Окончателни резултати от класацията #BestBGcamp2020

05.10.2020
Окончателни резултати от класацията #BestBGcamp2020

За шеста поредна година се проведе #BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс, на които разчитахме за събирането и обработката на данните, както и верига спортни магазини SportDepot, които пък осигуриха страхотни награди за трима от попълнилите анкетата. 

Тази година беше отчетен рекорден брой гласували в анкетата - 950 души, което е с 15% повече от миналата година. От тях 755 са посочили 1334 посещения тази година на морски къмпинги или всеки от тях е посетил средно два къмпинга, а 195 изобщо не са отсядали в къмпинги по Черноморието ни. Данните за посещаемостта на къмпингите във вътрешността на страната са малко по-различни - 594 души са декларирали 918 посещения в къмпинги, а 356 не са посетили нито един този сезон.

След анонса за любимите къмпинги, който направихме преди дни сега публикуваме пълните резултати от проучването:
 

Категория "Любим къмпинг на българското Черноморско крайбрежие":

I място: къмпинг Силистар
II място: къмпинг Якото място
III място: къмпинг Шкорпиловци

В тази категория за трета поредна година победител е къмпинг Силистар. Той безапелационно печели титлата за морски любимец на 2020 г. Второто място се заема от Якото място, който също запазва позицията си от 2019 г. Изненадата е откритият през 2018-та къмпинг Шкорпиловци, който печели бронза. Ежегодният фаворит Градина за първи път от 2015 г. напуска голямата тройка и се нарежда четвърти. Петото място отива при друг обичаен любимец - къмпинг Иракли.
 


Къмпинг Силистар

На въпроса "Какво Ви привлича в любимия Ви къмпинг?" гласувалите за Силистар отбелязват като най-важни красивата природа наоколо и отношението на персонала. Почитателите на Якото място оценяват най-високо възможностите за свобода на децата, а тези на Шкорпиловци - добрата хигиена и удобствата.
 

Категория "Любим къмпинг във вътрешността на страната":

I място: термален къмпинг Велинград
II място: къмпинг Къпиновски манастир
III място: къмпинг Емануил

Откритият в края на 2019 г. термален къмпинг Велинград успя да грабне приза на любимец в тази категория още в първата година от функционирането си. Макар и да отстъпва първата позиция къмпинг Къпиновски манастир за поредна година затвърждава мястото си сред най-любимите в страна. Къмпинг Емануил също пада с една позиция, но запазва мястото си в челната тройка.
 


Термален къмпинг Велинград

Водещите фактори, поради които гостите избират почивка в тези три къмпинга, са хигиената, отношението на персонала и удобствата в термален къмпинг Велинград, красотата на обкръжаващата природа, близостта до водоем и водни атракции, както и хигиената в Къпиновски манастир. Почитателите на къмпинг Емануил най-високо оценяват спокойствието, редът и тишината, а също и гостоприемството и близостта до язовир Жребчево.

В двете най-престижни категории за любим къмпинг гласове са получили точно 50 обекта. ТОП 10 на любимите къмпинги в България за 2020 г., според броя на получените за тях гласове:

1. Велинград, термален къмпинг - 197 гласа
2. Силистар - 194 гласа
3. Къпиновски манастир - 167 гласа
4. Якото място - 62 гласа
5. Шкорпиловци - 59 гласа
6. Емануил - 55 гласа
7. Градина - 44 гласа
8. Иракли - 21 гласа
9. Делфин - 20 гласа
10. Доспат, еко-къмпинг - 18 гласа

​В първите десет тази година влизат къмпингите Велинград, Шкорпиловци и Делфин измествайки Батак, Велико Търново и Офшор кемп.
 

Категория "Хигиена и поддръжка"

Тази категория дава оценка на хигиената общо за санитарните възли, туристическата кухня и зоните за миене на съдове. Победителите са:

I място: термален къмпинг Велинград - 4,82 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,59 т.
IІІ място: къмпинг Якото място - 4,58 т.
 


Къмпинг Къпиновски манастир

Следващите къмпинги получили най-високи оценки за хигиенните условия са: Емануил (4,35 т.), Батак (4,33 т.), Велико Търново (4,28 т.), Гардения (4,11 т.), Силистар (4,08 т.), Шкорпиловци (4,07 т.) и Зора (4,06 т.).


Категория "Удобство на къмпинг местата"

Тук анкетираните оценяваха местата за настаняване в къмпингите от гледна точка на електрозахранване, водоснабдяване, настилка, сянка, размер и близост до санитарните възли. Отличените са:

I място: термален къмпинг Велинград - 4,76 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,65 т.
IІІ място: къмпинг Якото място - 4,62 т.
 


Къмпинг Якото място

Останалите в 10-те къмпинга получили най-високи оценки за местата си за настаняване са: Батак (4,46 т.), Емануил (4,41 т.), Велико Търново (4,19 т.), Гардения (4,14 т.), Силистар (4,12 т.) и Атлиман и Шкорпиловци с еднакъв резултат (4,00 т.).


Категория "Допълнителни услуги и забавления"

Категория "Допълнителни услуги" се отнася за допълнителните удобства, които къмпингите предлагат, например детска площадка, спортни игрища, басейн, велосипеди и лодки под наем и други. В тази категория трите водещи български къмпинга са:

I място: термален къмпинг Велинград - 4,59 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,50 т.
IІІ място: къмпинг Якото място - 4,27 т.
 


