От личен опит: къмпинг Арменистис

14.07.2016
От личен опит: къмпинг Арменистис

Арменистис е един от най-известните гръцки къмпинги сред българите. По пътищата на България са често срещани билборд реклами на къмпинга, а за мнозина ходенето на море в Гърция по подразбиране е на Арменистис. С какво е станал прочут и кое точно привлича туристите именно към къмпинг Арменистис решихме да проверим през последната седмица на юни 2016 г. С това стартираме рубриката ни "От личен опит", в която ще оценяваме къмпингите, представени на Camping.bg. Естествено, не ни е по силите за един сезон да посетим всички тях, затова разчитаме на вас - нашите читатели. Ако желаете, и вие може да се включите с ревю от първа ръка. И така:

От личен опит: къмпинг Арменистис 2018

Къмпинг Арменистис се намира на п-в Ситония, Халкидики, Гърция. До него се стига за около 5:30 ч. от София и 2 часа от Солун. Отстои на 425 км. от българската столица. Разположен е в голям залив с изглед към п-в Атон и с прекрасна гледка към връх Атос. Къмпингът е с обща площ от 120 дка и разполага с около 750 къмпинг места. Уютно разпределен е на отделни зони - за спокойна или активна почивка, за парти, за краткотрайно или сезонно пребиваване, караван зона, зона с мобилни къщи, зона за палатки. Това го прави еднакво привлекателен и за семейства с малки деца, и за възрастни двойки и за големи младежки компании. По време на посещението ни срещнахме гости от Австрия, Германия, Холандия, но преобладаваха тези от Сърбия, Румъния, България и Гърция.

Оценката на къмпинга е направена въз основа на 6 дневен престой на двама възрастни с дете под 1 г. на палатка.

Първоначална комуникация и резервация 

Къмпинг Арменистис приема запитвания за резервация по email и по телефон. Може да направите онлайн резервация чрез електронна форма тук. Служителите са длъжни да предоставят отговор в рамките на 24 часа. Резервациите за бунгала и мобилни къщи започват през януари, а за палатки резервацията може да се направи до 1 ден преди пристигането. Не се правят резервации за палатки за по-малко от 4 нощувки – всеки гост е добре дошъл за кратък предстой без предварителна заявка, като мястото му се определя въз основа на капацитета на къмпинга. Той е най-натоварен от 15 юли до 15 август, но дори и в този период рядко се случва да няма места.

Нашият опит: По email направихме запитване за настаняване за 5 нощувки за двама възрастни с бебе на палатка. Получихме отговор в рамките на три дни – по-дълго, отколкото твърдят, че е практиката на къмпинга. За да не сме субективни в опита, паралелно с това изпратихме запитване на други два къмпинга на Халкидики. За съжаление не получихме отговор. Запитването за резервация до Арменистис бе придружено с претенция – да ни бъде предоставено възможно най-сенчестото място. Получихме потвърждение за настаняване в Зона А, като ни беше дадена точна цена за петте нощувки. 

От личен опит: къмпинг Лакара

Настаняване

Къмпинг Арменистис разполага с около 750 места за настаняване на кемпери, каравани и палатки. Допълнително съществуват:

  • 42 мобилни къщи, всяка с капацитет 4 души. Мобилните къщи представляват еднофамилна сграда тип бунгало с лека конструкция. Те са напълно обзаведени - с кухня, баня, климатик, веранда с маса и столове, условия за готвене на открито и закрито. Спалното бельо се сменя на всеки 3 дни. 

  • 12 бр. каравани под наем на първа линия на плажа, всяка с капацитет 4 души. Те са оборудвани с основни пособия за готвене, хладилник и спално бельо, което се сменя на всеки 3 дни. В някои от караваните има тоалетна, а банята е индивидуално обособена извън всяка каравана. 

Българите предпочитат почивка на глемпинг в Гърция през 2018 г.

  • Брезентови палатки за наемане – разполагат с 4 легла – едно двойно и едно двуетажно, както и с кухненски бокс, който е обособен извън палатката. Всяка палатка е с изглед към морето.

  • Младежки хостел – представлява обособена зона с 6 брезентови палатки. Всяка от тях разполага с 8 легла. Пред палатките има барбекю, хладилници и сенчесто място за релаксиране. 

  • Зони за палатки и каравани. Най-големи места се предлагат в зони А и В. Техните приблизителни размери са 10 х 5 метра. Част от тях са с навес от естествени материали. Други се намират под гъстата естествена сянка на дърветата. Местата в зони А и В са разположени на приблизително разстояние от 50 метра до плажа. Според големината на палатката може да наемете и по-малко къмпинг място в останалите зони, като цената е по-ниска. Караваните над 8 м. се настаняват в специално определени за това места, като резервацията за тях започва през м. януари и се предлагат само сезонно. Всички места са електрифицирани, но е необходимо да си носите собствен кабел. Нашият съвет е той да е с дължина мин. 15 м.

