Окончателни резултати от класацията #BestBGcamp2020

05.10.2020
Окончателни резултати от класацията #BestBGcamp2020

За шеста поредна година се проведе #BestBGcamp - годишната класация на къмпингите в България. Проучването се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс, на които разчитахме за събирането и обработката на данните, както и верига спортни магазини SportDepot, които пък осигуриха страхотни награди за трима от попълнилите анкетата. 

Тази година беше отчетен рекорден брой гласували в анкетата - 950 души, което е с 15% повече от миналата година. От тях 755 са посочили 1334 посещения тази година на морски къмпинги или всеки от тях е посетил средно два къмпинга, а 195 изобщо не са отсядали в къмпинги по Черноморието ни. Данните за посещаемостта на къмпингите във вътрешността на страната са малко по-различни - 594 души са декларирали 918 посещения в къмпинги, а 356 не са посетили нито един този сезон.

След анонса за любимите къмпинги, който направихме преди дни сега публикуваме пълните резултати от проучването:
 

Категория "Любим къмпинг на българското Черноморско крайбрежие":

I място: къмпинг Силистар
II място: къмпинг Якото място
III място: къмпинг Шкорпиловци

В тази категория за трета поредна година победител е къмпинг Силистар. Той безапелационно печели титлата за морски любимец на 2020 г. Второто място се заема от Якото място, който също запазва позицията си от 2019 г. Изненадата е откритият през 2018-та къмпинг Шкорпиловци, който печели бронза. Ежегодният фаворит Градина за първи път от 2015 г. напуска голямата тройка и се нарежда четвърти. Петото място отива при друг обичаен любимец - къмпинг Иракли.
 


Къмпинг Силистар

На въпроса "Какво Ви привлича в любимия Ви къмпинг?" гласувалите за Силистар отбелязват като най-важни красивата природа наоколо и отношението на персонала. Почитателите на Якото място оценяват най-високо възможностите за свобода на децата, а тези на Шкорпиловци - добрата хигиена и удобствата.
 

Категория "Любим къмпинг във вътрешността на страната":

I място: термален къмпинг Велинград
II място: къмпинг Къпиновски манастир
III място: къмпинг Емануил

Откритият в края на 2019 г. термален къмпинг Велинград успя да грабне приза на любимец в тази категория още в първата година от функционирането си. Макар и да отстъпва първата позиция къмпинг Къпиновски манастир за поредна година затвърждава мястото си сред най-любимите в страна. Къмпинг Емануил също пада с една позиция, но запазва мястото си в челната тройка.
 


Термален къмпинг Велинград

Водещите фактори, поради които гостите избират почивка в тези три къмпинга, са хигиената, отношението на персонала и удобствата в термален къмпинг Велинград, красотата на обкръжаващата природа, близостта до водоем и водни атракции, както и хигиената в Къпиновски манастир. Почитателите на къмпинг Емануил най-високо оценяват спокойствието, редът и тишината, а също и гостоприемството и близостта до язовир Жребчево.

В двете най-престижни категории за любим къмпинг гласове са получили точно 50 обекта. ТОП 10 на любимите къмпинги в България за 2020 г., според броя на получените за тях гласове:

1. Велинград, термален къмпинг - 197 гласа
2. Силистар - 194 гласа
3. Къпиновски манастир - 167 гласа
4. Якото място - 62 гласа
5. Шкорпиловци - 59 гласа
6. Емануил - 55 гласа
7. Градина - 44 гласа
8. Иракли - 21 гласа
9. Делфин - 20 гласа
10. Доспат, еко-къмпинг - 18 гласа

​В първите десет тази година влизат къмпингите Велинград, Шкорпиловци и Делфин измествайки Батак, Велико Търново и Офшор кемп.
 

Категория "Хигиена и поддръжка"

Тази категория дава оценка на хигиената общо за санитарните възли, туристическата кухня и зоните за миене на съдове. Победителите са:

I място: термален къмпинг Велинград - 4,82 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,59 т.
IІІ място: къмпинг Якото място - 4,58 т.
 


Къмпинг Къпиновски манастир

Следващите къмпинги получили най-високи оценки за хигиенните условия са: Емануил (4,35 т.), Батак (4,33 т.), Велико Търново (4,28 т.), Гардения (4,11 т.), Силистар (4,08 т.), Шкорпиловци (4,07 т.) и Зора (4,06 т.).


Категория "Удобство на къмпинг местата"

Тук анкетираните оценяваха местата за настаняване в къмпингите от гледна точка на електрозахранване, водоснабдяване, настилка, сянка, размер и близост до санитарните възли. Отличените са:

I място: термален къмпинг Велинград - 4,76 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,65 т.
IІІ място: къмпинг Якото място - 4,62 т.
 


Къмпинг Якото място

Останалите в 10-те къмпинга получили най-високи оценки за местата си за настаняване са: Батак (4,46 т.), Емануил (4,41 т.), Велико Търново (4,19 т.), Гардения (4,14 т.), Силистар (4,12 т.) и Атлиман и Шкорпиловци с еднакъв резултат (4,00 т.).


Категория "Допълнителни услуги и забавления"

Категория "Допълнителни услуги" се отнася за допълнителните удобства, които къмпингите предлагат, например детска площадка, спортни игрища, басейн, велосипеди и лодки под наем и други. В тази категория трите водещи български къмпинга са:

I място: термален къмпинг Велинград - 4,59 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,50 т.
IІІ място: къмпинг Якото място - 4,27 т.
 


