Нещата, от които нямате нужда на къмпинг

09.12.2016
Нещата, от които нямате нужда на къмпинг

Всички и навсякъде дават съвети за това какво да носите с вас за планински преходи и къмпинг. Е, тук ще направим обратното - представяме ви списък на нещата, от които спокойно може да се лишите по време на почивката си сред природата.

 • Много дрехи. Не носете с вас дрехи, които няма да облечете. Бъдете практични и организирани. Сигурно си мислите, че дрехите са леки, но всъщност те заемат съществено място в раницата ви и увеличават теглото ѝ. Няма нужда да изглеждате модерно, а да се чувствате комфортно. Пригответе се да обличате дрехите си повече от веднъж. Имате нужда от няколко тениски за преобличане, топли дрехи, яке за дъжд, бельо, няколко чифта чорапи - в зависимост от това, колко дни ще е почивката ви. Не мислете за цветово и стилово съчетание на дрехите, както и за аксесоари.
 • Възглавница. Наистина нямате нужда. Използвайте за заместител дрехи.
 • Шампоан. Не се тревожете, ще оцелеете с мръсна коса няколко дни. Вариант е да използвате биоразградим сапун, но имайте предвид, че трябва да е на най-малко 50-60 метра от водоизточник. Освен това, след миене с него, излейте мръсната вода в предварително изкопана дупка в земята.
 • Стъклени бутилки. Ако наистина искате да носите алкохол с вас, предварително го прелейте в пластмасови бутилки. Естествено, след като ги изпразните от съдържанието им, ги приберете в багажа си, за да ги изхвърлите на определените за целта места.
 • Повече от една книга. Ако наистина обичате да четете дори и в планината и на къмпинг, носете си лека и съобразена с продължителността на почивката ви книга.
 • Керамични/стъклени чаши. Носете си специални къмпинг чаши. Използвайте ги многократно и ги мийте след употреба.
 • Пакетчета чай. Зависи къде планирате да ходите, но обикновено в планината е пълно с билки и ако се научите да ги познавате, ще може да си правите прекрасни отвари.
 • Грим. Излишно е да споменаваме, че нямате нужда от очна спирала, червило, епилатор и подобни градски атрибути на суетата.
 • Мобилен телефон. Разбира се, че ще го носите със себе си, дори трябва да следите да е винаги със заредена батерия. Но го дръжте на ограничен режим, за да щадите батерията му, и го ползвайте само при нужда. Вместо да си правите нон-стоп селфита, да играете игрички или да чеквате Фейса - любувайте се на природата. И запечатвайте с камерата му само струващите си моменти и гледки.
 • Музикални плейъри. Определено ще оцелеете няколко дни без да слушате любимите си песни. Слушайте звуците на природата - птиците, вятъра, листата на дърветата.
 • Фотоапарат с голям, тежък обектив. Освен ако не сте про, носете си малък апарат или даже само телефона.
 • Скара. Има редица варианти да печете месо и зеленчуци без да ползвате метална скара, например може да направите шишчета от клонки или сач от тънък камък.
 • Много храна. Това е деликатен момент - преценете какво реално количество и видове храна ви е нужно. Ако ще ходите високо в планината или на диви места, винаги е добре да предвидите резерв храна, но все пак не прекалявайте - няма да умрете от глад за няколко дни.

Снимка и идея: thecampingcanuck.com

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...