От личен опит: къмпинг Иракли 2017

Нашият опит: Процедурата по регистрация се извършва за около 10 мин. При нея се потвърждава информацията от резервацията, като на място има възможност да се променят условията. Допълнителните услуги, които поискахме бяха електричество и достъп с автомобил. Пред къмпинга съществува безплатен паркинг за всеки, който не желае да заплаща за престой на автомобил в къмпинга. След завършване на регистрацията се издава карта за настаняване в две части – едната се поставя на автомобила, а другата се залепва на палатката. В нея е указан срокът на престой, името на пребиваващия и номера на къмпинг мястото. Тъй като къмпингът е доста голям, служител придружава гостите до мястото за настаняване. Всеки клиент има право да смени къмпинг мястото, ако не му харесва. В този случай се прави промяна в картата за настаняване.

Бяхме настанени на място с навес, който ни даваше чудесна шарена сянка през деня, но се случи да завали дъжд и прахта от него се изля върху палатката. За щастие лесно я почистихме с влажна гъба. Дори и да сте настанени под навес все пак е добре да имате тента за допълнителна защита от слънцето, когато то е най-силно.

Хигиенно-санитарни помещения

Всяка хигиенно-санитарна сграда в къмпинг Арменистис е разделена на две части – за мъже и за жени. Всяка част е с отделно обособени помещения съответно за бани, тоалетни и миене. В помещението за миене има умивалници за деца на по-ниска височина. На външната фасада са предвидени умивалници за пране на дрехи и за обслужване на тоалетни касети за кемпери и каравани. Отделно от баните и тоалетните, в предната част на къмпинга, зад кафенето има сграда с перални машини. Зоните за миене на съдове са изнесени на разстояние от баните и тоалетните и са с по-голяма гъстота, за да са на удобно близко разстояние до всяко къмпинг място.

Нашият опит: В баните и тоалетните се поддържа безупречна хигиена. Към всяка сграда е назначено лице по хигиената, което почиства след всеки посетител. Това лице е отговорно и за почистването на зоната наоколо. При умивалниците има дозатори за сапун, големи огледала, контакти и закачалки. Водата се пуска с бутон, което на моменти създава неудобство, тъй като периодът от натискането до спирането на водата е прекалено кратък. Част от тоалетните са с тоалетна чиния, а другите - с клекала, няма тоалетна хартия. Неудобство е, че в тоалетните няма закачалка и поставка за тоалетна хартия.

Душовите кабини са с достатъчно голям размер, за да се движиш и преобличаш в тях свободно. Има поставки за сапун и закачалки вътре в кабината. Пред кабините има умивалници и закачалки. Температурата на вода бе непостоянна, което вероятно се дължи на системата за загряване. Понякога за секунди водата става неприятно студена, но бързо се регулира. Душовете и умивалниците са с един кран и няма възможност за настройване на температурата.

Зоната за миене на съдове е само с хладка вода. Ако се наложи да измиете по-мазен съд, е необходимо или да си подгреете вода, или да си сипете топла от зоната за пране на дрехи, която е в близост и да си я занесете до мивките за миене на съдове.

Удобства

Хладилници. Къмпингът разполага с хладилни клетки, които се заявяват при настаняване срещу допълнително заплащане. Те са разположени в централната част на къмпинга, при супермаркета.  

Къмпингът разполага с АТМ за теглене на пари в брой и със сейфове за съхранение на ценни вещи. 

Магазини. В летния сезон в Арменистис почиват над 1000 души ежедневно. Големината на къмпинга предразполага към магазин за хранителни стоки с голям оборот и пресни продукти. В него може да намерите абсолютно всичко, което ви е необходимо. Той разполага дори с транжорна, в която се приготвят сувлаки и други месни специалитети от Гърция. В магазина се продават и други стоки – за бита, къмпинг пособия, плажни пособия. Тук може да намерите всичко, което поискате – от газ за туристически котлон до толумбички и баклавички. Цените са като в България, но в евро, както често се изразяват българите за цените в чужбина.

В близост до магазина има кафене-снек бар, откъдето може да закупите пресни закуски – палачинки, сандвичи и други. 

В тази централна част на къмпинга са разположени още магазин за сувенири и за вестници, алкохол и цигари.

Ресторантът на Арменистис се намира на първа линия зад плажа. Той разполага с богат избор от местни ястия на достъпни цени. 

Нашият опит: Персоналът на ресторанта е любезен и гостоприемен, а обслужването – на високо ниво. Предлага се прясна риба. За децата се осигуряват детски столчета. Вечеря за двама души (предястие - тиквички, основно ястие - октопод и порция прясна риба, алкохол - рицина и вода) ни излезе на стойност 25 евро, но внимание – обявените цени в менюто са без надбавка. Общата цена, която заплатихме беше 31 евро.

