На къмпинг с бебе

10.04.2017
На къмпинг с бебе

Вие сте младо семейство и досега сте били свободни да скитате и да прекарвате почивката си по най-неангажиращия начин - на палатка на диво или в къмпинг.  Но ето, че се е появил нов член на семейството – първото ви дете, и нещата вече не изглеждат както преди. Ако сте от родителите, които са смели да продължат да преследват същия неангажиращ начин на живот, вероятно най-спокойно ще съберете багажа и ще потопите бебето в целия си авантюризъм. Ако обаче сте от другата група родители, които ще вложат малко повече емоции и подготовка за почивката с новия член на семейството, то безспорно ще потърсите практични съвети от по-опитните за това как да се подготвите за къмпинг с бебе.

В по-долните редове ще ви разкажем как да отидете на къмпинг с бебе, което още не ходи и не лази. Някои от съветите вероятно ще са работещи и при по-големите деца, но ще трябва да ги адаптирате според ситуацията.

1.    Направете си списък

Преди първото ходене на къмпинг с бебето е добре по-отрано да започнете с изготвянето на списък какво ще ви е необходимо. Помислете коя част от екипировката ви е подходяща за пребиваването ви с бебе и кое трябва да подмените. Ако се налага дори извадете всички налични джаджи вкъщи и им направете внимателен оглед. Разиграйте в съзнанието си един ден в лагера – ставане, готвене, хранене, свободно време/игра, дневен сън, къпане, спане през нощта. Помислете кои от миналогодишните практики трябва да промените заради малкия човек и какво ще ви е необходимо за целта. Може да използвате и нашия примерен списък за море на къмпинг с бебе.

2.    Отидете на „тест драйв“

Изберете ден, в който да отидете на пикник за един ден. По този начин ще може да прецените какво ще ви е необходимо за престоя през деня и вероятно ще си дадете сметка как бихте организирали преспиването. Ако пък планирате преход със спане на палатки, направете предварително еднодневен преход. Направете „тест драйва“ близо до вкъщи, за да може бързо да се приберете, ако случайно се окаже, че сте неподготвени в някое отношение.

3.    Тръгнете по-рано от обичайното 

Ще се изумите колко повече време ще ви е необходимо, за да съберете багажа, да го натоварите в колата, да пътувате и след това да разположите лагера. Нашият опит показва, че най-работеща е схемата с отделяне на поне половин ден преди началото на отпътуването. През този ден на спокойствие ще съберете всички необходими вещи и ще помислите как да ги организирате, така че да са ви под ръка. Под организиране имаме предвид не само товаренето им в автомобила, но и сортирането им в сакове, чанти, торби, кутии и т.н. Подгответе всичко в деня преди отпътуването и го подредете в колата от вечерта. На сутринта тръгнете по-рано от обичайното. Не забравяйте, че при пътуването с бебе е важно да спирате по-често, максимум на 2 часа, за да се раздвижва детето. Вероятно ще трябва да съчетаете пътуването с хранене и преобуване, така че предвидете време и за това. Отделете си време и за по-натоварен трафик. Целта ви е да стигнете достатъчно рано преди свечеряване, за да имате време да разположите спокойно лагера. 

4.    Този път само от единият от вас ще разполага лагера.

Защото другият ще трябва да се грижи за бебето. Естествено, най-добрата ви опция е бебето да спи, когато пристигнете на място, за да имате възможност да разпънете палатката заедно и да подредите нещата около нея. За всеки случай обаче е добре да предвидите вариант детето да стои само на обезопасено място, докато вие работите – шезлонг, столче и др. Не е добра идея да го слагате седнало или легнало на шалте или одеяло, защото дори и да не лази, винаги е възможно при него да попадне клечка, бубулечка или друг природен елемент, който да се отправи към устата му, ако то вече е способно да пипа и хваща. Също така, не го оставяйте самичко в столчето на колата – тя се нагрява и без надзора ви може да се претопли или задуши. Предпазете го и от мухи, пчели, комари и други жилещи и хапещи насекоми. Ако е будно и иска вниманието ви, докато разполагате лагера, не го лишавайте от присъствието си, а правете нещата бавно и постепенно, съобразявайки се преди всичко с него. Всички тези съвети важат и при събирането на екипировката при тръгване.

5.    Поговорете със съседите в къмпинга

Дори и да сте убедени, че детето ви е най-кроткото същество на земята, което не вдига шум и спи непробудно цяла нощ, поговорете със съседите си по къмпинг място веднага, щом пристигнете. Уведомете ги, че сте с малко дете, разкажете им за обичайното му поведение и ги предупредете, че го водите за първи път на къмпинг и не сте наясно как може да се промени. А и работата на бебетата е да плачат – винаги може да се случи да смутите околните в неподходящия момент. Уверете се, че покрай вас няма нерваци и детемразци. Това до голяма степен ще ви спести негативни емоции. 

6.    Помислете и за ситуациите, които не са ви се случвали у дома

Ужилване, температура, разстройство, запек, слънчасване, изгаряне, претопляне, преохлаждане, настинка и т.н. – шансът за проява на едно или повече от тези състояния за съжаление е доста по-голям по време на почивка сред природата. Добра идея е да подготвите специална аптечка за детето, която да консултирате с педиатъра. Също така помислете какви превантивни мерки да вземете – репеленти, навес, тента. Ако детето вече консумира вода, вземете в туби от обичайната и не залагайте на минерална от местния магазин или да преварявате чешмяна от локалния водопровод. Добра идея е да я използвате дори и за готвене, ако естествено може да си позволите да вземете толкова голямо количество. Освен за чисто медицинските въпроси, помислете и за други вероятни проблеми: промяната на обичайното местоположение може да повлияе на графика на детето, да разстрои съня му, апетита му. Погрижете се да имате под ръка любимата играчка, друга вещ, която го успокоява, пригответе храна, която то наистина яде с апетит.

