Обзор на къмпинг туризма в Норвегия - от 1950 до днес

10.11.2018
Обзор на къмпинг туризма в Норвегия - от 1950 до днес

Първите къмпинги в Норвегия отварят през 30-те години на ХХ век. До началото на Втората световна война техният брой е малък. След войната, до 50-те години в Норвегия има ограничение за покупката и притежаването на лични автомобили. Падането на този режим дава тласък на новия вид почивка - къмпинг туризма. Норвежките семейства започват да обикалят страната, като много от тях също пътуват до съседните държави - Швеция и Дания. В резултат на това къмпингите започват да никнат като гъби. Повечето са разположени край главни пътища на поляни собственост на фермери, разчитайки на допълнителни доходи.

Първата законова регулация на къмпинг туризма влиза в сила през 1959 г., като се въвежда стандартизация на къмпингите от 1 до 5 звезди. На следващата 1960 г. е основан и Норвежкия караванинг клуб (Norsk Caravan Club (NCC).


Camping Ekeberg - Car and caravan - Oslo Museum 1961

Според редица източници през 1959 г. в страната е имало около 400 къмпинга. В началото те са били пригодени само за семейства с палатки. Някои от гостите идват и с каравани, но това все още било рядко явление. По данни на NCC през 1960 г. в Норвегия има регистрирани 300 каравани. Семейните палатки обикновено били големи и с обособена спалня, като височината им позволявала човек с нормален ръст да стои изправен вътре. В предната част палатките имали предверие, което се използвало от семействата за готвене, хранене и почивка.


Camping Family Tent - Oslo Museum 1964

Къмпингите по това време предлагали базови удобства - тоалетни, бани, места за миене на съдове, като някои имали и обособени места за пране на дрехи. По-големите къмпинги имали собствени магазини, в които се предлагали основни хранителни продукти и други стоки.


Ремарке-каравана (Oslo Museum 1960)

Обичайното къмпинг оборудване по това време включвало палатка, спални чували, надуваеми дюшеци - за нощувка и плуване, сгъваеми столове, маса и шезлонги. Автомобилът се паркирал до палатката.


Family Tent and furniture (Oslo Museum 1970-73)

Фактът, че къмпинг туризмът е бил истинска почивка се доказва от проучване през 1975 г., според което 89% от домакините в Норвегия декларирали, че по време на къмпинг имали повече свободно време, отколкото в ежедневието им вкъщи.


Видео от Ørin Camping от 1968 г. Къмпингът е работил само в годините от 1963 до 1973 г.

Достъпът на младите хора до автомобил се увеличил пет пъти за периода от 1962 до 1970 г. Друга предпоставка за ръст на къмпинг туризма са били и увеличените продажби на палатки и спални чували.


Караваните завладяват Норвегия. (Сцена от филма "Кухненски истории" (Kitchen Stories)

До началото на 70-те години доходите на норвежките семейства значително се увеличават. От една страна все повече хора можели да си позволят покупка на бунгало или вила в планината или на морето. Сред желанията им било и притежаването на каравана. Любопитен факт е, че според търговец на каравани, основен негов конкурент през 1971 г. са били цветните телевизори! 


Kvavik camping

Според националната статистика на Норвегия броят на нощувките в къмпинги в Норвегия през 1970  г. бил около 4,3 млн. и се увеличава с около 40% до 5,8 млн. през 1978 г. Малко повече от десетилетие по-късно (1991 г.) той бележи спад до 5 млн. Всъщност, това е последица от значително увеличения брой каравани.

Броят на нощувките в къмпинги намалява от 5 млн. през 1991 г. до 3,7 млн. през 1998 г. Този спад с 25% не е реален, тъй като не са отчитани сезонните наеми - хиляди каравани стоят на дългосрочни договори в къмпингите из страната. Когато през 1998 г. те биват добавени към статистиката броят на нощувките скача с цели 94% спрямо 1991 г., до 7,2 млн.


Bandak Camping

През 80-те и началото на 90-те години големите семейни палатки започват да изчезват, тъй като хората си променят вкуса и стандартите за почивка. Палатките вече се използвали основно от мотористи, велосипедисти и младежи. От друга страна, броят на караваните значително нараства и те вече заемали почти цялата територия на къмпингите. Купували се и все по-удобни и луксозни каравани.


Fredvang Camping

Започнали да се появяват и кемпери, най-вече туристи от Германия, но се забелязвал интерес и от норвежците. Този тип туристи обаче не били редовни клиенти на къмпингите, тъй като имат свободата да нощуват почти навсякъде сред природата.

Статистическият институт на Норвегия разполага с данни, че в периода между 1984 и 1994 г. туристите в къмпингите се е увеличил с едва 3%, главно заради увеличения брой германски туристи. За да увеличат приходите си къмпингите в Норвегия започват да инвестират в бунгала. Те стават все по-големи, комфортни и близки до домашната обстановка - с кухни, бани и тоалетни.


Bandak Camping

През 1980 г. броят на регистрираните в Норвегия каравани е вече 75 000. До 2002 г. техният брой се увеличава само до 80 000. Обяснението за незначителният ръст е, че караваните монтирани целогодишно в къмпингите не били регистрирани като превозни средства. Статия в норвежки вестник от 2010 г. дава следните числа: 80 000 нерегистрирани каравани в къмпинги, 73 000 регистрирани каравани (в движение) и 27 000 кемпера.

Този тренд бил видим навсякъде - в планините, долините и на морето - през лятото и зимата. Постоянните места за каравани се увеличавали като брой и размер през годините. Традиционният форселт пред караваната постепенно се оказал недостатъчен. Все повече каравани имали дървени тераси, покриви и помещения. Появила се и нова дума в норвежкия език - “spikertelt” («nail-tent» в директен превод на английски).


Gol Camping – “Spikertelt” (Campingdagboka.com)

Постоянните каравани имат редица предимства пред купуването на бунгало или вила. Въпреки, че мнозинството норвежци имат възможност да си купят недвижим имот, те ги предпочитали, заради близостта до другите хора и социалния живот в къмпинга. Това логично води до увеличен брой нощувки в къмпингите в страната, което се отчита и от националната статистика. В периода 1998 - 2011 г. броят на къмпингите е намалял с 19% от 953 до 768. Същевременно обаче броят на нощувките се е увеличил с 11% от 7,3 млн. до 8 млн., съответно и заетостта на къмпингите нараства.


Moysand Camping

Брой на къмпингите в Норвегия през годините: 1959 г. - 400, 1988 г. - 1 400, 1998 г. - 953, 2011 г. - 768. Броят се обаче само къмпингите над определена минимална площ. Реално, общият брой къмпинги в Норвегия към момента е вероятно около 1 200, като през 2011 г. те са имали дял от 30% от нощувките в страната, като 25% от тях са от чужденци. Нощувките в къмпинги варират от 4,3 млн. (1970 г.), 5,3 млн. (1981 г.), 4,7 млн. (1991 г.), 7,1 млн. (2001 г.) до 8,1 млн. (2011 г.). Само за сравнение в България официално са отчетени 22 500 нощувки в къмпинги през 2012 г. (по данни на Евростат).


Bogstad Camping (Oslosurf). Кемпери, каравани и палатка

В днешни дни къмпингите в Норвегия са пълни с каравани и кемпери. Палатките са все по-рядко срещани и са предимно двуместни и триместни. Много от къмпинг местата са наети целогодишно и са оборудвани с допълнителни удобства, като тераси, навеси и т.н. 

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: Sandalsand
Снимки: DigitaltMuseum под CC BY-SA 3.0 лиценз и съответните къмпинги

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...