Община Батак въведе такси за свободно къмпингуване, но се отказа да ги събира

15.08.2018
Община Батак въведе такси за свободно къмпингуване, но се отказа да ги събира

На територията на Община Батак се намират едни от най-привлекателните места за къмпингуване във вътрешността на страната ни. Всяко лято хиляди любители на къмпинга почиват с палатки, каравани и кемпери в горите и на бреговете на язовирите Батак, Голям Беглик, Широка поляна и Тошков чарк.

Във връзка информация, появила се наскоро в социалните мрежи и медиите, че на територията на общината свободното къмпингуване се заплаща, екипът ни се свърза с представител на местната власт за коментар, както и проучи детайлно местното законодателство. 

Таксите за свободно къмпингуване са дефинирани в чл.48, ал.1, т.24 от общинската Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги:

Въвеждането на таксите става по предложение на кмета на Батак Петър Паунов. Той го обосновава с "големите количества отпадъци" оставяни от къмпингуващите и разходите на общината за осигуряване на съдове за смет и съответно извозването им до депото в Пазарджик. Любопитно е, че по този начин записано, задължението за заплащане на такси за палатки, каравани и кемпери се отнася за цялата територия на общината, без значение собствеността и предназначението на земята.

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги е в сила от началото на 2017-та, но конкретно тази разпоредба за таксите за свободно къмпингуване е приета с решение от януари 2018 година.

Преглеждайки и други нормативни актове на Община Батак попаднахме и на изрична разпоредба забраняваща разполагането на палатки върху обществени места без разрешение от кмета на съответното населено място. Тя е записана в приетата през 2003 г. Наредба за обществения ред и поддържане на чистотата, като за нарушението й е предвидена глоба в размер от 50 до 200 лв. При повторно нарушение размерът на глобата се увеличава в диапазона 200 - 500 лв.

От друга страна обаче, поддържаният от Община Батак и промотиращ местните забележителности и туризма уебсайт visitbatak.bg рекламира свободното къмпингуване чрез следното послание: "Бреговете на повечето язовири са слабо застроени с хотели и спокойствието на дивата природа привлича много любители на къмпингуването на открито".

Нещо повече: в същият сайт има специална секция "Къмпинг" в главното меню "Какво да правя?", в която се изреждат четирите от известните язовири в района, като подходящи и привлекателни за къмпингуване - Голям Беглик, Батак, Широка поляна и Тошков чарк.

Всеки от язовирите има подстраница, в която наред с кратко описание за него са посочени и препоръчвани дейности и занимания, които могат да бъдат атрактивни за туристите. И четирите язовира са посочени като подходящи и съответно препоръчвани за къмпингуване. Има и карти на язовирите с отбелязи подходящите зони за различни видове занимания на открито. Ето например картата на яз. Широка поляна:

На картата са отбелязани три зони за къмпинг с палатки и пет зони за къмпинг с каравани и кемпери.

В разговор по телефона на 13 август от Община Батак специално за Camping.bg потвърдиха, че таксите от 2 до 5 лв. на ден от "свободно къмпингуващи туристи" се събират. При повторния ни разговор на 14 август обаче, същият общински служител ни информира, че събирането на таксите е отменено. Очакват въпросът да бъде регламентиран за следващата година. Увериха ни, също така, че няма и да се налагат глоби за свободно къмпингуване това лято и всеки турист е добре дошъл да къмпингува на територията на общината.

Веселин Вълев
Camping.bg

 

препоръчани новини

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...

Стартираме предварителните поръчки на Къмпинг пътеводителя на България за...

Стартираме предварителните поръчки на Къмпинг пътеводителя на България за...

Къмпинг пътеводителят на България за 2023 г. е в печатницата и предстои да излезе до дни. Изданието за тази година е...