Най-успешното издание на изложението СМТ приключи

23.01.2020
Най-успешното издание на изложението СМТ приключи

СМТ - най-голямото ваканционно изложение на Германия, насочено към кемпери, каравани, къмпинги и туризъм по цял свят, тази година счупи всички рекорди. От 11 до 19 януари 52-рото издание на събитието бе посетено от близо 300 000 души и 2161 изложители, по данни на Messe Stuttgart. Така то поставя нови измерения на туристическите борси в световен мащаб. 

Изложението СМТ се случва всяка година през януари на територията на Messe Stuttgart. То обхваща 10 изложбени зали с обща изложбена площ от 75 000 кв.м.

В зали 1, 2, 3, 5 и 10 биват представяни последни модели ваканционни автомобили на световни марки - кемпери, каравани, кастенвагени и много нашумелите в последните години CUVs. В тези зали повечето от производителите наблюдаваха двуцифрен ръст на продажбите си спрямо 2019 г. Най-голям естествено беше интересът към CUVs (Caravaning Utility Vehicles), където дилърите говорят за "сензационни" цифри на броя продажби.

Зали 4, 6 и 8 са насочени към туризма по цял свят. Тук, основен акцент е природосъобразния туризъм и активната почивка - в планината, на преход или на морето - винаги на къмпинг. Само една зала е отредена за къмпинг принадлежности, оборудване и екипировка, където попадат палатки, форселти, хладилна, климатична и санитарна техника за кемпери и каравани, електротехника и оборудване, GPS системи, контроли за навигация и управление. А последната зала е за специфичен туризъм. Тя сменя тематиката си през всеки от двата уикенда на изложението - велотуризъм през първия уикенд, корабни пътувания и голф туризъм през втория.

92% от попитаните посетители заявяват, че са извънредно доволни от видяното и със сигурност ще посетят изложението и през 2021 г. Един посетител е останал на територията на залите средно 5 часа. Повече от 1/4 от хората са пропътували над 100 км., за да видят от първа ръка най-новото в сектор караванинг за 2020 г.

Екипът на Camping.bg също стана част от шоуто. На щанда ни в зала 8 повече от 2 000 туристи от Германия намериха информация за къмпингите и забележителностите в родината ни, представени в новия Къмпинг пътеводител на България.

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

Снимка: Цветомира Цоцова, Camping.bg

 

препоръчани новини

Къмпинг Ботуша край Балчик Ви очаква!

Къмпинг Ботуша край Балчик Ви очаква!

Ботуша е сред новоизградените къмпинги на северното ни Черноморие. Намира се в местност Иканталъка, на 15 мин. с...

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

След изтичане на въведеното извънредно положение къмпингите в България вече могат да приемат гости. По-долу ще...