Къмпинг Шкорпиловци

Трите фаворита са следвани от къмпингите: Батак (4,17 т.), Емануил (4,02 т.), Велико Търново (3,97 т.), Зора (3,83 т.), Оазис Зверино (3,79 т.), Шкорпиловци (3,76 т.) и Силистар (3,72 т.).


Категория "Снабденост, хранене и пазаруване"

Тази категория оценява достъпността на гостите до магазини, ресторанти и стоки от първа необходимост. Най-високи оценки през 2020 г. са получили:

I място: къмпинг Атлиман - 4,40 т.
ІI място: термален къмпинг Велинград - 4,36 т.
ІІI място: къмпинг Зора - 4,34 т.
 


Къмпинг Атлиман

Трите победителя са следвани от къмпингите Якото място с 4,31 т., Шкорпиловци с 4,03 т., Къпиновски манастир с 3,95 т., Зона Кракен с 3,89 т. и Батак с 3,88 т.


Категория "Подобрения и развитие"

В тази категория се оценяват къмпингите, които анкетираните са посетили поне два пъти през последните 5 къмпинг сезона, но задължително и през 2020 г. Тя е разделена на две подкатегории:

Подкатегория "Подобрения и развитие на материалната база". Трите водещи къмпинга, които според гласувалите не спират да се развиват и да повишават качеството на услугите за клиентите си, са:

I място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,45 т.
ІI място: къмпинг Силистар - 4,36 т.
ІІI място: къмпинг Крапец - 4,33 т.
 


Къмпинг Гардения

Топ 5 се допълва с къмпингите Оазис, Зверино (4,29 т.), Гардения (4,25 т.), Зора (4,21 т.), Емануил (4,09 т.) и Атлиман (4,08 т.).

Подкатегория "Подобрения и развитие в обслужването". Тук най-високи оценки получават:

I място: къмпинг Силистар - 4,54 т.
IІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,42 т.
ІІI място: къмпинг Батак - 4,35 т.
 


Еко къмпинг Батак

Следващите къмпинги с най-високи оценка са Емануил (4,20 т.), Якото място (4,19 т.), Шкорпиловци (4,12 т.) и Зора и Атлиман с еднакъв резултат (4,08 т.).


Категория "Локация и обкръжаваща природа"

В тази категория се избират най-предпочитаните къмпинги, заради тяхната локация и природата около тях. Топ 10 на къмпингите получили най-много гласове са:

I място: къмпинг Силистар - 197 гласа
IІ място: термален къмпинг Велинград - 174 гласа
IІІ място: къмпинг Къпиновски манастир - 162 гласа
 


Къмпинг Офшор кемп

Къмпингите допълващи Топ 10 с най-добра локация и природа са: Якото място - 65 гласа, Емануил - 43 гласа, Шкорпиловци - 36 гласа, Градина - 33 гласа, Делфин 23 гласа, Крапец - 19 гласа и Офшор кемп - 15 гласа.
 

Пътувания в чужбина

Класацията на къмпингите в България цели да измери и нагласите за пътувания извън пределите на страната ни. Тази година беше специална в това отношение, но въпросът не предполагаше ограничение само за 2020 г. Близо 30% от всички отговорили споделят, че посещават къмпинги в чужбина. Почти всички от тях посочват като дестинация Гърция. Сред посетените къмпинги се открояват най-често имената на Арменистис, Талата, Узуни, Александруполи, Лакара, Акти Онейро и други. Южната ни съседка е следвана от Италия, Румъния, Австрия, Хърватия и Германия, като предпочитани къмпинг дестинации от българите.
 

Пол

Разпределението между половете на гласувалите не е равномерно. От тях жените имат сериозно мнозинство - 546, срещу 404 мъже.


Възраст

Според данните от анкетата основната група от къмпингуващите у нас са във възрастовия диапазон от 30 до 50 години. Само 7% от гласувалите са на възраст до 25 г. Възрастовата група 26-35 г. заема 29% от всички, а цели 52% е тази от 36 до 50 г. С увеличението на възрастта делът прогресивно намалява - 50-60 г. - 10%, а над 60 г. са едва 2% от гласувалите.
 

Местожителство

Най-активни в анкетата са били жителите на София (365), Пловдив (109) и Варна (64), следвани от Стара Загора (63), Бургас (62), Велико Търново (40) и Русе (23). От други областни градове са гласували 77 души, от по-малки градове - 107, а от села - 9.
 

На къмпинг с деца
 


Къмпинг Емануил

Профилът на къмпингуващите българи се доминира от семейства с деца. Това за пореден път се доказва и от анкетата ни тази година. Точно 2/3 или 66% от всички респонденти отговарят, че ходят на къмпинг с деца. Това може да са техните собствени или внуци или на роднини, приятели и т.н. Средната възраст на децата е 8 години и половина, като не малко посочват, че почиват и дори с бебета на под 1 годинка.

 

Честито на всички победители! Вярваме, че годишната класация #BestBGcamp стимулира собствениците на къмпинги да подобряват условията в тях и да предлагат все повече и все по-качествени услуги на гостите си.

Екипът на Camping.bg благодари на всички, които отделиха време, за да попълнят анкетата и да оценят българските къмпингите, според собствените си впечатления. 

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg, официални Фейсбук страници на къмпингите

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...