Мила, Яна, Стоян и Биги: Ванлайфингът е най-свободния начин за пътуване и откриване на света

17.11.2021
Мила, Яна, Стоян и Биги: Ванлайфингът е най-свободния начин за пътуване и откриване на света

Представяме ви едно младо семейство - Мила (32), Яна (9 м) и Стоян (33). Споделят, че обожават да пътуват и отскоро са се запалили по ванлайфинга (от англ. vanlife). Мечтаят да обиколят света със собствения им ван на име Биги. Те са от София, имат стандартни офис работи на пълен работен ден и същевременно са "парт-тайм пътешественици", както се изразяват. С допълнението, че това е само временно. В началото на 2021-ва екипажът на Биги се увеличи с още един член - малката Яна, която въпреки крехката си възраст (9 м) вече е обиколила 15 държави.
 

Здравейте, мило семейство. От кога сте къмпингари? Още от деца ли или вече пораснали?

Честно казано и двамата никога не сме били големи къмпингари до преди да се запалим по ванлайфинга.


 

А кога стана това? Какво ви харесва в този начин на пътуване и почивка?

Не много отдавна, преди около 3 години, започнахме да гледаме в Инстаграм и да ни текат лигите по разни яки ванове и тогава решихме и ние да си направим. Какво ни харесва - свободата, свободата да пътуваш, да не си зависим от хотели, да си харесаш някое готино местенце и да останеш да нощуваш там, да си близо до природата, вярваме че това е най-свободния начин за пътуване и откриване на света. Особено през последните 2 години.


 

Какъв точно модел е Биги и защо се спряхте на него? Дълго ли избирахте преди да го купите?

Биги е VW Crafter 177 к.с. 4х4 от 2017 г. Тук е момента да отбележим, че си беше обикновен ван, а впоследствие в България го преработихме на кемпер. Много държахме ванът да е 4х4 и с блокаж на диференциала, за да може да ни закара и на най-дивите местенца. Съответно, доста време гледахме ванове преди да се спреме на Crafter. И после още бая време ни отне да си харесаме точно нашия. Честно казано не е лесно да се намери читав ван 4х4. Биги го купихме от Венеция, а за всички перипетии и проблеми покрай докарването му до България можем да напишем епопея :D


 

Търсят ли ви българи, а и не само, за съвети?

Определено. Доста хора, които тепърва тръгват по нашия път ни пишат, от това какъв ван да изберат, до цени, кое от къде сме купували, от кое сме доволни и т.н А ние обожаваме да си говорим за "гарсониерката" и не отказваме на никой.


 

Какви са предизвикателствата да имаш кемперван в България?

Не мисля че има нещо по-различно от навсякъде. Вече има достатъчно места за сервизиране, за части, с тези неща не сме имали проблем. Има си и бая кемп паркове, поне в София де. Като цяло тук последната година, покрай Codiv-19, има много голям бум на този начин на живот и съответно условията се подобряват. Разбира се, все още сме далече от Западна, а и дори Централна Европа. Например, ние като хора, които предпочитаме дивото къмпингуване, нещото което не ни допада, е че няма места за почистване на тоалетната и трябва да търсим различни варианти, но вярвам че и това ще се подобри скоро.


 

Имате малко дете. Ванлайфингът преди и след раждането му - какви са разликите? :)

Нека така да кажем - преди Яна все пак имаше и малко почивка, а сега е мираж :D Като цяло след раждането на малката не просто, че не намалихме честотата на пътуванията, а дори ги увеличихме и си изкарваме супер яко. Все пак има доста разлики - дългите пътувания се правят с много почивки, правим един план, после Яна решава, че не е на кеф и цялата програма се преправя и така.


 

Случвало ли ви се е да съжалявате, че в този момент не сте на хотел, а във ван?

На кратко - не. Случвало ни се е да прекрояваме плана тотално, защото условията не са ОК, но да съжаляваме, че сме във ван, а не в хотел - не. Най-пресният пример е от това лято. Бяхме планирали отдавна обиколка на австрийските Алпи и тръгнахме с голям кеф. Съответно с пристигането ни започна целодневен дъжд и докато имаше прогноза го даваха да вали. Както може да се досетите, на дъжд във ван не е яко, защото не можеш да правиш нищо навън, а още повече със 7-месечно (тогава) бебе. Така че за една вечер решихме, че друг път ще се върнеме в Алпите, а сега ще сбъднем друга мечта - да разгледаме Тоскана. И така, за един ден път се пуснахме до Тоскана и беше супер яко. Единственият проблем беше, че нямахме летни дрехи, защото се бяхме готвили с якета и грейки за Алпийски климат :D


 

Да, това е свободата да пътуваш с къщата си :) А колко държави сте посетили досега с вана и за какъв период от време?

16 до момемнта с вана. Реално Биги го направихме март 2020-та и малко след това затвориха София и постепенно и света. Съответно миналата година имахме само едно излизане от България и то беше до Цикладите, Гърция. 2021-та дефакто е първата година, в която реално можехме да попътуваме по-стабилно. Май месец направихем една обиколка на Адриатическото крайбрежие на Хърватска и Черна гора. В последствие дойде гореспоменатото пътуване до Алпите и Тоскана, а съвсем наскоро се върнахме от 1-месечно пътуване до Португалия и Испания.


 

Кой е ван-маршрутът мечта за вас?

Мечтата ни е някой ден да обиколим света. Трудно е да кажем един единствен маршрут, но все пак може би Мароко до ЮАР по западното крайбрежие на Африка е най-желаното приключение.

 

 

Мила, Яна и Стоян може да откриете в Instagram: @vanlife_in_our_biggy

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: vanlife_in_our_biggy

 

Следвайте ни в:

    

 

препоръчани новини

Вижте кои са любимите български къмпинги за 2022 г.

Вижте кои са любимите български къмпинги за 2022 г.

След оспорвани битки и рекорден брой гласували в BestBGcamp2022: Шкорпиловци и Къпиновски манастир са любими къмпинги...

Наредбата за свободно къмпингуване е оттеглена

Наредбата за свободно къмпингуване е оттеглена

Дирекцията за нацинален строителен контрол (ДНСК) официално потвърди, че проектът на т.нар. Наредба за диво или...