Община Шабла вдига таксите за бивакуване на обособените места

01.12.2016
Община Шабла вдига таксите за бивакуване на обособените места

Таксите за бивакуване в района на община Шабла през следващото лято ще бъдат по-високи. За това информира сайтът http://tourbg.net/. През 2015 г. на територията на общината бяха обособени 4 зони за бивакуване - "Крапец Север", "Крапец Юг", "Тюленово" и "Дуранкулак". На тях не са обособени и маркирани места за отделните къмпингови единици и няма електричество и водоснабдяване. Извършва се редовно сметосъбиране като са поставени контейнери за смет. За добрата хигиена има и химически тоалетни. Бяха монтирани информационни табели, които съдържат обща информация и правилата за пребиваване и престой. 

През сезон 2016 г. за ползване на площ от 10 кв.м. туристите  заплащаха такса "Временен бивак" от 2 лв. на денонощие. По думите на кмета на Шабла Мариян Жечев от такси за бивакуване в бюджета на общината са постъпили около 4000 лв., но част от таксите не са събрани заради обширността на териториите. Постъпилите средства все още не покриват изцяло разходите за предоставените услуги, затова и се обмисля възможността за следващото лято таксите да бъдат леко увеличени.

Кметът изрази надежда ръст в приходите да донесат и обсъжданите законови промени, с които да се определят правила за свободно къмпингуване. Той коментира, че преди години в община Шабла е имало образцови къмпинги, които биха отговорили и на сегашните законови изисквания. В тях е имало рецепции, обособени райони за палатки, каравани и бунгала, за санитарни нужди, открити кухни, спортни игрища, места за паркиране, а в някои дори автосервиз на открито, лятно кино и библиотека, информира „Дарик“. Сега тези терени са приватизирани и имат собственици, които обаче се въздържат от инвестиции, тъй като терените са горски фонд.

По думите му именно по увеличения отпадък, генериран от летовниците, е отчетен ръст на туристите през това лято с 20 процента спрямо година по-рано.

Източник: tourbg.net

Снимка: Крапец, Camping.bg

препоръчани новини

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Единственото в България издание посветено на къмпинг туризма е сред номинираните в конкурса Годишни награди в туризма...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...