Нов бум на регистрираните кемпери и каравани в Европа

23.08.2019
Нов бум на регистрираните кемпери и каравани в Европа

Къмпинг туризмът и караванингът продължават да набират скорост сред европейците през 2019 г. През първите четири месеца на тази година от търговските салони в Европа са излязли общо около 80 000 нови ваканционни автомобила. Това представлява увеличение с близо 5% спрямо същия период на миналата година, която сама по себе си беше една от най-успешните години в историята на европейската индустрия за каравани и кемпери. Продажбите се увеличават за първите четири месеца на годината и в двата сегмента на ваканционни автомобили на почти всички национални пазари в Европа. С това перспективите до края на годината изглежда ще надминат първоначалните очаквания на анализаторите в бранша.

Караванингът става все по-популярен и привлекателен начин на почивка и свободно време сред европейците. През изминалата 2018 г. секторът отбеляза рекорди, но през тази година постигнатите миналогодишни числа остават далеч надолу. За периода януари-април 2019 г. ръстът на индустрията е 5.3% на годишна база. През първите четири месеца на 2019 г. на европейския пазар са продадени общо 79 634 нови превозни средства за отдих, като практически всички национални пазари регистрират увеличение на продажбите. Националните пазари с най-стабилни увеличения на продажбите тази година са Германия (+13.7%), Испания (+38.2%), Белгия (+11.0%) и Швейцария (+15.1%). Френският пазар продължава да е наравно с отличните продажби, регистрирани през 2018 г., а продажбите в Обединеното кралство падат с -0.9% заради несигурността, която носи Brexit и негативните икономически влияния в негово следствие. 

Рекордно търсене на кемпери

Рекордното търсене на кемпери, което беше наблюдавано през 2018 г., продължава. 50 842 нови кемпери, продадени през първите четири месеца на тази година, се равняват на ръст от 6.2% спрямо същия период на миналата година. Ръст се наблюдава в повечето европейски държави. Германия, която пазарен лидер в Европа и с най-високи продажби, регистрира изумително увеличение на новите регистрации с 14.8% през първите четири месеца на тази година. Това също означава, че германският пазар ще отбележи деветата си поредна рекордна година. Продажбите във Франция, която е вторият най-успешен пазар, се равняват на тези през 2018 г. Въпреки сътресенията, породени от Brexit, продажбите на кемпери в Обединеното кралство са нараснали с 4.7%, като то остава третият най-силен пазар за кемпери в Европа. През първите четири месеца на 2019 г. бяха регистрирани огромни увеличения на продажбите в Швейцария (+31.9%), Белгия (+12.2%) и Швеция (+26.0%). Тези три национални пазара, заедно с Австрия, също са готови за рекордни продажби през 2019 г. Продажбите на кемпери в Италия намаляват през първите четири месеца на тази година спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на бумът през 2018, който бе последствие от поредица консолидации в бранша и изключително голямо увеличение на продажбите.

Солиден ръст на регистрациите на нови каравани

Новите регистрации на каравани за първите четири месеца на тази година също нараснаха значително, с 3.6%, спрямо същия период на миналата година. На европейския пазар като цяло през първото тримесечие на тази година от търговските салони са излезли общо 28 792 нови каравани. По-голямата част от националните пазари на каравани продължават своите положителни тенденции в продажбите през 2018 г. Най-високите цифри на продажбите на каравани, както и на кемпери, се наблюдават в Германия, където са излезли общо 10 111 нови каравани от търговски салони. Това представлява увеличение с 11.3% спрямо същия период на миналата година. Поради Brexit и икономическата несигурност, която понастоящем изпитва Обединеното кралство, и произтичащото от това нежелание от страна на британските потребители да изразходват разполагаемия си доход, продажбите на каравани (които са склонни да бъдат засегнати от икономически възходи и спадове повече от продажбите на кемпери) отново спаднаха драстично - с 5.0%. С 6 848 нови каравани през първите четири месеца на тази година Обединеното кралство, което десетилетия беше лидер по продажбите в този сектор, сега е на второ място на европейския пазар на каравани. Продажбите на нови каравани на ключовия холандски пазар нараснаха респективно с 4.2% до 2 717 бройки, докато продажбите във Франция, които възлизат на 2 756 каравани, са наравно с миналогодишните силни резултати.

„С повече от 200 000 продадени нови превозни средства за развлечение, 2018 г. беше една от най-успешните години за повече от десетилетие за европейския пазар. Тази положителна тенденция се запазва и през тази година и очакваме стабилен растеж и в двата пазарни сегмента на повечето национални пазари в Европа през следващите месеци “, заяви Йост Крюгер, генерален секретар на Европейската федерация на караваните (ECF).

 

Текст: Цветомира Цоцова
Camping.bg

Източник: CIVD

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...