От личен опит: къмпинг Градина

08.08.2018
От личен опит: къмпинг Градина

Къмпинг Градина е носител на наградата „Любим къмпинг на Черноморското крайбрежие“ за 2015 г. и 2016 г., а през 2017 г. спечели второ място в годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. През изминалите три сезона той се нарежда в челната тройка и в категориите за най-значителни подобрения и материална база, най-добър ландшафт, най-богато разнообразие от услуги и дейности за свободното време и най-гостоприемно обслужване.  

Градина успя да съхрани облика и имиджа си на водещ къмпинг в България години наред. Той е единственият от старите къмпинги, който освен, че оцеля, продължава да се развива и да утвърждава позициите си като най-добро място за къмпингуване. Комбинацията от локация, природни дадености и условия за настаняване го правят търсен от поколения българи и чужденци.

Подобренията на материалната му база и инфраструктурата са осезаеми и съвсем основателно може да кажем, че се превръща в къмпинг от европейска класа. Новите инвестиции за 2018 г. са мащабни, а проектът за развитие още по-впечатляващ.

При последното ми посещение през 2014 г. обновяването беше започнало, но все още личеше старото наследство – овехтелите бунгала, макар и вече извън експлоатация, и морално остарелите санитарни възли, които бяха ремонтирани, но далеч от европейския облик. Днес Градина има тотално нов облик. Престоят ми беше твърде кратък, за да се насладя на всичко и да го изпробвам, но впечатленията ми са пълноценни. 

Оценката е извършена на база престой на един възрастен в палатка за една нощувка.

Достъп и локация

Пътуването до Градина е бързо и лесно – на 20 минути от Бургас с автомобил. От първокласния път Бургас – Созопол се отбива към град Черноморец, а от там се поема по пътя, който върви успоредно на морето на юг. Има табели на всяко отклонение.

Ако идвате откъм Царево, може да влезете през северния вход на гр. Созопол и да продължите около 2-3 км. към Черноморец по вътрешния път. Пътят е изцяло изграден наново преди 3 години, след като беше в окаяно състояние и със свлачище. В участъка между Градина и Созопол е тесен, така че по-удобният подход е през Черноморец.

Няма начин да пропуснете централния портал дори и да сте без навигация. Стремежът Градина да се превърне в къмпинг от висока класа си личи още от входа му. Красива, модерна сграда, подредени лехи и алеи, бариера за достъп с магнитна карта, паркинг, където да оставите колата, за да може да се регистрирате за настаняване. 

Сградата на рецепцията е цялостно обновена през 2017 г. На нея ще ви посрещне усмихната дама с униформа и грижливо ще ви обслужи. Ако се наложи да чакате, ще намерите допълнителна информация за къмпинга и околността от печатни материали и брошури, поставени в зоната за изчакване.

Места за настаняване

Това, което прави Градина по-атрактивна от всички останали по крайбрежието, е разположението на местата за настаняване спрямо морето. Първа линия започва директно зад плажа, на самия пясък. Къмпингът върви по протежение на плажната ивица като в дължина от край до край достига около 700 метра. На тази площ са обособени общо 219 места за кемпери, каравани и палатки.

Към сезон 2018 Градина не разполага с бунгала. 

За тези, които се интересуват по-детайлно от местата за настаняване, споделям подробна информация:

Зоните на къмпинга са разделени в 4 сектора. 

  • Сектор А, най-северен, предлага 60 места. Парцелите са разположени на 3 линии спрямо морето, като първата линия е с 24 места и е предвидена само за сезонно отдаване. 
  • Сектор В, също в 3 линии, е в централната част. Той предлага 45 места, 23 от които на първа линия. 
  • Сектор Е се намира южно зад сектор В. В него се настаняват предимно палатки и гости за краткосрочно пребиваване (например кемпери). Този сектор разполага с хубава естествена сянка. Планът за развитие предвижда тук да бъде обособена изцяло палаткова зона с открит кът за готвене и хранене. В момента зона Е предлага 15 места. 
  • Сектор С се намира в най-южната част и разполага с общо 99 места, разпределени в 5 линии спрямо морето. И тук местата на първа линия са само за целосезонно отдаване. Те са 27 на брой. 

