Наталия Коваленко, Be Camper Украйна: Очаквам бум на къмпинг туризма след войната

23.09.2022
Наталия Коваленко, Be Camper Украйна: Очаквам бум на къмпинг туризма след войната

Представяме ви още едно интервю от изложението Caravan Salon 2022. Наш събеседник е Наталия Коваленко от Украйна. За много хора беше учудващо да видят щанд на Украйна на изложението в Дюселдорф. По тази причина и спряхме да говорим с Наталия.

Преди да гледате във видеото по-долу какво разказа пред камерата ни, сме подготвили разказ за историята на бизнеса на Наталия и съпругът й Ерик и как войната променя всичко.
 

Видеото няма отношение към политиката и не цели пропагандира каквото и да било. То беше замислено като интервю, с което да научим повече за къмпинг туризма и караванинга в Украйна преди войната. Но се превърна в разказ за историята на едно семейство, което до скоро е имало успешен бизнес в сферата на къмпинг туризма.

Наталия Коваленко рекламира Украйна като туристическа дестинация на щанда си на изложението Caravan Salon 2022. Да, и аз, както и вероятно всички останали посетители, се учудих, когато видях щанда на най-голямото събитие за къмпинг и караванинг в Европа и света. Да рекламираш държава, в която се води война, падат ракети и снаряди по градове и села и умират хора, като дестинация за туризъм? Меко казано странно. Това беше и причината да се спра, за да разговарям с Наталия. Оказва се, че щандът е на семейната й фирма. До преди 24 февруари тази година, Наталия и мъжът й Ерик (може да го видите на снимката вдясно зад нея) са имали успешен бизнес.  Фирмата им BeCamper е отдавала кемпери под наем, имали са сервиз за кемпери и каравани, организирали са кемпер турове за чужденци в Украйна и за украинци из Европа, включително и през България, работили са за създаване на караванинг общество в страната си и са подпомагали изграждане на къмпинги и кемперстопове. Били са най-големите в Украйна.

Но 24 февруари променя всичко. Дъщеря им Ерика е едва на 3 месеца и половина, когато започва войната. Още на първия ден Ерик закарва Наталия, бебето и двамата си сина от предходен брак от Киев в село на границата с Румъния. Веднага на следващия ден, под предлог, че отива до магазина Ерик хваща влак и заминава за Лвов, а оттам за Киев. Записва се доброволец: доставя оборудване за военните на фронта, както и хуманитарни помощи на цивилни: храна, памперси и топли дрехи. По-късно е мобилизиран и в момента е в бойна част на фронта.

Междувременно Наталия с бебето и двете момчета прекарват няколко дни в селото. Наталия се е страхувала да бъда сама на място, където дори няма лекар. Затова решава да напуснат страната. Първо отиват в Полша, а оттам съвсем случайно, без да планират и без познати, се озовават на място близо до Хамбург. Чувства се удобно и планира да останат там през зимата. Наталия искрено се надява, че Украйна скоро ще победи и през пролетта на 2023 г. ще могат да се върнат у дома си в Киев и животът им ще бъде още по-хубав и от този преди войната.

Докато приготвях техниката си за снимане, на щанда спря семейство германци, които учудено питаха Наталия защо рекламира Украйна. Тя започна да им обяснява колко е красива страната й, колко хубави са хората, храната там … и се разплака. Ама истински и от сърце. Всичко се случи пред очите ми. Хората си заминаха, а аз я изчаках да се успокои и гримира наново, преди да застане пред моята камера.

Ето какво разказа Наталия:


Здравей Наталия, разкажи за твоето участие на това изложение.

Здравейте, на този щанд представяме Украйна. Това е първият път, в койта Украйна като страна, като регион се представя на такова голямо международно изложение. За нас това е просто невероятна чест и възможност. Смятаме, че точно сега, в този момент е най-доброто време, в което да разкажем за това колко красиво, колко интересно, колко вкусно, колко впечатляващо е в нашата страна и колко са хубави хората. Затова се възползвахме от тази възможност и дойдохме тук, за да разкажем какво значи къмпинг в Украйна. Разбира се, не можем да правим планове за следващата година. Разбирате защо. Не знаем.


Колко къмпинга имаше в Украйна преди войната?

Имаме карта, на която са описани (http://camping.in.ua/map/). На нея има над 300 места, на които може да останете за един или за няколко дни. Част от тях са организирани места, на които има вода, има места за настаняване наблизо, хотели, където можете да получите допълнителни услуги, като вкусна храна. Често тези места са близо до интересни забележителности. Но има и места, на които няма никой около вас. Където си свободен. И ние поставяме също и такива места на тази карта. Защото не винаги имаме нужда от достъп до вода и електричество. Тази информация я има на картата. Маркираме местата за зареждане на вода, на коя бензиностанция. Стремим се да направим пътуванията с каравани и кемпери интересни не само за хората от Украйна, но и за нашите гости. Не знам какво ще се случи догодина, но виждам невероятно голяма възможност за развитие на страната ни, за международно движение на караванерите, за собствениците на къмпинги, обучение за това какви трябва да бъдат къмпингите, какви услуги да предоставят. Съществуват много формати. Не е задължително някой да седи на касата и да продава билети в къмпинга. Има онлайн формати. И това изложение дава изключително много информация за това. Сега адаптираме всичко това и страната ни определено чака бум на караванинга. ... такива са нашите планове. Дано се сбъднат.


Как беше къмпинг туризма преди войната? Имаше ли много туристи от Западна Европа, които идваха в Украйна?

Знаем, че имаше няколко групови тура, които се организираха от големи компании, правещи турове по целия свят. Статистика от митницата, от границата за това колко ваканционни превозни средства влизат у нас няма. Разполагаме с условни цифри, които показват, че Западна Украйна са посещавали около 150 такива превозни средства на сезон. Дали са само утраинци или и гости от чужбина, не мога да кажа със сигурност. Ние не водим такава статистика. Но вече има раздвижване и това много ни радва.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Вижте кои са любимите български къмпинги за 2022 г.

Вижте кои са любимите български къмпинги за 2022 г.

След оспорвани битки и рекорден брой гласували в BestBGcamp2022: Шкорпиловци и Къпиновски манастир са любими къмпинги...

Наредбата за свободно къмпингуване е оттеглена

Наредбата за свободно къмпингуване е оттеглена

Дирекцията за нацинален строителен контрол (ДНСК) официално потвърди, че проектът на т.нар. Наредба за диво или...