Община Шабла подготвя откриването на биваци за диво къмпиране

12.08.2015
Община Шабла подготвя откриването на биваци за диво къмпиране

Община Шабла ще открие на територията си биваци за диво къмпиране. За целта вече са отредени пет терена с обща площ близо 195 декара, съобщава за БТА кметът на общината Райна Бърдарева. По думите й Шабла е сред първите български общини, които въвеждат ред в подобна форма за пребиваване на морския бряг.

Като мотиви кметът Бърдарева посочва гъсто населената от туристи 22-километрова пясъчна ивица, което прави невъзможно сметосъбиращите коли да поддържат чист района. Затова Общинският съвет е решил подобен род почивка да не става за сметка на общинския бюджет, а да бъдат уредени биваци.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Варна вече е излязла със становище, че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) при изграждането на биваци на определените територии. Общината е в процес на подготовка на първите два терена - на север от къмпинг "Карвуна" в Крапец и край село Тюленово. Площите се маркират със спрейове, поставят се контейнери за смет и химически тоалетни. В близките села и в самите биваци ще бъдат монтирани информационни табели, на които да се посочват GPS-координатите на местата за отдих. Биваци ще бъдат открити и край селата Дуранкулак и Езерец.

Представители на общината, полицията и пожарната вече обхождат брега и предупреждават туристите, че не могат безразборно да опъват палатки и да спират каравани. Заедно с информационната кампания сред летовниците от 13 август общината активно ще следи за изпълнението на новите разпоредби и нарушителите ще бъдат санкционирани от контролните органи, допълват от кметската управа.

Очаквайте скоро специално интервю на Camping.bg с кмета на Шабла - проф. Райна Бърдарева.

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...