7.    Облеклото

Прилагайте обличане на слоеве така, както го правите при вас самите. Предвидете повече дрехи от обичайното, но все пак не прекалявайте с багажа. Някои специалисти съветват да обличате детето с „туристически“ материи – от мериносова вълна или полиестер, макар че обичайно за бебетата се предпочита материята от 100% памук. Причината е ясна – памукът абсорбира по-лесно влага, а тя може да охлади организма и мъникът да настине (виж Памучните дрехи убиват). Винаги преобличайте детето непосредствено преди сън, за да сте сигурни, че дрехите му са абсолютно сухи. Проверявайте за изпотяване нощем. 

8.    Храненето

Ако бебето вече е захранено, добра практика е да приготвите храната му още у дома. Единият вариант е да използвате готови бурканчета от магазина. Другият вариант е да ги приготвите сами: сготвяте любимите ястия, сипвате ги в буркани и стерилизирате на бавен огън за минимум 2 часа. В резултат капачките трябва да са хлътнали, за да е добре запечатана храната. Това ви дава възможност за консумиране на прясна храна, която детето яде с удоволствие и която не се нуждае от съхранение в хладилник. Естествено, на място може да приготвяте лесни неща за закуска – макарони, елда, овесени ядки и т.н. Предварителната подготовка ще ви спести доста разправии с носене на съдове и хигиена. 

9.    Спането

Спането на къмпинг има два аспекта за бебето – какво ще е леглото и с какво ще е завито. Някои родители предпочитат то да спи с майката в нейния спален чувал. Това обаче може да е доста изморително и за двамата. Друг вариант е то да спи между родителите на техния дюшек или шалте. Имайте предвид обаче, че на къмпинг ще ви е по-тясно, отколкото на спалнята вкъщи и това отново може да е неудобна опция. Най-доброто решение е да отделите детето в собствено легло, ако това е обичайният му начин на сън у дома. Ако се притеснявате, че може да се завърти и да падне от постелката, предвидете такава с бордове. Добро решение е да използвате надуваема лодка, която да служи като кошарка. Постелете я с одеяло от естествена материя (например вълнено), за да елиминирате риска от запарване. За завивка препоръчваме два варианта – или да използвате зимното чувалче от количката (ако имате такова) или да използвате космонавт (зимен или пролетно-есенен), който е малко по-голям. Не е добра опция да слагате детето в детски/джуниър спален чувал при по-ниски температури (под 15 градуса), тъй като свободният обем във вътрешността му ще е голям и детето ще го загрява по-трудно и бавно с телесната си температура, а в резултат може да изстине.

За следобедния сън никога не оставяйте детето само в палатката, дори и при отворена врата. Както знаете, материята се нагрява от слънцето и във вътрешността ѝ става като в парник. Не рискувайте детето ви да се задуши. По-добре измислете друго решение, например в бебешки шезлонг на сянка под тентата, в кошчето на количката и т.н. Не е добра опция също да го оставяте само в хамак, ако вече е започнало да се обръща.


Снимка: Camping.bg

10.    Играта

Ако бебето ви е на възраст над 6 месеца и вече е в етап на въртене и пролазване, е добра идея да предвидите постелка, на която да го слагате на земята, за да е свободно в движенията си. Задължително изберете такава с термоизолационно фолио от долната страна. Това не само ще предпази бебето от настиване, но и ще е по-мека в сравнение с обикновено одеяло. Може да използвате и шалте от термоизолационна пяна или бебешки пъзел-килим. Подгответе играчки, които то харесва и които са лесни за миене и съхнат бързо.


Снимка: Camping.bg

11.    Къпането

Немислимо е да вземете корито за къпане, когато отивате на къмпинг, освен ако не се придвижвате с ван или с камион. И въпреки това ще ви е неудобно, тъй като санитарните възли са разделени на мъжка и женска част (не може да влезете заедно да го изкъпете), а и е много вероятно да няма къде да напълните и разположите ваната. Затова се научете предварително да къпете детето със себе си под душа гушнато. Ако бащата не може да влезе в банята при майката, за да поеме детето, след като е изкъпано, най-добре предвидете соларен душ и изберете подходящо място край лагера си, където да го ползвате. На него ще къпете само бебето. По този начин ще сте в близост до всичко, което ви е необходимо – хавлия, крем, чисто и сухо място, на което да преоблечете бебето.

12.    Комфортът на майката

Обикновено жената е човекът от семейството, за когото промените, особено свързани с детето, са по-стресови. Тя има нужда от комфорт и спокойствие. Позволете ѝ да вземе със себе си всичко необходимо, което ще ѝ гарантира удобство. Ако кърми, помислете къде и как ще се разположи в тези моменти. Кърменето седнала на земята или на неподходящ стол натоварва гърба и може да е изключително изморително занятие в рамките на няколко дни. В крайна сметка сте отишли на почивка.

13.    Кой се адаптира всъщност

Бебетата са изключително приспособими към нови ситуации. По всяка вероятност ще се окаже, че вие – родителите, сте тези, кои трябва да се адаптират към условията на почивка с бебе. Затова се настройте предварително, че е възможно да имате стресови ситуации и подходете към тях хладнокръвно, когато се случат. Със сигурност можем да ви гарантираме, че ако вие се притесните и паникьосате в даден момент, детето ще го усети и в резултат и то ще стане нервно. Постарайте се да подходите по детски – на игра, дори и ситуацията да е критична. 

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

Заглавна снимка: Paul Zizka Photography

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...