Всяко място е означено с червена табела с номер. Парцелите са електрифицирани, като за всеки има предвиден собствен извод с бушон. Ако желаете по-висока мощност от включената в цената (до 10А /2,20 kW/), може да доплатите по 3 лв. на денонощие. За дългосрочното отдаваните места има водоснабдяване до всяко място.


Каравани на първа линия на къмпинг Градина

Резервации

В разгара на сезона къмпингът е с пълна заетост, особено в почивните дни. За по-продължителен престой е задължителна предварителната резервация. Тя може да се направи през резервационната система на сайта на къмпинга или по телефон. При резервация, системата изисква да посочите средство за настаняване (кемпер, каравана, палатка) и точно определено място за настаняване, което трябва предварително да изберете от схемата на къмпинга. При извършване на резервацията трябва да посочите номера на избрания парцел от падащо меню, след което ще се покаже календар, в който ще видите разполагаемостта за въпросното място. 

Неудобството на тази система е, че ако желаното от вас място не е свободно за избран период, трябва да се върнете назад към схемата и да повторите процедурата за друго място. Хубавата новина е, че от мениджмънта осъзнават недостатъците на настоящата форма и скоро тя ще бъде променена.

В рамките на 3 дни от резервацията е необходимо да направите предплащане в размер на 50% от общата сума, а най-късно при настаняването да заплатите оставащата част. Ако настаняването ви е след по-малко от 3 дни, е възможно да платите всичко на място. 

Ако се случи да не одобрите предварително резервираното място при пристигането ви, от къмпинга се стараят да бъдат гъвкави и според свободните места за периода ще ви предложат други възможности.

Резервациите за сезона започват от месец януари. За сезонно настаняване е добре да резервирате най-късно до март.

В случай, че решите да отседнете в къмпинга спонтанно, ще ви бъде предложено място според текущата разполагаемост. Тогава обаче е необходимо да знаете поне за колко нощувки ще останете, тъй като плащането винаги е предварително. Ако решите да останете по-дълго, ще доплатите, но е възможно да ви помолят да смените мястото си, ако то е резервирано от други гости.


Палатки на трета линия на къмпинг Градина

Градина отваря врати в началото на май всяка година. Сезонът приключва според есенното захлаждане, но обикновено е до края на септември.

Процедура по настаняване 

При пристигането в къмпинга се извършва стандартна процедура по регистрация, която отнема около 10 минути. Ще ви бъде издадена лична магнитна карта за достъп на автомобил през бариерата на къмпинга, на която е указан номерът на парцела ви. Допълнително ще получите чип за достъп до санитарните възли. След уточняване на формалностите по престоя и попълване на адресна карта, човек от рецепцията ще ви съпроводи до парцела и ще ви го покаже. 

