Най-успешното издание на изложението СМТ приключи

23.01.2020
Най-успешното издание на изложението СМТ приключи

СМТ - най-голямото ваканционно изложение на Германия, насочено към кемпери, каравани, къмпинги и туризъм по цял свят, тази година счупи всички рекорди. От 11 до 19 януари 52-рото издание на събитието бе посетено от близо 300 000 души и 2161 изложители, по данни на Messe Stuttgart. Така то поставя нови измерения на туристическите борси в световен мащаб. 

Изложението СМТ се случва всяка година през януари на територията на Messe Stuttgart. То обхваща 10 изложбени зали с обща изложбена площ от 75 000 кв.м.

В зали 1, 2, 3, 5 и 10 биват представяни последни модели ваканционни автомобили на световни марки - кемпери, каравани, кастенвагени и много нашумелите в последните години CUVs. В тези зали повечето от производителите наблюдаваха двуцифрен ръст на продажбите си спрямо 2019 г. Най-голям естествено беше интересът към CUVs (Caravaning Utility Vehicles), където дилърите говорят за "сензационни" цифри на броя продажби.

Зали 4, 6 и 8 са насочени към туризма по цял свят. Тук, основен акцент е природосъобразния туризъм и активната почивка - в планината, на преход или на морето - винаги на къмпинг. Само една зала е отредена за къмпинг принадлежности, оборудване и екипировка, където попадат палатки, форселти, хладилна, климатична и санитарна техника за кемпери и каравани, електротехника и оборудване, GPS системи, контроли за навигация и управление. А последната зала е за специфичен туризъм. Тя сменя тематиката си през всеки от двата уикенда на изложението - велотуризъм през първия уикенд, корабни пътувания и голф туризъм през втория.

92% от попитаните посетители заявяват, че са извънредно доволни от видяното и със сигурност ще посетят изложението и през 2021 г. Един посетител е останал на територията на залите средно 5 часа. Повече от 1/4 от хората са пропътували над 100 км., за да видят от първа ръка най-новото в сектор караванинг за 2020 г.

Екипът на Camping.bg също стана част от шоуто. На щанда ни в зала 8 повече от 2 000 туристи от Германия намериха информация за къмпингите и забележителностите в родината ни, представени в новия Къмпинг пътеводител на България.

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

Снимка: Цветомира Цоцова, Camping.bg

 

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...