, с добра вертикална планировка и разнообразие от вече добре познатите къмпинги у нас.

Санитарните възли са от контейнерен тип. За сезон 2019 ще бъде изградена открита зона за миене на съдове. Ще  разполага с перална машина, wi-fi, детска площадка, барбекюта под наем, плащане с банкова карта, и разбира се - място за обсужване на химически тоалетни. Част от територията му ще бъде залесена, за да отговори и на очакванията на търсещите повече сянка. Местата ще бъдат сепарирани.

 

Къмпинг Лагуна
Златни пясъци, Варна, 43.306694, 28.052906

Вилно селище Лагуна принадлежи към групата на новите къмпинги в България. Той е сред най-предпочитаните места за отсядане по северното крайбрежие от чуждестранни туристи „на колела“ – мотористи, велосипедисти, кемперисти и други заради добрите условия, които предлага за къмпингуване. Освен с къмпинг инфраструктура от модерен тип, комплексът разполага с ресторант, детски кът, снек бар, вили от средиземноморски тип и собствен плаж. Теренът е етажиран, което прави местата сепарирани едно от друго и силно уединени.

 

Екоклуб Варна
кв. Ракитника, Варна, 43.123811, 27.928899

Това не е място за всеки. Това е място само за ценителите на дивата, непокътната природа и нестандартния начин на почивка. Въпреки близостта си до Варна, Екоклуб притежава особен природен чар и един от най-чистите плажове в страната. Водата е лазурно синя и прозрачна до дълбини. Тайната се крие в откъснатостта на Екоклуб и желанието на стопаните му да го запазят в тайно място за бягство. Къмпингът разполага с палатки за наемане, но може да отседнете и със своя. Стига се по черен път от около 600 м., поради което достъпът не е напълно подходящ за всеки вид кемпери и каравани. Ако през това лято целта ви е да намерите себе си чрез съчетаване с природата, Екоклуб е вашето място.

 

Къмпинг Нептун
к-т Камчия, 43.040956, 27.883313

Къмпинг Нептун е от онези места на Черноморието, за които времето отдавна е спряло. Абсолютно непроменен от преди 89 г. от гледна точка на материална база и инфраструктура, но добре поддържан от гледна точка на хигиена и парково оформление, Нептун от година на година приема все повече и повече гости с палатки, кемпери и каравани. Бунгалата предлагат прилични условия за настаняване за символичната цена от 10-тина лв./човек за нощувка. Това е място за непретенциозни хора, които не търсят особени удобства, а тишина, спокойствие и природа.

Къмпинг Рай
к-т Камчия, 43.0344, 27.8873

Къмпинг Рай предлага настаняване в бунгала, както и традиционно къмпинг настаняване. Двете са на различни локации - мястото за кемпери, каравани и палатки е на първа линия зад плажа, докато бунгалата са по-навътре в гората, по пътя. По време на посещението ни през лятото на 2017 г. къмпингът беше пълен с чуждестранни кемпери. Мястото предлага сянка и има красива гледка към морето.

 

Къмпинг Шкорпиловци
с. Шкорпиловци, 42.956567, 27.896104

Мечтаете ли да отидете на чисто нов къмпинг, модерен, чист и уреден, тих и спокоен, малък и уютен, като онези извън България? Къмпинг Шкорпиловци беше окрит през юни 2018 г. и е точно такова място. Той е изграден от млади и нахъсани хора с малки деца, които са го направили като за себе си, така че нищо да не им липсва. Има дори специален санитарен възел за малчовци – с мини тоалетна и мини мивка. За този сезон има редица подобрения - изградена е нова детска площадка, доизградени са вътрешните алеи, подравнени и разширени са повечето къмпинг места, извършено е допълнително озеленяване с цел повече сянка. До старта на активния къмпинг сезон през юни следва да се извърши сепариране на всяко място с дървени елементи, да се обособи ново място за изхвърляне на тоалетни касети. Ще бъде направено и магазинче с кафене. 

 

Къмпинг Зора
гр.Обзор, 42.823598, 27.878840

Зора е от поколението нови къмпинги, създаден преди 10-тина години. Той се намира в центъра на гр. Обзор, но на тихо и уединено място, така че да се почувствате максимално близо до природата. Отдалечен е от плажа на 150-200 м. Разделен е условно на 2 части – вилна зона, разполагаща с бунгала и двуетажна вила и къмпинг зона. Част от местата в къмпинг зоната са сепарирани едно от друго с естествен плет и са сенчести. Всяко от тях е водоснабдено и електрозахранено. Отделно има и голяма поляна за кемпер групи. Зора е един от най-модерните и добре поддържани къмпинги в България. Той е задължителна спирка на чуждестранните авто-туристи, не само заради прекрасните условия, но и заради гостоприемния персонал. 

Къмпинг Чайка
Обзор, 42.788078, 27.886669

Къмпинг Чайка се стопанисва от Военно почивно дело към Министерство на отбраната. Намира се извън град Обзор, по пътя за Бургас. Той също е разделен на две зони – бунгала, които се ползват изцяло от служители на МО, и къмпинг зона за палатки и каравани, която е със свободен достъп за лица извън системата на Министерството. Санитарните възли са реновирани, към къмпинга функционира малко заведение. Отличителното е, че се намира в гъста гора – сянка, която няма да намерите никъде другаде в къмпингите по морето. Но този лукс си има цена – плажът е на 800 м. Малък и спокоен е, рядко посещаван от външни хора.

 

Къмпинг Иракли
м-ст Иракли, с.Емона, 42.755420, 27.887922

Къмпинг Иракли е наследник на част от старият голям къмпинг от соц време, но е напълно модернизиран. Той разполага с няколко бунгала, къщички за гости с веранда и открита кухня, както и две зони за кемпери каравани и палатки. В условно наречената задна зона местата са подходящи за каравани и кемпери. Към всяка единица има колонка за ток, чиста вода и тръба за отпадна вода. Предната част на къмпинга представлява обширна поляна с млади дървета, без достъп за автомобили. Това е палатковата зона, която също е електрифицирана и водоснабдена. Санитарните възли на къмпинга са нови и поддържани. Има перална машина. На разположение на гостите е и външен кът за готвене и хранене, който разполага със скара, микровълнова фурна, посуда за готвене и хранене, в това число и чаши, чинии, прибори и др. Помислено е за най-малката прищявка на гостите, които искат да се самообслужат - има и въглища, подправки, сол и олио. Към къмпинга функционира и изключително добре зареден хранителен магазин, предлагащ дори био продукти. Стопаните на къмпинга са изключително любезни и гостоприемни и ще ви накарат да се чувствате у дома си. Повече за преживяването в къмпинг Иракли може да прочетете в статията От личен опит: Къмпинг Иракли.

Къмпинг туризмът по северното Черноморие се развива. Капацитетът на повечето къмпинги е увеличен, а също така и заетостта им. На повечето места е необходима резервация дори и с кемпер и палатка. Повечето къмпинги полагат усилия за развитие на материалната база, като в някои от тях инвестициите в подобренията са значителни. 

Текст: Цветомира Цоцова
Camping.bg

Заглавна снимка: къмпинг Шкорпиловци