Личният ми опит: Пристигнах към 18:30 ч. с предварително обаждане по телефона. Планирах да остана за една нощувка на палатка. Очакваха ме и вече бяха определили място за настаняването ми - парцел Е15 в палатковата зона. Показаха ми още 2-3 съседни места с опция да избера това, което най-много ми допадне. Изборът на Е15 бе най-добрият от гледна точка на разположение и сянка и останах там. За съседи имах възрастна двойка с кемпер от Чехия и 3 палатки с младежи – доста разнообазен микс от почиващи, които обаче си пасваха добре. Мястото ми беше в непосредствена близост до новоизградения санитарен възел. Зоната за миене на съдове беше в противоположна посока, но отново на близко разстояние. Единственият недостатък на това място беше отдалечеността му от колонката за ток - може би около 30-50 м. За радост, съседите ми имаха електричество и ми услужиха с контакт. Като за 1 нощувка това беше добро решение, но ако трябваше да остана по-дълго, със сигурност щеше да представлява неудобство – първо, от гледна точка на многото кабели, минаващи по поляната, в които може да се препънеш, и второ – от гледна точна на безопасност при навързването на много последователни кабели без предпазител. Надявам се, че при облагородяването на палатковата зона за следващия сезон и с изграждането на къта за хранене и готвене, ще бъдат поставени повече колонки за ток. Практиката на запад е на 4 места по 1 колона с 4 гнезда, независимо дали местата са предвидени за палатки или каравани. Другото изненадващо неудобство се оказа шумът от главния път. Почивала съм в Градина и друг път, когато трафикът не се чуваше. Причината през този сезон е премахването на старите бунгала, които преди са се явявали преграда на шума. Вероятно след изграждането на новите, в Градина нощем отново ще се чуват единствено вълните и щурците.


Зона за палатки

Хигиенно-санитарни помещения 

Чисто новите санитарни възли бяха моят WOW!-момент на краткото ми посещение. Старите бани и тоалетни, от които мнозина се оплакваха, вече са в миналото. Днес те са преобразени в модерни сгради с панелна конструкция и висок клас санитарно обзавеждане. 


Санитарният възел при сектор В

Всяка сграда има два отделни входа с достъп с чип - за жените откъм централната алея, а за мъжете – от задната страна. За моя изненада, на външната фасада липсват традиционните умивалници за чинии и за пране. Зад всеки възел има шахта и маркуч за обслужване на тоалетни касети на кемпери и каравани. 

Пространството в санитарните възли е разделено на 3: централно - с умивалници, лява част - с тоалетни (около 10 бр. във всеки санитарен възел) и дясна част - с душ кабини (8 бр. във възел).


Централна зона с умивалници

Тоалетните са с тоалетни чинии, като само в най-северната сграда има една кабина с клекало. Поддържа се добра хигиена и единственото, но съществено неудобство, е липсата на закачалки в кабините. Бравите не могат да се използват за закачалка, а заключалките са с райбер, който в някои кабини се намира в най-горната част на вратата и човек с ръст под 150 см не може да го достигне. Осветлението е с фотоклетка, което предполага постоянно да мърдате, докато сте в тоалетната, ако не искате да останете на тъмно вечер. За щастие през деня има естествена светлина, а вечер централната част (при умивалниците) е постоянно осветена и светлината се прокрадва в тоалетните. Тоалетна хартия и сапун няма, което е напълно нормално за къмпинг.

Всяка душкабина разполага с подвижен душ с възможност за регулиране на струята в 3 степени и със стационарен душ с пита. Това е първият къмпинг с толкова богати опции за къпане, в който попадам. Обикновено в къмпингите душовете са с бутон, с монети, с дебела струя вместо с пръски и други неудобства. Тук има държачи за сапунерка във всяка кабина, а в някои има и закачалки. В коридора пред душ кабините има голяма лента със закачалки, където може да оставите багажа си, ако в кабината това не е възможно. Важен плюс е разнообразието от размери на душовите кабини и тоалетните – по-претенциозните, които обичат да им е широко, могат да избират. Не на последно място, сифонът е линеен и по дължина обхваща всички душ кабини. Запушването му с пясък е почти невъзможно, а оттичането перфектно. За мен лично това е много важен критерии за хубава баня на къмпинг, тъй като е изключително нехигиенично да стъпваш бос в неоттечена чужда вода. Тук Градина печели всичките ми точки. Топлата вода е на ток от бойлери. Личният ми опит показа, че тя е достатъчно дори в края на деня, когато всички се прибират от плаж. Кабините са достатъчно на брой, за да поемат наплива в час пик и да не се получава опашка.


