Обсъжда се забрана за къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа

18.02.2016
Обсъжда се забрана за къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа

Членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление гласуваха без дебати къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м. от плажа да бъде забранено, предаде Дневник. Това се случи по време на обсъждането на второ четене на законопоректа за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. От екоорганизациите коментират, че този текст нарушава две от основните човешки права залегнали в Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията на България - правото за свободно придвижване и правото на собственост.

Припомняме, че със същия законопроект се предвижда и плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност на тях. Те ще бъдат специална категория – плажове за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".

Предстои окончателното гласуване на измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на второ четене в Народното събрание.

Camping.bg следи темата и ще ви информира своевременно.

Автор: Веселин Вълев, Camping.bg
Снимка: плаж Карадере, Wikimapia

препоръчани новини

Премиерите на Къмпинг и караванинг експо 2021

Премиерите на Къмпинг и караванинг експо 2021

Къмпинг и караванинг експо 2021 - най-голямото събитие за годината в сферата на къмпинга, караванинга и аутдор ще...

Спечелете уикенд с кемпер и още много награди в томболата на Къмпинг и...

Спечелете уикенд с кемпер и още много награди в томболата на Къмпинг и...

Томбола със страхотни награди очаква всеки посетител на изложението Къмпинг и караванинг експо 2021. Голямата награда...