На живо: 6 града протестират против тоталната забрана за свободно къмпингуване

14.03.2016
На живо: 6 града протестират против тоталната забрана за свободно къмпингуване

Макар обещанието на Премиера за внасяне на предложение за отмяна на текстовете за забрана на къмпингуването и паркирането в Зона А на черноморското крайбрежие, любителите на нощуването на открито сред природата не отмениха протестните си действия днес и се събраха в 6 български града - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен, Русе.

Протест днес е под надслов "Къмпинг под прозорците на властта". Той започна в 18:30 ч. пред Президенството в София. В него този път взеха участие риболовци от цялата страна, както и кемперисти, придвижвайки се от пл. Ал. Невски с мобилните си къщи. Риболовците отстояват изконното си човешко право да прекарват свободното си време на каравана или палатка край язовирите и реките. Членовете на Кемпер клуба са подготвили становище-петиция от името на българското общество по караванинг, която може да бъде подписана от всеки желаещ. Друга петиция е подготвена от палаткаджиите. До момента тя е подписана от почти 12 000 души.

По време на протеста хората споделиха, че предвижданите забрани са пореден опит да се ограничат правата и свободите на българските граждани. Някои от тях дори цитираха вазовия текст "Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея." Към 19.30 ч. протестиращите блокираха кръстовището на пл. Независимост и поставиха на него палатки. 

Всички заинтересовани организации подготвят аргументирани становища, които ще внесат в Министерство на туризма в предвидения срок до 28 март. 

Camping.bg

Снимка: Протест в Пловдив, автор: Димитър Филипов

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...