Нещата, от които нямате нужда на къмпинг

09.12.2016
Нещата, от които нямате нужда на къмпинг

Всички и навсякъде дават съвети за това какво да носите с вас за планински преходи и къмпинг. Е, тук ще направим обратното - представяме ви списък на нещата, от които спокойно може да се лишите по време на почивката си сред природата.

 • Много дрехи. Не носете с вас дрехи, които няма да облечете. Бъдете практични и организирани. Сигурно си мислите, че дрехите са леки, но всъщност те заемат съществено място в раницата ви и увеличават теглото ѝ. Няма нужда да изглеждате модерно, а да се чувствате комфортно. Пригответе се да обличате дрехите си повече от веднъж. Имате нужда от няколко тениски за преобличане, топли дрехи, яке за дъжд, бельо, няколко чифта чорапи - в зависимост от това, колко дни ще е почивката ви. Не мислете за цветово и стилово съчетание на дрехите, както и за аксесоари.
 • Възглавница. Наистина нямате нужда. Използвайте за заместител дрехи.
 • Шампоан. Не се тревожете, ще оцелеете с мръсна коса няколко дни. Вариант е да използвате биоразградим сапун, но имайте предвид, че трябва да е на най-малко 50-60 метра от водоизточник. Освен това, след миене с него, излейте мръсната вода в предварително изкопана дупка в земята.
 • Стъклени бутилки. Ако наистина искате да носите алкохол с вас, предварително го прелейте в пластмасови бутилки. Естествено, след като ги изпразните от съдържанието им, ги приберете в багажа си, за да ги изхвърлите на определените за целта места.
 • Повече от една книга. Ако наистина обичате да четете дори и в планината и на къмпинг, носете си лека и съобразена с продължителността на почивката ви книга.
 • Керамични/стъклени чаши. Носете си специални къмпинг чаши. Използвайте ги многократно и ги мийте след употреба.
 • Пакетчета чай. Зависи къде планирате да ходите, но обикновено в планината е пълно с билки и ако се научите да ги познавате, ще може да си правите прекрасни отвари.
 • Грим. Излишно е да споменаваме, че нямате нужда от очна спирала, червило, епилатор и подобни градски атрибути на суетата.
 • Мобилен телефон. Разбира се, че ще го носите със себе си, дори трябва да следите да е винаги със заредена батерия. Но го дръжте на ограничен режим, за да щадите батерията му, и го ползвайте само при нужда. Вместо да си правите нон-стоп селфита, да играете игрички или да чеквате Фейса - любувайте се на природата. И запечатвайте с камерата му само струващите си моменти и гледки.
 • Музикални плейъри. Определено ще оцелеете няколко дни без да слушате любимите си песни. Слушайте звуците на природата - птиците, вятъра, листата на дърветата.
 • Фотоапарат с голям, тежък обектив. Освен ако не сте про, носете си малък апарат или даже само телефона.
 • Скара. Има редица варианти да печете месо и зеленчуци без да ползвате метална скара, например може да направите шишчета от клонки или сач от тънък камък.
 • Много храна. Това е деликатен момент - преценете какво реално количество и видове храна ви е нужно. Ако ще ходите високо в планината или на диви места, винаги е добре да предвидите резерв храна, но все пак не прекалявайте - няма да умрете от глад за няколко дни.

Снимка и идея: thecampingcanuck.com

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг и караванинг експо 2021 ще се проведе от 14 до 16 май в София

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора през тази година ще се проведе в рамките на...

препоръчани новини

За първи път в България: Megamobil!

Словенската марка кемпери Megamobil идва за първи път и у нас в България със съдействието на Megamobil Bulgaria!...