Плажен бар. Това е мястото, където може да намерите отмора от топлия ден и веселие през прохладните нощи. И единственото място в къмпинга, на което може да закупите Фрапе. Плажният бар обслужва със сервитьори всички гости, които са настанени на шезлонги на плажа. През това лято к-г Арменистис за първи път поставя шезлонги и чадъри, като тук е мястото да отбележим, че те могат да бъдат използвани и от външни посетители, които са дошли само за плаж срещу цена от 5 евро, включваща напитка.

Детската площадка също се намира на плажа, точно пред ресторанта, до голямата зелена поляна. Това е удобство за всеки родител на по-голямо дете – спокойно да вечеря, докато детето се забавлява с връстниците си. Площадката разполага с две люлки, 2 парзалки и катерушки. Напълно обезопасена е.

Сърф училището предлага както възможност за наемане на водни колела, морски каяци, сърф и SUP, така и уроци по гребане и уиндсърф, а също и анимация за деца и йога уроци. Любителите на водните забавления може да се повеселят с надувни коридори, банани или ринг. Вечер се организира плажен волейбол. 

Нашият опит: наехме SUP. Беше ни направен подобен инструктаж, бяха ни дадени спасителни жилетки, а след това инструкторите следяха за времето и ни даваха указания, ако е необходимо. Цената за 1 час е 15 евро, за 30 мин. – 10 евро. За наша изненада ни беше направен толеранс – макар че 2 души използвахме SUP-а един след друг, не бяхме таксувани 2 пъти по 30 мин., а общо за 1 час, тъй като сме семейство. 

Арменистис предлага и други спортни възможности. Разполага с футболно игрище с изкуствена тревна настилка, баскетболно игрище, игрище за плажен волейбол. От администрацията на къмпинга не оставят гостите да скучаят – лятото е запълнено с активна спортна програма с турнири по футбол, баскетбол, плажен волейбол и тенис. Дамите могат да се възползват от уроци по йога, сутрешна гимнастика или спортни танци. 

Били ли сте на къмпинг с лятно кино? Не?! Отидете на Арменистис. Киното работи в неделя, понеделник и вторник. Има прожекции и за деца от 21:15 ч. 

Интернет. Това е слабото място на къмпинг Арменистис. Всеки гост може да се свърже с мрежата безплатно в централната част на къмпинга – при снек-бара, при плажния бар или при ресторанта. Връзката обаче е доста бавна и ако сте решили да съчетаете почивката с работа – няма как да се получи. Съществува и платен интернет с ваучери, чиято връзка уж е по-добра и мрежата е откриваема от всяко къмпинг място, но се оказа, че и това не е така. В крайна сметка – отишли сте на къмпинг, за какво ви е да сте в мрежата? На Арменистис ще е необходимо да се изключите. 

Мероприятия

Къмпинг Арменистис организира множество мероприятия, чрез които привлича допълнително клиенти. По време на нашия престой се проведе Battle of the Best – летен Street Dance фестивал, който включва танцов семинар, специално денс шоу, батъли, партита и други забавления. Програмата до края на сезона включва афро-кубинска и латино лайф музика на 30 юли, традиционен гръцки фестивал на 14 август, DJ парти на 19 август и балканска лайф музика на 20 август. Повече за събитията на Арменистис може да намерите на официалния сайт на къмпинга.

Цени и бюджет

Официалните цени за сезон 2016 г. може да намерите тук. Престоят в Арменистис на двама възрастни с дете под 1 год., на палатка, с включено електричество и престой на автомобил за 5 нощувки възлезе на 130 евро. Общо за цялата 6 дневна почивка бюджетът достигна 270 евро, което включва една вечеря в ресторанта, пазаруване в магазина и заведенията на къмпинга и 1 час развлечение със SUP. Този бюджет не включва единствено транспортните разходи. 

В заключение, почивката на къмпинг Арменистис беше абсолютно пълноценна, тиха и спокойна. С удоволствие бихме останали там за по-дълго, ако имаме възможност. Плажът е натоварен в централната част, но винаги може да откриеш спокойно местенце на 2-3 метра от водата, което е изключително важно с дете. Морето през юни е топло и чисто, дъното е полегато, няма резки дълбочини. Персоналът на къмпинга е любезен и отзивчив и полага усилия да направи почивката на клиентите максимално спокойна.

Оценката е изготвена на 14.07.2016 г.

Camping.bg

Свързани статии:
От личен опит: къмпинг Лакара
От личен опит: къмпинг Иракли

препоръчани новини

Camping & Caravaning Expo 2024 идва през април на нова локация

Camping & Caravaning Expo 2024 идва през април на нова локация

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора ще се проведе от 12 до 14 април догодина в...

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...