Новостите в караванинга от Caravan Salon 2021: Knaus E.POWER DRIVE

09.09.2021
Новостите в караванинга от Caravan Salon 2021: Knaus E.POWER DRIVE

60-тото юбилейно издание на Caravan Salon привлече 653 изложители от 31 държави и 185 000 посетители.

Изложението в Дюселдорф е най-голямото събитие за караванинг в света. На него се представят повечето нови модели и тенденциите в бранша. В поредица от статии ще ви представим някои от тях.
 

Първият електрически кемпер от Knaus Tabbert: E.POWER DRIVE

Първият изцяло електрически кемпер на Knaus е на базата на модела Van Ti 650 MEG Vansation. Разработен е в сътрудничество с HWA AG - лидер в областта на автомобилния спорт и инженеринг и опитен, международно признат разработчик на нови технологии.

Визуално E.POWER DRIVE прилича на обикновен полуинтегриран кемпер, но разликите веднага се забелязват в пилотската кабина. Там няма скоростен лост, а само бутони: P (паркиране), R (заден ход), N (неутрално), D (задвижване), както и още 2 други - за подгряване на тяговия акумулатор и за изключване на системата за рекуперация - зареждане при спиране и движение без тяга.

Електродвигателят работи с мощност до 180 kW и позволява на този напълно оборудван четириместен кемпер да се движи със скорост над 110 км/ч. Литиево-йонните батерии на Knaus E.POWER DRIVE се презареждат в рамките на около 3 часа на обществена зарядна станция. Т.нар. удължител на обхвата или Range Extender намалява времето за зареждане до приблизително 35 минути.

Обхватът на E.POWER DRIVE при чисто електрическа работа е 90 км. При намален заряд на батерията Range Extender се стартира автоматично като зарежда както тяговата батерия, така и доставя електричество директно към електромотора. Инсталираният DC/AC преобразувател осигурява в жилищното пространство 230 V.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: Knaus Tabbert

 

препоръчани новини

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Camp to Joy - подкаст на camping.bg Разширяваме границите Ето ни и нас с Camp to Joy сред създателите на...

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Избрахме терен за четвъртото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг....