Мариан Мокану - блогър и влогър: За 3 години фирмите в Румъния отдаващи кемпери под наем се увеличиха над 5 пъти

15.12.2020
Мариан Мокану - блогър и влогър: За 3 години фирмите в Румъния отдаващи кемпери под наем се увеличиха над 5 пъти

Мариан Мокану е един от най-активните в Румъния в сферата на караванинга. Неговият уебсайт RVTravel.eu се утвърди като най-популярната специализирана по темата медия в северната ни съседка, а видеата му са качествени, информативни и полезни. 

Самият той е професионален фотограф с над 30-годишен опит в корпоративната и продуктова фотография (www.MarianMocanu.ro). С него разговаряме за развитието на къмпинг туризма и караванинга в Румъния, като споменаваме и България.
 

Здравей Мариан, кога и как се насочи към караванинга и започна да списваш блог и да развиваш видеоканал?

Всичко започна през 2015 година, когато наех кемпер, за да опитаме със съпругата ми за първи път този вид почивка. Толкова много ни хареса, че още през април 2016 г. купих свой собствен кемпер - интегрирания Carthago C Tourer Sport. Междувременно търсих техническа и всякаква друга информация за караванинг на румънски език и освен едно списание, което се издава на всеки два месеца, не успях да открия други достоверни източници. Затова на 1 януари 2017 г. стартирах уебсайт, който целях да се превърне във водещ медиен информационен канал в областта на караванинга в Румъния. Първоначално се наричаше VANgabond, но почти две години по-късно, през ноември 2019 г., след второто издание на Годишната караванинг конвенция в Румъния, реших да ребрандирам сайта на RVTravel.


 

Къмпинг и караванинг пазарът в Румъния расте ли последните години?

Коронавирусната пандемия спомогна за развитието на караванинг индустрията в Европа и дори предизвика бум в продажбите на кемпери и каравани. Видно е, че този феномен дава отражение и в Румъния. Всички налични кемпери бяха продадени, дори имаше заявки, които не можеха да бъдат изпълнени от дилърите. Виждаме и как пазарът на наеми бурно расте в Румъния. Фирми за нови кемпери под наем се появяват всеки месец в различни райони на страната, обикновено малки компании с един-два кемпера за начало. Също така, виждаме, че се отварят и все повече къмпинги. Но това е дълъг процес и ще е нужно известно време за повишаване на нивото на този вид услуги в страната ни.
 

Понеже спомена рентъл компаниите, колко всъщност е техния брой в Румъния?

Тъй като интересът към караванинга е голям и в Румъния, очевидно е имало фирми, които са забелязали бизнес потенциала. Ако до преди 2-3 години имаше едва 10-20 компании за наемане на кемпери, понастоящем техният брой е около 120. Много от тях са малки и отдават едва един или два кемпера.


 

Има ли официални данни за броя на регистрираните кемпери и каравани в Румъния?

За съжаление няма такава официална статистика в Румъния.
 

Тогава какъв е техния приблизителен брой, според теб? Увеличават ли се?

Всеки може да види, че броят на ваканционните превозни средства в Румъния се е увеличил, независимо дали са нови или употребявани, това се забелязва по пътищата. Все пак мисля, че кемперите имат вече преднина пред караваните. От това, което забелязвам, румънците имат две предпочитания: тези, които имат възможност да купят кемпер, купуват нови или почти нови, а тези, които предпочитат каравани - търсят втора ръка. Очевидно броят на хората практикуващи този вид туризъм се увеличава.


 

Каква беше 2020-та година за румънските караванери? У дома ли си стояха или успяха да пътуват и в чужбина? Това лято видяхме доста кемпери с румънски регистрации в България.

Туризмът по целия свят беше и все още е засегнат от пандемията, като това се отрази и на хората с кемпери и каравани, въпреки че този вид туризъм е много по-безопасен от традиционния - със самолет, в хотел и т.н. Голяма част от румънските пътешественици на колела предпочетоха да прекарат почивката си в родината, откривайки много и нови за тях красиви места в страната. Имаше разбира се и такива, които пътуваха до Гърция и България. Повечето от тях избраха вашата страна, поради факта, че България е по-близо и не беше нужно да се правят PCR тестове, каквито се изискваха за влизане в Гърция.


 

Ти си организатор и на различни събития свързани къмпинг в Румъния. Какво планираш за 2021 година?

Вече три поредни години организирам събитие наречено Годишна караванинг конвенция в Румъния, в която участват представители на компаниите от бранша в моята страна. Тази година планирах да проведа и няколко събития, посветени на караванинг туризма, но пандемията от коронавирус преобърна плановете ми. В крайна сметка успях да организирам поне едно от тях - Transylvania Camp Fest Edition 1 - фестивал за любителите на природата, кемперите, караваните, 4x4, палатки. За 2021 г. планирам да организирам няколко събития, посветени на същата тематика. Това ще бъдат Годишната караванинг конвенция в Румъния - 4-то издание, Transylvania Camp Fest - 2-ро издание, ще има и събития като "Camper Testing" за начинаещи и други.

Всички събития ще бъдат обявени предварително на официалния уебсайт www.RVTravel.eu, а също така и по другите комуникационни канали - YouTubeFacebook и Instagram.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Мариан Мокану - личен архив

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...