Къмпинг Шкорпиловци

Трите фаворита са следвани от къмпингите: Батак (4,17 т.), Емануил (4,02 т.), Велико Търново (3,97 т.), Зора (3,83 т.), Оазис Зверино (3,79 т.), Шкорпиловци (3,76 т.) и Силистар (3,72 т.).


Категория "Снабденост, хранене и пазаруване"

Тази категория оценява достъпността на гостите до магазини, ресторанти и стоки от първа необходимост. Най-високи оценки през 2020 г. са получили:

I място: къмпинг Атлиман - 4,40 т.
ІI място: термален къмпинг Велинград - 4,36 т.
ІІI място: къмпинг Зора - 4,34 т.
 


Къмпинг Атлиман

Трите победителя са следвани от къмпингите Якото място с 4,31 т., Шкорпиловци с 4,03 т., Къпиновски манастир с 3,95 т., Зона Кракен с 3,89 т. и Батак с 3,88 т.


Категория "Подобрения и развитие"

В тази категория се оценяват къмпингите, които анкетираните са посетили поне два пъти през последните 5 къмпинг сезона, но задължително и през 2020 г. Тя е разделена на две подкатегории:

Подкатегория "Подобрения и развитие на материалната база". Трите водещи къмпинга, които според гласувалите не спират да се развиват и да повишават качеството на услугите за клиентите си, са:

I място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,45 т.
ІI място: къмпинг Силистар - 4,36 т.
ІІI място: къмпинг Крапец - 4,33 т.
 


Къмпинг Гардения

Топ 5 се допълва с къмпингите Оазис, Зверино (4,29 т.), Гардения (4,25 т.), Зора (4,21 т.), Емануил (4,09 т.) и Атлиман (4,08 т.).

Подкатегория "Подобрения и развитие в обслужването". Тук най-високи оценки получават:

I място: къмпинг Силистар - 4,54 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,42 т.
ІІI място: къмпинг Батак - 4,35 т.
 


Еко къмпинг Батак

Следващите къмпинги с най-високи оценка са Емануил (4,20 т.), Якото място (4,19 т.), Шкорпиловци (4,12 т.) и Зора и Атлиман с еднакъв резултат (4,08 т.).


Категория "Локация и обкръжаваща природа"

В тази категория се избират най-предпочитаните къмпинги, заради тяхната локация и природата около тях. Топ 10 на къмпингите получили най-много гласове са:

I място: къмпинг Силистар - 197 гласа
IІ място: термален къмпинг Велинград - 174 гласа
IІІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 162 гласа
 


Къмпинг Офшор кемп

Къмпингите допълващи Топ 10 с най-добра локация и природа са: Якото място - 65 гласа, Емануил - 43 гласа, Шкорпиловци - 36 гласа, Градина - 33 гласа, Делфин 23 гласа, Крапец - 19 гласа и Офшор кемп - 15 гласа.
 

Пътувания в чужбина

Класацията на къмпингите в България цели да измери и нагласите за пътувания извън пределите на страната ни. Тази година беше специална в това отношение, но въпросът не предполагаше ограничение само за 2020 г. Близо 30% от всички отговорили споделят, че посещават къмпинги в чужбина. Почти всички от тях посочват като дестинация Гърция. Сред посетените къмпинги се открояват най-често имената на Арменистис, Талата, Узуни, Александруполи, Лакара, Акти Онейро и други. Южната ни съседка е следвана от Италия, Румъния, Австрия, Хърватия и Германия, като предпочитани къмпинг дестинации от българите.
 

Пол

Разпределението между половете на гласувалите не е равномерно. От тях жените имат сериозно мнозинство - 546, срещу 404 мъже.


Възраст

Според данните от анкетата основната група от къмпингуващите у нас са във възрастовия диапазон от 30 до 50 години. Само 7% от гласувалите са на възраст до 25 г. Възрастовата група 26-35 г. заема 29% от всички, а цели 52% е тази от 36 до 50 г. С увеличението на възрастта делът прогресивно намалява - 50-60 г. - 10%, а над 60 г. са едва 2% от гласувалите.
 

Местожителство

Най-активни в анкетата са били жителите на София (365), Пловдив (109) и Варна (64), следвани от Стара Загора (63), Бургас (62), Велико Търново (40) и Русе (23). От други областни градове са гласували 77 души, от по-малки градове - 107, а от села - 9.
 

На къмпинг с деца
 


Къмпинг Емануил

Профилът на къмпингуващите българи се доминира от семейства с деца. Това за пореден път се доказва и от анкетата ни тази година. Точно 2/3 или 66% от всички респонденти отговарят, че ходят на къмпинг с деца. Това може да са техните собствени или внуци или на роднини, приятели и т.н. Средната възраст на децата е 8 години и половина, като не малко посочват, че почиват и дори с бебета на под 1 годинка.

 

Честито на всички победители! Вярваме, че годишната класация #BestBGcamp стимулира собствениците на къмпинги да подобряват условията в тях и да предлагат все повече и все по-качествени услуги на гостите си.

Екипът на Camping.bg благодари на всички, които отделиха време, за да попълнят анкетата и да оценят българските къмпингите, според собствените си впечатления. 

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg, официални Фейсбук страници на къмпингите

 

препоръчани новини

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Дългоочаквана новина - един от най-атрактивните нови къмпинги официално отваря врати. Terme di Hissar е новото...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...