Душове и преддушово помещение

Баните имат много плюсове и един основен недостатък: Архитектурното решение за напълно затворена баня на морски къмпинг може би не е най-доброто. Проветливостта е лоша. Вътрешността на сградата остава влажна и задушна през целия ден. Този проблем е лесно разрешим, стига да има желание от страна на управата на къмпинга - крилата на прозорците могат да се свалят напълно през сезона.

Достъпът за санитарните възли е с чип и е позволен само за гости на къмпинга. Предстои реновирането на четвърния санитарен възел, който се намира в най-южната част на къмпинга. В момента той не функционира и настанените в сектор С трябва да използват този от сектор В. В санитарните възли са предвидени условия за инвалиди. 

Зоните за миене на съдове се намират отделно от санитарните възли. Те все още не са обновени и са единственото явно наследство от старата инфраструктура на къмпинга. Разположени са на алеите – по една за всеки сектор. За съжаление не са обозначени на схемата на къмпинга и тези от вас, които искат да изберат място според близостта до водоизточника, нямат тази възможност. Всяка зона има по няколко мивки със студена вода и кош за отпадъци. Предстои да бъдат изцяло реновирани през следващия сезон. Ще бъдат покрити с навеси, на които ще има слънчеви панели, осигуряващи топла вода.

В къмпинга липсва общо помещение с хладилник, фризер, пералня, сушилня и други удобства за съхранение на храна и лична хигиена, с каквито разполагат например къмпингите в Гърция. Предстои да бъде изградена обща открита кухня с барбекю, маси и пейки в сектор Е. Остава отворен въпросът за пералня за обществено ползване от почиващите.

Сигурност

В къмпинга има денонощно присъствие на полиция. Охранителите имат четири часови смени два пъти дневно, по време на които правят пеши патрул на къмпинга и следят за реда. Допълнително, цялата северна част е под постоянно видеонаблюдение.

Заведения и магазини

Градина е къмпингът в България с най-богато разнообразие от заведения за хранене и развлечения. Сутринта може да започнете от баничарницата, където закуските са собствено производство и винаги топли. Дори може да се наложи да изчакате за баница 10-тина минути, както се случи при мен. В хода на деня може да избирате от пицария, през традиционна морска кръчма на плажа, до капанче на самообслужване с малък, но вкусен асортимент от ястия. През деня и вечер отседнете на по питие в плажния бар. Цените са на равнището на заведенията в столицата.

Хранителният магазин в Градина е сравнително добре снабден. Той предлага стоки от първа необходимост и колбаси. Асортиментът от малотрайни продукти е обран. Липсват специфични продукти като например храна за бебета и малки деца.

В магазина за плажни принадлежности и морски спортове ще намерите всичко необходимо да направите почивката си на плажа разнообразна и незабравима – дрехи, сърф облекло, бански, спортни стоки.


Магазин за плажни принадлежности и спортни стоки

От този сезон функционира малка зона за продажба на къмпинг и градински продукти.

Удобства

Сравнявайки Градина с морските къмпинги в чужбина, най-вече гръцките, които са му основен конкурент в привличането на българите, е редно да кажем какво го различава от тях. Това не е инфраструктурата, нито организацията на дейноста, нито плажа (дори този на Градина е в пъти по-хубав от каменистите гръцки плажове), нито настаняването, обслужването или гостоприемството. Това са допълнителните услуги за забавление и развлечение. 

Българите бързо свикнахме в къмпинга да има къде да си изперем дрехите при по-продължителен престой, да има огромна детска площадка, на която да оставим детето, наблюдавайки го от ресторанта, да има няколко спортни игрища – за волейбол, за баскетбол, за футбол. В Градина за момента тези удобства липсват с малки изключения. Предстои да бъдат изградени 2 площадки за деца за следващите сезони. От изброените удобства, за този сезон има само няколко игрища за плажен волейбол пред първа линия на караваните по дължина на цялата ивица.

