Новата California направи световната си премиера онлайн, става отделен бранд в групата на VW

14/05/2024 г.
Веселин Вълев


California 7 ще бъде на разположение за поръчки от месец юли, първите доставки ще са в началото на 2025 г.

На официална церемония в Берлин, предавана на живо в YouTube беше представена новата California. Моделът е базиран на Multivan в изпълнение с дълго междуосие.

За първи път в историята, всички версии на California ще бъдат оборудвани стандартно с две плъзгащи се врати. Друга значима премиера в новата California е plug-in хибридната система за задвижване и двойното предаване 4MOTION. По този начин кемперванът може да се движи и на изцяло електрическа тяга, като очакваният пробег е ок. 90-100 км с едно зареждане.

Голямата новина е и, че California вече става отделна марка в групата на VW. Не беше ясно казано по време на премиерата, но изглежда, че Volkswagen няма вече да се използва в името на кемпервановете, но пък беше посочено, че легендарната емблема ще стои на превозните средства California.

Volkswagen ще предлага новата California във версиите Beach, Beach Tour, Beach Camper (с миникухня в задната част), както и като Coast и Ocean (оборудвани с пълноценен кухненски бокс от страната на водача). Задвижването се осигурява от три различни системи с автоматична DSG трансмисия, които могат да се комбинират с всички пакети оборудване. Двигателите са четирицилиндров турбодизелов (TDI) с максимална мощност 150 к.с. и бензинов турбодвигател (TSI) с максимална мощност 204 к.с. Версиите TDI и TSI на новата California използват предно предаване.

Новъведение при California е комбинацията от plug-in хибридното задвижване (eHybrid) със системна мощност от 245 к.с. и системата за двойно предаване 4MOTION. Plug-in
хибридното задвижване позволява на собствениците на новата California да се възползват от възможността за временно движение на изцяло електрическа тяга при ежедневна употреба, а голямата ефективност на комбинацията от високотехнологичния TSI агрегат (1,5 TSI evo2).

Петте версии на новата California са разработени по начин, който да отговори на възможно най-широк спектър от индивидуални изисквания, вкусове и житейски ситуации при различен стил на живот и пътуване. В сравнение с предходното поколение на модела, новите версии са оборудвани с подвижни индивидуални седалки (всяка с тегло 24 килограма) вместо с обща скамейка отзад. Под всички индивидуални задни седалки, както и под седалките на водача и пътника отпред има практични чекмеджета за съхранение на вещи. Големият брой удобно разположени в целия интериор USB-C портове с възможност за зареждане на мобилни устройства с мощност 45 W осигуряват постоянен достъп до енергия за всички на борда. Повече подробности и детайли за петте версии:

  • California Beach е базовата версия и по същество представлява Multivan с шест места и механично повдигащ се покрив, в който има двуместно спално отделение.
  • California Beach Tour е с пет места и две спални зони за четири души. Оборудвана е с въртящи се и регулируеми по височина индивидуални седалки за
    водача и пътника до него, сгъваема маса и къмпинг столове в тапицерията на багажника, плъзгащи се прозорци на задните врати и с новия централен блок за управление. Beach Tour разполага и с допълнителен акумулатор за стационарна употреба.
  • California Beach Camper е петместен, но е оборудван допълнително с изключително компактна мини-кухня и възможност за включване на външно електрическо захранване с напрежение 230 волта. Кухнята е разположена в постоянно монтиран модул в багажното отделение и предлага газов котлон, чекмедже за прибори и допълнително отделение за посуда.

  • California Coast е четириместен вариант с две зони за нощувка - в дневната и под покрива. Разполага с две индивидуални седалки отзад, пълноценен кухненски бокс от страната на водача и два стационарни акумулатора. Същото се отнася и за версията Ocean. Кухненският бокс е оборудван с шкафове, мивка и газов котлон и предлага сравнимо с това на предшественика полезно пространство, но не навлиза толкова напред в интериора благодарение на по-голямата външна дължина на каросерията на новия модел. Има и достатъчно място за хладилник, който се отваря напред като така се достъпва и отвън за зареждане на продукти или охладени напитки.

  • California Ocean е топмоделът в гамата на California. Стандартното оборудване на включва множество допълнителни удобства и възможности. Сред тях са допълнително въздушно отопление, Climatronic, голямо отделение за съхранение на вещи на тавана над багажното отделение, амбиентно осветление в кухненския бокс, 33-литров резервоар за прясна вода и много други.

Функциите на кемпервановете могат да се управляват чрез сензорния екран на централния контролен блок, чрез менюто на инфотейнмънт системата в автомобила или чрез смартфон приложението California Аpp.

Предварителните продажби на новата California в България ще започнат през месец юли 2024 година, а първите доставки на новия модел към крайни клиенти се очакват през първото тримесечие на 2025 година.

 

Camping.BG

Снимки: Volkswagen Лекотоварни автомобили

 

Следвайте  Camping.BG  в: