Областният управител на Бургас няма да отмени наредбата на Община Царево със забраните за свободно къмпингуване

13.07.2019
Областният управител на Бургас няма да отмени наредбата на Община Царево със забраните за свободно къмпингуване

Областната администрация в Бургас не е открила нарушения в приетата наскоро наредба от Община Царево, с която се поставят редица изисквания за къмпингуването и са предвидени глоби за нарушенията, съобщи областният управител Вълчо Чолаков в интервю за БНР.

Наредбата влиза в сила, въпреки възраженията от сдружение „Да запазим Корал“, които я атакуваха именно пред областния управител с мотиви, че се нарушава основни човешки права, залегнали в конституцията, както и че не е спазена процедурата по обществено обсъждане. Чолаков посочва, че няма законово нарушение при регламентацията и при приемането на решението от страна на Общинския съвет в Царево.

Според него: "Законът за устройство на Черноморското крайбрежие казва, че в зона „А“ се разрешава къмпингуване извън категоризирани къмпинги при условие и по ред, определени от Закона за туризма. Тоест, докато такъв ред не бъде предвиден изрично, тази дейност е незаконно да се упражнява. Община Царево има право да приеме подобни разпоредби, с които да уредят тези важни обществени отношения

Вълчо Чолаков още заявява, че с наредбата не се нарушава свободното придвижване на хора, в който смисъл има съдебни решения на Върховния административен съд. В законите е уточнено, че на гражданите трябва да е осигурен пешеходен достъп до плажовете, но никъде не се споменава за палатки, кемпери и каравани, пояснява областния управител.

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

препоръчани новини

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2020 г.

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2020 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2020 стартира. Тя се провежда за шеста поредна година от...