В големите гръцки къмпинги свикнахме и да ползваме безплатна анимация за деца сутрин и следобед, фитнес на открито, организирани безплатни спортове за възрастни, например танци, йога, пилатес, водна гимнастика. Това е слабото място на Градина. Трябва да се забавлявате сами. Но като цяло, едва ли ще откриете къмпинг в България, който да предлага подобни услуги.

Безжичен интернет има само в централната част на къмпинга. Предстои осигуряването до всички краища чрез хотспот през следващия сезон.

Пригответе си достатъчно пари в брой, защото няма АТМ наблизо. Добрата новина е, че Градина е един от малкото къмпинги у нас, които приемат плащания с карта на рецепцията.

Когато говорим за удобства, е редно да споменем алейната мрежа, начините на придвижване и паркирането на автомобили. Както споменах в началото, пред къмпинга има обособен паркинг, където може да оставите автомобила си, ако ви е излишен вътре. В самия къмпинг също има предвидени паркоместа. Скоростта за шофиране е ограничена до 10 км./ч. Достъпът за автомобил е включен в цената за нощувка, а за втори автомобил се доплаща. Алейната мрежа като цяло, както и ландшафтното оформление, в момента не са в много добро състояние. За 2019 г. се предвижда цялостна реконструкция на алеите и облагородяване на ландшафта.

Плаж

Градина има една от най-чистите плажни ивици в страната. Брегът е със ситен пясък и равно дъно. По време на посещението ми водата беше чиста, без наличие на отпадъци и водорасли. Всеки ден пясъкът се почиства на ръка от боклуци, а два пъти седмично се заравнява и почиства с гребло от трактор.


Сутрешно почистване на плажа

Плажът се стопанисва от къмпинга от 1 юли 2016 г. Градина е един от малкото къмпинги по Черноморието, който предоставя завършена услуга на своите клиенти, включваща къмпингуване и плажуване. Дължината на бреговата линия е 1300 м. и обхваща както зоната пред самия къмпинг, така и пред съседните обекти на първа линия.

Към плажа има постоянно водоспасяане и лекар-реаниматор. Обезпаразитяването, ежедневната поддръжка, спасителната дейност и медицинският екип обслужват както гостите на къмпинга, така и гостите на самия плаж.

Като стана дума за обезпарзитяване, тук е мястото да споделя друго приятно впечатление от еднодневния ми престой – из къмпинга бяха разлепени уведомителни табели за пръскане против кърлежи в тревните зони, което се случи от 6 до 8 ч сутринта без да се нарушава спокойствието на гостите.

Цени и промоции

Нощувката в Градина е фиксирана за парцел, независимо от вида на средството за настаняване. Тя е 30 лв. и важи само за трета линия. Цената включва до 4 души, електричество и автомобил. В един парцел може да поставите една каравана, един кемпер, една голяма (четириместна) палатка или две малки (двуместни) палатки. Пети човек се доплаща. Първа линия се отдава само за цял сезон, а за втора линия най-краткият период е един месец. Луксът да сте по-близо до морето съответно ще ви струва повече на нощ. 

Къмпингът не приема международни къмпинг карти за отстъпка и не прави намаления за продължителен престой. Въпреки на пръв поглед строгите ценови условия, промоции има. От края на август до средата на септември 2018 г. може да почивате на трета линия с 30% отстъпка

И така, къмпинг Градина ви очаква с отворени врати. А на мен ми хареса повече от всякога! Чакам с нетърпение да я посетя за по-дълго :)

Оценката е изготвена въз основа на престой на 12-13 юли 2018 г.

 

Автор и снимки: Цветомира Цоцова
Camping.bg
 

Свързани статии:

От личен опит: къмпинг Иракли
От личен опит: къмпинг Арменистис 2018
От личен опит: къмпинг Лакара 2018

препоръчани новини

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Дългоочаквана новина - един от най-атрактивните нови къмпинги официално отваря врати. Terme di Hissar е новото...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...