Отпада предложението за тотална забрана на дивото къмпингуване

16.03.2016
Отпада предложението за тотална забрана на дивото къмпингуване

Министър Ангелкова официално обяви, че предложеният чл. 207а в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще отпадне в този си вид. Това се случи по време на срещата-дискусия, провела се днес от 14:00 ч. в Централния военен клуб в София.

На кръглата маса присъстваха около 150 души - представители на държавни ведомства, общини, нестопански организации и граждани, засегнати от предвижданите промени на закона. Още при откриването на срещата министърът на туризма обяви, че спорният член 207а, който налага пълна забрана на къмпингуването извън категоризираните обекти, ще отпадне, но трябва да бъдат създадени ред и правила за къмпингуването като основна част от туристическия продукт.

Още утре г-жа Ангелкова ще удължи срока за обществено обсъждане с 3 месеца, за да има достатъчно време да се намери баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване. Тя призова в срок до 10 дни да се внесат всички становища по Закона, за да бъдат обобщени от Министерство на туризма и качени в табличен вид на интернет страницата на ведомството. В последствие ще бъде организирана нова дискусия, на която да бъдат прецизирани текстовете на закона. Министърът неколкократно подчерта, че целта е новият закон да създаде баланс за всички заинтересовани страни.

Записът от общественото обсъждане може да видите тук.

Представителите на Българската асоциация за къмпинг и караванинг и Кемпер клуба дадоха пример за добри практики за организиране на къмпинг сектора в Европа и предложиха в закона да се въведе понятието "кемпер-стоп". Димитър Куманов от рибарски клуб Балканика направи предложение за създаване на речна полиция, която да следи за нарушаване на всички правила за опазване на околната среда при пребиваване край реките, вкл. на палатка или каравана. Той подчерта, че най-големият проблем на рибарите е именно боклукът и речната полиция е органът, който може да го контролира. Калин Лилковски, който е един от организаторите на протестите, предложи пренощуването на палатка за 1-2 нощи да се извади извън термина "къмпингуване", а самият той да се дефинира в законодателството. Борислав Сандов от "Зелените" заяви, че не трябва да се конкурират самите сектори, а конкуренцията да е вътре в тях. Трябва да се създават условия за развитие на всеки сектор, защото във всеки един има търсене. Според представителя на "Дивакуващите" Камен Колев е несъвместимо да се правят диви къмпинги, в които да има цивилизовани неща, а от Асоциацията на парковете в България отбелязаха, че в Националния туристически регистър съществуват вилни селища, категоризирани като къмпинги, но нито едно от тях не предоставя място за палатки и каравани.

Кметовете на общините Приморско и Шабла заявиха, че къмпингуващите хора са добре дошли на тяхна територия. Г-н Германов изрази готовност да се предоставят общински терени за изграждане на къмпинги, веднага щом стане ясно какво е "къмпингуване" и по какви начини може да се практикува. Той подчерта, че този тип туристи са част от бизнеса на Приморско. Г-н Жечев застана твърдо "За" регулиране на къмпингуването, а не за забраната му, като сподели успешната практика на общ. Шабла с предоставянето на 4 терена, на които през 2015 г. са изградени бивак зони. Тези терени са предвидени за диво къмпингуване, поставени са тоалетни и информационни табели. Цената за нощувка е 2 лв./10 кв.м. През предстоящия сезон се предвижда поставянето на противопожарни кранове и клетка на мобилен оператор, която ще работи само с тел.112. "Това е моделът, който искаме, а вие да облечете в закон", завърши изказването си г-н Жечев.

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...