Летящият каравано-кемпер Polestar Air.V

30.06.2021
Летящият каравано-кемпер Polestar Air.V

Електрическите въздушни транспортни средства или т.нар. eVTOL (Electric Vertical Takeoff and Landing) са определяни като бъдещето на мобилността. Прогнозите са, че сухопътните пространства ще стават все по-ограничени поради нарастващия брой превозни средства на пътя. Докато повечето стартъпи и големи корпорации проектират eVTOL фокусирайки се върху пътническия транспорт, опитният автомобилен дизайнер Марсело Агиар излиза една стъпка напред - създава концепция на ваканционно превозно средство на бъдещето, което не само транспортира хора, но и им предлага жилищна площ. Тоест това е нещо като летящ кемпер-каравана-бунгало.

Марсело нарича концепцията си Polestar Air.V. Според предоставената от дизайнера информация превозното средство има защитна обвивка, капсулираща въздушната кабина, която пропуска естествена светлина вътре от всички негови страни, включително и от тавана. Футуристичният каравано-кемпер се задвижва от четири технологично усъвършенствани микрореактора, като тези на по-малък квадрокоптер. Как аеродинамиката ще повлияе на нервния скелет на летящото превозно средство е въпрос за друг ден, но вярвам, че може да използва повече от елегантния дизайн на Polestar. Веднъж кацнал неподвижно на земята - Polestar Air.V прибира крилата си и се превръща в минималистична малка къща.

Вътре Polestar Air.V разполага с хол, кухня, малка спалня и тоалетна. Контролна станция с две пилотски седалки се използва за управление на летящия RV. В режим на полет столовете са в повдигнато положение и са обърнати към прозореца с контролни панели. Веднага след кацане на земята, столовете се завъртат около основата си, за да се обърнат към зоната на салона.

 

 

 

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник и снимки: YANKO DESIGN

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...