Лично мнение: "Свободното" къмпингуване

02.07.2019
Лично мнение: "Свободното" къмпингуване

В рубриката ни "Лично мнение" даваме възможност на нашите читатели да разкажат история или да представят своята гледна точка по въпроси свързани с къмпинг туризма. Camping.bg не се ангажира с позиция по изразените мнения и не може да гарантира истиността на представени факти и събития.

Днес публикуваме личното мнение на Сашо Стоянов озаглавено от него "Свободното" къмпингуване. Сашо се представя като "стар къмпингар прекарал 25 години /от 1978 г./ лятната почивка на палатка в къмпинг "Арапя".

 

През лятото на 1967-ма четирима съученици се цанихме на работа в "Балкантурист" - Бургас. Пратиха ни администратори на новооткритите къмпинги "Алепу" и "Аркутино". От същата година беше забранено "свободното" опъване на палатки и всеки ден един старшина на мотор с кош обикаляше от Бургас до Ахтопол да "вдига" нарушителите. Къмпинг "Алепу" представляваше заградено с бодлива тел прекрасно заливче /сега там е комплекс "Дюни"/, две бараки за администрацията, бариера, дървена тоалетна и една ръчна водна помпа с негодна за пиене вода. Когато започнаха да пристигат чехи, германци, унгарци, поляци и други, свикнали да отсядат на това място, естествено бяха изненадани, но без да мъркат дисциплинирано си плащаха таксата /нещо като 50 стотинки на човек и кола/ и се настаняваха.

Години  по-късно "Балкантурист" откри няколко сносни къмпинга /от юг на север/ - "Синеморец" /само за чужденци/, "Делфин", "Нестинарка", "Арапя", "Оазис", "Корал", "Юг", "Китен", Аркутино", "Алепу", "Веселие", "Каваците", "Градина" и др. След избухването на демокрацията и връщането на земята в реални граници почти всичко беше разграбено и унищожено, бетонът напредна, а глупостта и алчността на собствениците на парцели превърнаха няколкото останали къмпинги в "къмпинг битаци".

На всички е добре известно, че в повечето цивилизовани страни "свободно" къмпингуване няма. Така, че драги къмпингари, когато затваряте "Орлов мост" изискайте от управляващите най-напред държавата да организира или даде възможности на предприемачи да изградят съвременни места за къмпиране, а след това да приеме закони за регулация.

Сашо Стоянов - стар къмпингар прекарал 25 години /от 1978 г./ лятната почивка на палатка в къмпинг "Арапя"

 

Camping.bg

Заглавната снимка е предоставена от автора.

препоръчани новини

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer...