На какво се учат децата, когато са на къмпинг

01.06.2016
На какво се учат децата, когато са на къмпинг

Къмпингуването в днешни дни е изключително ценна дейност - то ни връща назад към простите неща. В информационната ни епоха, в коята градското ежедневие е разчетено до секунда, почивката на къмпинг се превръща във вълшебен изход от реалността – няма график, далеч сме от шумотевицата, а децата - от уроците, безброят следоучилищни занимания, фиксирания час за лягане и ставане. Къмпингът е мястото, на което се рестартира биологичният часовник, а едновременно с това се задейства любопитството, желанието за естествено учене и откривателство. Къмпингът им дава редкия шанс да бъдат истински деца, а кое е по-важно от това? Ето още няколко „озаглавени” причини, които да наклонят везната ви към избор на къмпинг почивка, а не на хотел за предстоящото лято.

Къмпингуването учи децата да обичат природата и да я ценят

Колкото повече те прекарват навън, толкова по-свойски се чувстват сред природата. Никой не иска детето му да бъде страхливо – от насекоми, от малки животинки, например кученцето на съседа, от тъмната гора, в която броди страшния вълк. Почивката на открито спомага детето да открие света по реален начин, а не от приказките; да направи самό преценка за него и да стане по-смело. Освен всичко, сред природата то ще види на живо всички онези невероятни гледки, които вижда по телевизията, и ще ги оцени. 

Къмпингуването учи децата да ценят простите неща

В града повечето неща са ни даденост – домът, храната, леглото. Но на къмпинг не е така. Първоначално трябва да изградите подслон и детето ще участва в тази дейност. След всеки изморителен ден трябва да приготвите вечерята и детето ще участва и в тази дейност – да направи огън, да се подготвят продуктите, а след това да се сготви. Ако къмпингувате свободно сред природата, ще трябва да пестите чистата вода. С всичко това малчуганът ще се научи да оценява ресурсите и да ги пести. И освен всичко ще научи, че покривът, легло и храната са богатство.

Къмпингуването дава на децата нови умения

Къмпингуването несъмнено изисква много умения. И колкото повече го правите, толкова повече задобрявате. Учейки децата си да се справят сами в природата, вие им давате способности, които те могат да приложат на други места и на тяхна база да развият нови. Например цепене на дърва, палене на огън, приготвяне на храна с минимални ресурси и т.н.

Къмпингуването учи децата да ценят стойността на парите

За никого не е тайна, че почивката на къмпинг може да е далеч по-евтина от тази в хотел. Тук липсват всичките изкушения, които закупуваме на готово, но има хиляди други интересни неща за забавление. В зависимост от мястото на къмпингуване, няма да има хиляди сергии с джунджурии, които хлапето ще поиска, но ще има милиони растения, бубулечки и други тайности на природата, на които да обърне внимание и да оцени. Така че използвайте възможността да направите сравнение  между градското ежедневие и живота сред природата, за да му покажете как да живее полезно и разнообразно, задоволявайки копнежите с минимум средства.

Къмпингуването учи на приятелство

Почивката на къмпинг носи една особена сплотеност, която създава ценни приятелства, понякога за цял живот. Сред природата всеки се отърсва от борбеното ежедневие в града и разкрива себе си. Така е и с децата. Тук те имат шанса да се заговорят със странно изглеждащи хора, които иначе биха подминали в града, и да открият в тях по нещо интересно – уникален опит, пленяващи житейски истории – неща, които излизат наяве единствено край лагерния огън.

Къмпингуването е уникален начин да излезете от ежедневния график и да отпочинете

Няма нищо по-красиво от задружна семейна почивка, по време на която няма други ангажименти, освен да се отдадете на себе си. Това е времето в което ще си говорите, ще си разказвате истории, ще създадете заедно приятни спомени за цял живот. Този тип преживяване добавя елемент на приключение, което се помни завинаги.

 

препоръчани новини

препоръчани новини

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...

препоръчани новини

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...