От личен опит: къмпинг Емануил

15.06.2019
От личен опит: къмпинг Емануил

Къмпинг Емануил е един от новите къмпинги в България. Започва да приема гости през 2016 година и  оттогава не спира да се развива. Специално за новия сезон беше терасиран, частично застлан с твърда настилка и затревен. В процес на изграждане са допълнителни нови санитарни възли и бани.

Ревюто ни е направено на база 3-дневен престой в собствена каравана.
 

Природни дадености

Къмпинг Емануил се намира на брега на язовир Жребчево, с прекрасна гледка към водата и хълмовете наоколо. Мястото е прохладно и зелено.


 

Пътят до къмпинга

Къмпингът се намира се до международния Е-55 път свързващ Русе със Свиленград и оттам - Турция и Гърция. Ние пътувахме от Велико Търново, като прекосихме Стара планина през Прохода на Републиката, наричан навремето Хаинбоаз. Настилката е добра, само малко преди и в самото село Паничерево асфалтът преминава в паваж с неравности. Там трябва да се кара по-бавно и внимателно. От селото до къмпинга са около 4 км, като пътят отново е гладък асфалт.

Входът на Емануил е точно от главния път, но се намира на завой с малка видимост. Затова трябва да сте много внимателни, първо да не го подминете, и второ - за насрещното движение, когато завивате, за да влезете. Излизането от къмпинга също трябва да е много внимателно, заради малката видимост.


 

Резервация и регистрация

Може да си запазите място в къмпинга по 2 начина: по телефон или през Фейсбук. Предплащане се изисква само за ползване на леговата база - бунгала и каравани.

Регистрацията на място става с попълване на адресна карта. Заплащането на престоя става на място в брой.
 

Настаняване - видове и зони

Къмпинг Емануил разполага с 35 места за кемпери и каравани в обособена зона. Достъпът до тях е от централната алея.

Теренът е терасиран, а местата са равни, с твърда настилка и трева.

На всеки 2-3 места се пада по една точка за достъп до електричество.

Къмпингът има възможност за настаняване на около 50 палатки. Едната част е под сянка, сред дървета., а другата е на първа линия пред брега на язовира. В зоната за палатки има монтирани табла за електричество и двойна мивка за миене.

За тези, които не си носят дома с тях има възможност за наемане на 3 четириместни каравани.

Както и 3 дървени бунгала със собствени веранди.

Бунгалата са двуместни, без санитарен възел.

Предстои изграждане на глемпинг палатки върху бетонни постаменти.

Цените на всички видове настаняване може да видите ТУК
 

Инфраструктура

Както споменахме вече, къмпинг Емануил се намира точно до главен път, което е предпоставка за шум. Теренът на къмпинга се развива по дължина от входа му към брега на яз. Жребчево, под лек наклон. Така, долната част, където всъщност са местата за палатки и каравани, е на доста голямо разстояние от пътя и ако има шум, то той е само при преминаване на голям камион и не е натрапчив. Нашият опит показа, че в каравана през нощта не се чуваше шум от пътя.

След бариерата на входа на къмпинга има рецепция и след нея вдясно е обособен нов паркинг за автомибили на гостите. Няма много възможности за паркиране на сянка.

На входа на паркинга има голям кафез с три пауна.


 

Хигиенно-санитарни помещения

Към юни 2019 къмпингът разполага с една санитарна сграда с 4 тоалетни и бани. Топлата вода се осигурява от електрически бойлери. Собствениците уверяват, че няма случаи на недостиг на топла вода.

Тоалетните са в комбинация с душ. Чисти са.

На входа има соларен душ за бързо обливане с вода.

Встрани на сградата с бани и тоалетни има изградени 3 външни мивки. Те нямат топла вода. За миене на съдове с топла вода може да се ползва мивката в туристическата кухня.

В непосредствена близост са бъдещите 4 душови клетки. По време на нашето посещение те все още бяха в процес на изграждане.

В зоната за палатки тече изграждането и на санитарно помещение с две бани и тоалетни. То е изцяло от дърво, с каменни подове и много стилно изглеждащо. Предстои да заработи още този сезон.
 

Удобства

Хладилници

Къмпингът предлага за общо ползване на гостите си една хладилна витрина и два хладилника. Те се намират в туристическата кухня.
 

Туристическа кухня

Кухнята за общо ползване от гостите на къмпинга е добре оборудвана. Разполага с микровълнова фурна, тостер, грил, мивка с топла вода, шкафове, кухненски плотове и хладилници. На разположение на туристите са и маси за хранене със столове.

Пред кухнята има барбекю за общо ползване от гостите на къмпинга. Отделно има и няколко леки преносими барбекюта, които могат да се ползват по къмпинг местата.


 

Перално помещение

На разположение на гостите има пералня и отделно сушилня. За ползването им се заплаща такса.


 

Магазин

Къмпинг Емануил не разполага с магазин. Най-близкият такъв е в с. Паничерево - на 4 км разстояние.
 

Ресторант

В къмпинга няма ресторант, такъв какъвто е общоприето да се разбира. Гостите имат възможност да поръчат храна от кратко меню - шопска салата, скара и пържени картофи. Домакините предлагат и безалкохолни напитки и сладолед. Бира има, но също е само безалкохолна.


 

Басейн

Както и миналото лято собствениците на къмпинга ще инсталират външния басейн в близост до детската площадка. По време на посещението ни той още не беше монтиран. Басейнът е безплатен за гостите на Емануил.


 

Спорт

Къмпинг Емануил предлага условия за практикуване на футбол и волейбол. Зелените зони наоколо са на разположение на гостите за игри и забавления.


 

Интернет

Къмпинг Емануил има и безжична мрежа за интернет. Паролата ще получите от персонала. Връзката е достатъчно бърза да се гледа видео от Youtube с HD 1080р резолюция.

Интернет връзката в къмпинг Емануил може да се използва и за работа.
 

За децата

Децата имат на свое разположение за забавления детска площадка с пързалка, катерушки, люлки и батут.

Тя е отделена от централната алея с ниска оградка.

Стопаните обещават в силния сезон да има на разположение за забавление на децата и басейн.
 

Домашни любимци

Всички са добре дошли със своите домашни любимци в къмпинг Емануил, но съгласно правилника - те трябва да бъдат контролирани от стопаните си и отпадъците им да бъдат събирани и почиствани. Важно е да се знае, че в къмпинга не се допускат агресивни домашни любимци.
 

Забележителности

Районът около къмпинг Емануил дава възможност за посещение на интересни и нестандартни места. Сред тях е потопената църква Св. Иван Рилски, която "изплува" от язовира при ниско ниво на водите му.

Друга забележителност е единственият в България музей на магарето. Той се намира в близкия град Гурково.

Карановската селищна могила се намира на само 14 км от къмпинга. През 2009 г. в нея е открита гробница с богато украсена бойна колесница с впряг от два коня и куче, чиито скелети са непокътнати.

Може да се разходите да видите и ранно-византийската крепост Хисара, която е до гр. Николаево.

Основната забележителност обаче е самият язовир Жребчево, на който може да ловите риба, да правите разходка с каяк или водно колело. Удоволствие доставя дори само да го гледате от палатката или караваната си.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg

препоръчани новини

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...