Най-често срещаните грешки при разпъване на палатка

27.07.2016
Най-често срещаните грешки при разпъване на палатка

Да устроиш удобно къмпинг лагера е не само въпрос на опит, но и въпрос на умение, дори някои може да го нарекат изкуство. Трудно е да се каже кой е най-правилният начин, но е лесно да се каже какво със сигурност е грешно. Вижте кои са петте най-често допускани грешки при разполагане на дома под открито небе.

Не гледаме нагоре
Обикновено, когато избираме място за палатката, оглеждаме земята – да е равна, да не е под наклон, да няма остри предмети. Но! Важно е да гледаме и нагоре. Над земята се крият най-различни опасности, някои от които може да се окажат смъртоносни – сухи и отчупени клони на дървета, които могат да паднат и да ви наранят, кошери на пчели, паяжини, далекопроводи. Лесно е да ги видите, но само ако погледнете нагоре.

Не забиваме колчетата на палатката
Някои хора си мислят, че да забиеш колчетата на палатката е престараване. И че колчетата е необходимо да бъдат забити само в случаите на силен вятър. Това е грешно! Малки и внезапни пориви на вятъра могат да повдигнат дъното на палатката и да я преобърнат, дори и вътре да има голямо количество багаж. Дори и дъното да не се повдигне, вятърът може да натисне и счупи рейките, особено ако палатката е с по-лека конструкция (например от фибростъкло). Забиването на колчетата е важно и за да не се допират външния и вътрешния слой, ако палатката е двуслойна. Това осигурява добра циркулация на въздуха и гаранция против конденз.

Не си оставяме достатъчно време
Да си устроиш лагера, особено удобно, изисква време. Дори на най-опитните къмпингари им отнема часове, докато подредят нещата така, че да са максимално удобни и устойчиво направени. Грешката, която често допускаме – тръгваме на къмпинг в петък след работа, пристигаме на мястото почти по тъмно. Тепърва започваме да разпъваме палатки, да подреждаме наоколо и едва тогава се насочваме към паленето на огън и приготвянето на вечеря. А представете си, че е влажно и не успеете да запалите огъня според очакваното време. Рискувате не само да останете гладни, но и да ви бъде студено. Затова, винаги предвиждайте да стигнете по светло и си оставяйте достатъчно време да устроите лагера на спокойствие.

Не оценяваме посоката на въртене на слънцето
Тази грешка често е свързана с предходната. Ако пристигнем на мястото в привечерните часове или по  залез слънце, не сме в състояние да оценим откъде изгрява слънцето и накъде са насочени лъчите му през по-голямата част от деня. През лятото със сигурност ще искате да намерите сянка за палатката, особено в сутрешните часове, за да заспите по-дълго. А през зимата е добре да я разположите на слънце, което да ви осигури поне 10 градуса по-висока температура. Така че – сутринта е най-важна, тя определя остатъка от деня ви. Или както казваме – рано пиле, рано пее.

Не избираме подходяща земна повърхност
Да спиш директно на земята е предизвикателство. Качествена постелка (надуваем дюшек, самонадуваема постелка или просто шалте) помага, но въпреки това е важно каква е земната повърхност, на която сме легнали. Да намерим „правилната“ земя е от първостепенно значение. Повечето хора съумяват да намерят място без камъни, корени и клони. Но това не винаги е достатъчно. Когато избирате мястото, огледайте не само да е равно, но и да е на лека височина, да не е под наклон. И 2 см. дъжд може да наводнят палатката, ако сте се разположили в дупка. След това го почистете от всичко, което може да преместите без да режете, късате и копаете. Прегледайте за дупки на змии, къртици и мравуняци. Ако сте мравка вероятно няма да ви е приятно някой да седне върху дома ви wink.

Изграждането на палатковия лагер при спазване на тези 5 основни правила може да е разликата между добре и зле прекарана почивка. Затова, когато планирате следващата къмпинг почивка, тръгнете рано сутринта, оглеждайте се на 360 градуса и използвайте всички елементи на палатката, които производителят е поставил в калъфа.

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...

препоръчани новини

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...