Нараства делът на ползвателите на кемпери и каравани в България

17.10.2018
Нараства делът на ползвателите на кемпери и каравани в България

През 2018 г. се наблюдава нарастване на дела на ползвателите на кемпери и каравани в страната. Това показват резултатите от проучването в Класацията на къмпингите в България #BestBGcamp2018. Проучването се проведе през месец септември и имаше за цел да излъчи най-добрите къмпинги в 8 категории за 2018 и да установи тенденциите и нагласите към къмпинг туризма у нас.

В анкетата се включиха 537 души, от които 38,4% мъже и 61,6% жени. Закономерността дамите да са по-активни се запазва през годините. Най-многобройна е групата на къмпингуващите от 31 до 40 години (40,6%), следвани от 41-50 год. (29,8%), до 30 год. (15,8%) и над 50 год. (13,8%). Значително увеличен спрямо 2017 г. е делът на най-възрастната група (8,5% през 2017 г.) за сметка на младежите до 30 г., които намаляват от 22,2% през 2017 г. на 15,8% през 2018 г.

Интересни резултати бележи проучването по отношение на постоянното местожителство на къмпингуващите и средството за почивка. 

Броят на къмпингарите от София намалява за сметка на хората от по-големите областни градове. Ако през миналата 2017 г. делът на софиянците е бил почти равен с този на Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора взети заедно, то тази година жителите на петте областни града превъзхождат столичани с 8%. 

Групата на почиващите на палатки продължава да има превес над останалите средства за къмпингуване. Делът на палаткаджиите е 36,3% през тази година. Той обаче бележи съществен спад спрямо миналата, когато е бил 48,8%.

Търсещите почивка на колела се увеличават средно с 50%.

Най-значителният ръст се наблюдава при наемането на кемпери и каравани с цел почивка. Хората, които съобщават, че са почивали с кемпер под наем са със 79% повече спрямо 2017г., а тези с каравани под наем – със 78%. Броят на собствениците на кемпери и каравани също нараства, макар и с не така бурен темп. 13% е увеличението на кемперистите и 31% на караванерите. Делът на почиващите в бунгала остава същият като през 2017 г. – 20%.

Детайлите от проучването сочат, че към кемпери под наем все по-често се ориентират софиянците. Използването на ваканционни автомобили нараства и сред жителите на големите областни градове. Жителите на по-малките населени места показват явно предпочитание към собствените каравани като средство за почивка на къмпинг.

67% от всички участници в проучването споделят, че ходят с деца на къмпинг.

Най-много са семействата, които почиват с 1 дете (48,9%), а тези с две деца се нареждат съвсем близо до тях (37,3%). Средната възраст на децата на къмпинг е 8 години и половина. Най-активни са почиващите с деца на възраст между 3 и 10 години. 

Удобството на къмпинг площите е водещо при избор на къмпинг

Когато българите избират място за почивката си на къмпинг в България, трите най-важни фактора са удобството на площите за къмпингуване, електричество и вода до къмпинг местата и хигиена на санитарните възли. Едва след това се нареждат близостта до водоем, заведения за хранене и природата наоколо. В дъното на факторите за избор са близостта до културни и исторически обекти, охраната и сигурността, лесният достъп с автомобил. Цената се оказва фактор в сянка. Едва 5% от анкетираните посочват, че тя е важна за тях.

Проучването имаше за цел да разбере кои според българите са най-големите проблеми в развитието на българския къмпинг туризъм.

Липсата на култура за къмпингуване у българина е основната спънка за възхода на сектора.

Това смятат 48,8% от отговорилите на въпроса. Липсата на подкрепа от страна на държавата е следващият основен фактор за изоставане на страната ни от темпът на развитие в Европа. На трето място българите поставят старата и морално овехтяла инфраструктура в съществуващите къмпинги.

 Едва ¼ от участвалите в анкетата споделят, че къмпингуват и в чужбина.

Гърция заема челното място сред най-предпочитаните дестинации. На въпроса „Какво ви харесва там?“ респондентите посочват непосредствената близост до морето, чистотата в къмпинга, природата, цялостните добри битови условия, спокойствието, редът и тишината. Сред другите дестинации с по-скромни дялове са Украйна, Словения, Хърватия, Италия, Португалия, Австрия.

Анализ и текст: Цветомира Цоцова, Camping.bg

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...