Лично мнение: "Свободното" къмпингуване

02.07.2019
Лично мнение: "Свободното" къмпингуване

В рубриката ни "Лично мнение" даваме възможност на нашите читатели да разкажат история или да представят своята гледна точка по въпроси свързани с къмпинг туризма. Camping.bg не се ангажира с позиция по изразените мнения и не може да гарантира истиността на представени факти и събития.

Днес публикуваме личното мнение на Сашо Стоянов озаглавено от него "Свободното" къмпингуване. Сашо се представя като "стар къмпингар прекарал 25 години /от 1978 г./ лятната почивка на палатка в къмпинг "Арапя".

 

През лятото на 1967-ма четирима съученици се цанихме на работа в "Балкантурист" - Бургас. Пратиха ни администратори на новооткритите къмпинги "Алепу" и "Аркутино". От същата година беше забранено "свободното" опъване на палатки и всеки ден един старшина на мотор с кош обикаляше от Бургас до Ахтопол да "вдига" нарушителите. Къмпинг "Алепу" представляваше заградено с бодлива тел прекрасно заливче /сега там е комплекс "Дюни"/, две бараки за администрацията, бариера, дървена тоалетна и една ръчна водна помпа с негодна за пиене вода. Когато започнаха да пристигат чехи, германци, унгарци, поляци и други, свикнали да отсядат на това място, естествено бяха изненадани, но без да мъркат дисциплинирано си плащаха таксата /нещо като 50 стотинки на човек и кола/ и се настаняваха.

Години  по-късно "Балкантурист" откри няколко сносни къмпинга /от юг на север/ - "Синеморец" /само за чужденци/, "Делфин", "Нестинарка", "Арапя", "Оазис", "Корал", "Юг", "Китен", Аркутино", "Алепу", "Веселие", "Каваците", "Градина" и др. След избухването на демокрацията и връщането на земята в реални граници почти всичко беше разграбено и унищожено, бетонът напредна, а глупостта и алчността на собствениците на парцели превърнаха няколкото останали къмпинги в "къмпинг битаци".

На всички е добре известно, че в повечето цивилизовани страни "свободно" къмпингуване няма. Така, че драги къмпингари, когато затваряте "Орлов мост" изискайте от управляващите най-напред държавата да организира или даде възможности на предприемачи да изградят съвременни места за къмпиране, а след това да приеме закони за регулация.

Сашо Стоянов - стар къмпингар прекарал 25 години /от 1978 г./ лятната почивка на палатка в къмпинг "Арапя"

 

Camping.bg

Заглавната снимка е предоставена от автора.

препоръчани новини

Globe-Traveller са представени вече и на българския пазар

Globe-Traveller са представени вече и на българския пазар

Марката Globe-Traveller е на пазара от 2009 година. За това кратко време тя успя да си изгради име на един от добрите...

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Излезе от печат новото издание на Къмпинг карта на България. Тя съдържа информация за 22 избрани български...