Множество отрицателни становища срещу наредбата за свободното къмпингуване на морето

27.06.2021
Множество отрицателни становища срещу наредбата за свободното къмпингуване на морето

Публикуваният на 01.06.2021 г. от МРРБ проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги разбуни духовете у нас. Множество медии представиха различни гледни точки относно предложените от министерството решения за регулиране на свободното къмпингуване по морето. Те са крайно поляризирани, като подкрепящи документа се оказват предимно морските общини, а на другия полюс са граждани и организации подкрепящи свободното къмпингуване по принцип.

Проектонаредбата е публикувана в Портала за обществени консултации, като в коментарите оставени до момента в сайта може да се видят само негативни становища относно нормативния документ. Сред тях има такива за нарушена процедура поради липса на оценка на въздействието на предлагания нормативен акт. Други имат опасения от създаване на предпоставки за корупционни практики от местните власти. Изразява се и несъгласие с това, че в проекта на наредбата липсва задължение на общините да предоставят места за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани на своя територия.

Медийното внимание последните дни заслужи едно становище от множество експертни и граждански организации. Сред тях Асоциация на парковете в България, Българска фондация биоразнообразие, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Свободен Камен бряг, Да запазим Корал, Спаси Пирин, Българско кемпер общество, Да спасим Карадере, Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг и други. Освен юридически мотиви, организациите посочват, че това е неадекватен удар по развитието на туризма в България, тъй като според тях вместо регулация, проектонаредбата директно отключва забрана за свободно къмпингуване. В становището им се настоява проектонаредбата да бъде безусловно оттеглена и да се предприемат действия по създаване на регулация чрез Национална стратегия за къмпиране в полза на държавния и обществен интерес.

Наред с критиките обаче в коментарите на граждани в Портала за обществени консултации се представят и много интересни предложения за регулация на свободното къмпингуване, без въвеждане на неговата забрана. Няколко от тях залагат на изискване на такса, която може да е курортна или туристическа и да се заплаща в местната община от къмпингуващите. Друго интересно предложение е за въвеждане на някакъв вид екотакса към данъка на всеки кемпер или каравана. За палатките пък таксата да се начислява към цената й от продавача. Екотаксата се предлага да е пропорционална на превозното средство и палатка, на база капацитет спящи места. Например кемпер с 4 обособими места за спане да плаща по 25 лв. на място, т.е. 100 лв. годишно, палатка за двама - 50 лв.

Друг коментар в институционалния сайт предлага да бъде дефинирано понятието "палаткуване", което да е разпъване на палатка с цел преспиване, но за разлика от къмпингуването да е само за една вечер. Според направилия предложението палаткуването нанася значително по-малко вреди на природата и затова трябва да бъде разрешено навсякъде извън урбанизираните територии. Човекът предлага и да бъде дефиниран и часови диапазон, в който разпъването на палатки да е разрешено - примерно от 18 - 19 часа вечер до 8 - 9 часа сутринта, като се добави и задължение за почистване, както и глоби за нарушителите.

Срокът за подаване на становища по проектонаредбата изтича на 01.07.2021 г.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

 

препоръчани новини

BestBGcamp: Къмпингите с най-добри възможности за забавление и хранене за...

BestBGcamp: Къмпингите с най-добри възможности за забавление и хранене за...

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се...

BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

BestBGcamp: Къмпингите с най-удобни места за настаняване за 2022 г.

За осми път се проведе BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се...