Маркей Миха, Словения: Имаме много безплатни кемперстопове, свободното къмпингуване е забранено

15.09.2022
Маркей Миха, Словения: Имаме много безплатни кемперстопове, свободното къмпингуване е забранено

Словения се представя със самостоятелен щанд на почти всяко голямо изложение в Европа с фокус върху къмпинг туризма. Бившата югославска република присъстваше и на най-голямото събитие за годината - Caravan Salon 2022 в Дюселдорф.

Разговаряме с Маркей Миха от Агенцията по туризъм на Словения относно къмпинг туризма в държавата, колко на брой са къмпингите, от кои държави идват основно туристи, как се развива глемпинг туризма и също така дали свободното къмпингуване е разрешено.
 

 

Здравейте, казвам се Маркей Миха и работя за Организацията по туризъм на Словения. Тя е държавна агенция под шапката на Министерство на икономиката и развитието на Република Словения.


Колко къмпинга има в Словения в момента?

Към днешна дата къмпингите са над 100 в цяла Словения.


Разкажете ни повече за историята на къмпинг туризма в Словения? По времето на Югославия и след това?

Словения има дълга история в сферата на къмпинг туризма. Споменавате времената на Югославия. Още тогава имахме много чужди туристи и много къмпинги. По-специално в алпийската зона, но и по крайбрежието. След Югославия, с независимостта на Словения къмпинг туризмът се развиваше. През последните 10 години той растеше прогресивно, над 50% от цифрите, които имахме от времената на Югославия. И къмпингите се развиха, сега могат да бъдат открити не само на север и юг, но и в източната част на страната, по-специално където са СПА курортите, близо до границата с Хърватия и Унгария.


Словения е представена на почти всяко изложение свързано с къмпинг туризма в Европа. Това ли е стратегията на вашата агенция за реклама на държавата?

Нашата Агенция по туризма е много ангажирана с представянето на словенските къмпинги. И изобщо цялостно представяне на Словения и възможностите за занимания на открито. Разбира се, къмпингите в това отношение са необходимост, защото те предоставят настаняване на този тип туристи, които посещават Словения. Представяме се също, както вие споменахте и в Австрия и Германия, които са нашите най-големи пазари. И ние опитваме да сме представени в тези държави колкото е възможно повече.


Вече споменахте, че Германия и Австрия са най-големите пазари за Словения. А как стои въпроса с държавите от Източна Европа? Техните граждани посещават ли Словения?

През последните 5 години отчитаме постоянно нарастване на интереса на туристи от Източна Европа. Например гостите от Полша, Чехия и Унгария се увеличават всяка година. Те са малко по-специфични, защото обикновено посещават алпийската част и крайбрежието. Не толкова много в източната част на Словения, в СПА центровете. Главният фокус за тях е алпийската зона и крайбрежието.


Словения крайна дестинация ли е за къмпинг туристите? Или е основно транзитна дестинация?

За повечето туристи Словения се явява крайна дестинация. Особено за тези, които идват от Северна Германия и държавите от Бенелюкс. Холандците много харесват Словения, защото е много разнообразна. Когато дойдат в Словения те прекарват своето време малко на крайбрежието, малко в Алпите и малко в СПА курортите. За хората идващи от Източна Европа Словения обикновено не е крайна дестинация, а по-скоро е транзитна дестинация. Те идват в Словения, но отиват в Хърватия или на друго място.


А относно глемпинг туризма в Словения? Колко глемпинги имате и какви туристи ги посещават?

Словения е една от дестинациите с голям фокус върху глемпингите. Също така правителството предоставя финансиране на къмпингите да разнообразяват инфраструктурата си, също така и на глемпингите. По-специално дървените хижи и палатки се приемат за много екологични и ние насърчаваме всяка компания, която планира да изгради глемпинг. Имаме повече от 60 глемпинга. Обикновено те са част от големи къмпинги, но също и през последните 5 години има малки глемпинги, които се появяват в цяла Словения. Много от тях в СПА зоните, но също и в Алпите и Средиземноморието. Обикновено те са атрактивни за гости, които са готови да платят малко повече за нощувка, защото те предлагат по-луксозен къмпинг. И затова обикновено хора от Австрия и Германия са тези, които отсядат в глемпинги.


Как Ковид пандемията се отрази на къмпинг туризма в Словения?

Да, отрази се, както навсякъде в Европа и в света. Правителството даваше ваучери на гражданите на Словения, за да почиват в страната. Това помогна сащо много и на къмпингите. Така имахме голям брой местни туристи в къмпингите. Сезонът, разбира се, беше по-слаб. А също и приходите бяха по-слаби, в сравнение с 2019. В същото време заетостта беше 50-60%, а в някои къмпинги дори и повече, заради тези ваучери, които правителството отпусна на словенците. Те бяха около 200 евро на човек да отседне в къмпинг или друг вид настаняване. Много словенци обичат къмпинга и обикновено ги използваха в къмпинги.


Словенците харесват ли и ходят ли на къмпинг? И какъв е делът на местните туристи, в сравнение с чужденците?

Ще ви представя данни за 2019 г., преди пандемията. От 20 до 25% от нощувките в словенските къмпинги бяха реализирани от местни туристи. Това е сравнително висок процент, в сравнение с другите видове настаняване, като хотели, частни квартири. Защото Словения е къмпинг нация, която обича природата и заниманията на открито. И виждаме тенденцията много словенци да къмпингуват у дома, но и на други места, особено в съседните държави. Например в Хърватия, Италия и Австрия. Ще отбележа тук също, че караванинг индустрията е много развита в Словения. Имаме някои от топ световните марки, които работят в Словения. Това също е много атрактивно за словенците и те индиректно промотират къмпинга и аутдор туризма в Словения.


Свободното къмпингуване разрешено ли е в Словения?

Забранено е в Словения. Ако идвате с кемпер или палатка трябва да отсядате само в разрешените за това места - къмпинги или кемперстопове. Впротивен слуачай ще бъдете глобени. Това е свързано и с факта, че над 40% от теротирята на Словения са защитени територии. И затова правителството реши, че свободното къмпингуване не е позволено. Но ние предлагаме кемперстопове. На всеки 10-15 км ще откриете такъв. Много от тях са безплатни и гостите на Словения могат да прекарат една нощ там напълно безплатно. И след това трябва да намерят друго решение. Ако искат да останат повече време трябва да отседнат в къмпинг.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

BestBGcamp: Къмпингите с най-добри възможности за забавление и хранене за...

BestBGcamp: Къмпингите с най-добри възможности за забавление и хранене за...

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се...

BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се...