От личен опит: къмпинг Емануил

15.06.2019
От личен опит: къмпинг Емануил

Къмпинг Емануил е един от новите къмпинги в България. Започва да приема гости през 2016 година и  оттогава не спира да се развива. За сезон 2019 беше терасиран, частично застлан с твърда настилка и затревен. През 2020 година къмпингът посреща гостите си и с нов санитарен възел в палатковата зона, нова детска площадка, стилни огради на терасите в караванинг зоната, както и подобрени външни мивки. В процес на изграждане са душови клетки.

Не можем да не отбележим и многобройните отличия, които къмпинг Емануил спечели последните две години в конкурса за най-добрите български къмпинги #BestBGcamp. През 2018 г. къмпингът беше отличен от българските къмпинг фенове на второ място в четири категории, включително и в една от най-престижните - "Любим къмпинг във вътрешността на страната". През следващата 2019 г. Емануил е отличен вече в пет от деветте възможни категории, като отново е втори сред любимите къмпинги извън черноморското ни крайбрежие.

      

 

Ревюто е направено на база няколкодневен престой в собствена каравана през 2019 и 2020 г.

 

Природни дадености

Къмпинг Емануил се намира на брега на язовир Жребчево, с прекрасна гледка към водата и хълмовете наоколо. Мястото е прохладно и зелено.

 

Пътят до къмпинга

Къмпингът се намира се до международния Е-55 път свързващ Русе със Свиленград и оттам - Турция и Гърция. Ние пътувахме от Велико Търново, като прекосихме Стара планина през Прохода на Републиката, наричан навремето Хаинбоаз. Настилката е добра, само малко преди и в самото село Паничерево асфалтът преминава в паваж с неравности. Там трябва да се кара по-бавно и внимателно. От селото до къмпинга са около 4 км, като пътят отново е гладък асфалт.

Входът на Емануил е точно от главния път, но се намира на завой с малка видимост. Затова трябва да сте много внимателни, първо да не го подминете, и второ - за насрещното движение, когато завивате, за да влезете. Излизането от къмпинга също трябва да е с повишено внимание, заради намалената видимост.


 

Резервация и регистрация

Може да си запазите място в къмпинга по 2 начина: по телефон или през Фейсбук. Предплащане се изисква само за ползване на леговата база - бунгала и каравани.

Регистрацията на рецепция става с попълване на адресна карта. Заплащането за престоя е на място в брой.
 

Настаняване - видове и зони

Кемпери и каравани

Къмпинг Емануил разполага с 35 места в обособена караванинг зона. Достъпът до тях е от централната алея.

Новост за 2020 г. са дървените оградки отделящи терасите.

Зоната е терасирана, а местата са равни, с твърда настилка и трева.

На всеки 2-3 места се пада по една точка с достъп до електричество и вода.


 

Палатки

Къмпингът има възможност за настаняване на около 50 палатки. Едната част от зоната е под сянка, сред дървета, а другата е на първа линия пред брега на язовира. В зоната за палатки има табла за електричество, мивка за миене и санитарен възел с бани и тоалетни.

За тези, които не си носят дома с тях има възможност за наемане на 3 четириместни каравани.

Както и 3 дървени бунгала със собствени веранди.

Бунгалата са двуместни, без санитарен възел.

Плановете за развитие на къмпинга включват и изграждане на глемпинг палатки върху бетонови постаменти. Последните са наследство в имота от 80-те години на миналия век.

Цените на всички видове настаняване може да видите ТУК
 

Инфраструктура

Както споменахме вече, къмпинг Емануил се намира точно до главен път, което принципно е предпоставка за шум. Теренът на къмпинга се развива по дължина от входа му към брега на яз. Жребчево, под лек наклон. Така, долната част, където всъщност са къмпинг местата за палатки и каравани, е на доста голямо разстояние от пътя и ако има шум, то той е само при преминаване на голям камион и определено може да се каже, че не е натрапчив. Нашият опит показа, че в каравана през нощта не се чуваше шум от пътя.

След бариерата на входа на къмпинга има рецепция и след нея вдясно е обособен паркинг за автомибили на гостите. Няма много възможности за паркиране на сянка.

На входа на паркинга има голям кафез с фазани и пауни.

Из територията на къмпинга прави впечатление красивата цветна аранжировка. Само част от цветните градинки:


 

Хигиенно-санитарни помещения

Къмпингът разполага с една санитарна сграда с 4 тоалетни и бани. Топлата вода се осигурява от електрически бойлери с голям капацитет. Собствениците уверяват, че няма случаи на недостиг на топла вода. Това беше и нашето впечатление на място.

Тоалетните са в комбинация с душ. Винаги бяха чисти.

На входа има соларен душ за бързо обливане с вода.

От едната страна на сградата с бани и тоалетни има изградена външна мивка. Тя няма топла вода. За миене на съдове с топла вода може да се ползва мивката в туристическата кухня.

В непосредствена близост са бъдещите 4 душови клетки. Към юни 2020 г. те все още са в процес на изграждане.

В зоната за палатки е другата приятна изненада на гостите за новия сезон 2020 г. - санитарно помещение с две бани и тоалетни. То е много стилно - изцяло от дърво и с каменни подове.


 

Удобства

Хладилници

Къмпингът предлага за общо ползване на гостите си една хладилна витрина и два хладилника. Те се намират в туристическата кухня.
 

Туристическа кухня

Кухнята за общо ползване от гостите на къмпинга е добре оборудвана. Разполага с микровълнова фурна, тостер, грил, мивка с топла вода, шкафове, кухненски плотове и хладилници. На разположение на туристите са и маси за хранене със столове.

Пред кухнята има барбекю за общо ползване от гостите на къмпинга. Отделно има и няколко леки преносими барбекюта, които могат да се ползват по къмпинг местата.


 

Перално помещение

На разположение на гостите има пералня и отделно сушилня. За ползването им се заплаща такса.


 

Магазин

В къмпинг Емануил може да закупите безалкохолни напитки, сладолед и безалкохолна бира. Най-близкият магазин за хранителни стоки е в с. Паничерево - на 4 км разстояние.


 

Басейн

Както и миналото лято собствениците на къмпинга ще инсталират външния басейн в близост до детската площадка. По време на посещението ни той още не беше монтиран. Басейнът е безплатен за гостите на Емануил.
 

Спорт

Къмпинг Емануил предлага условия за практикуване на футбол и волейбол. Зелените зони наоколо са на разположение на къмпингуващите за игри и забавления.


 

Интернет

Къмпинг Емануил има и безжична мрежа за интернет. Паролата ще получите от персонала. Връзката е достатъчно бърза да се гледа видео от Youtube с HD 1080р резолюция.

Интернет връзката в къмпинг Емануил може да се използва и за работа.
 

За децата

Децата имат на свое разположение за забавления огромна тревна площ. От 2020 г. малчуганите се радват и на нова катерушка с пързалка изработена лично от собствениците на къмпинга.

 Сред другите детски аткракции са люлки и батут.

За спокойствието на родителите детската зона е отделена от централната алея с ограда.

Стопаните обещават в силния сезон да има на разположение за забавление на децата и басейн.
 

Домашни любимци

Всички са добре дошли със своите домашни любимци в къмпинг Емануил, но съгласно правилника - те трябва да бъдат контролирани от стопаните си и отпадъците им да бъдат събирани и почиствани. Важно е да се знае, че в къмпинга не се допускат агресивни домашни любимци.
 

Забележителности

Районът около къмпинг Емануил дава възможност за посещение на интересни и нестандартни места. Сред тях е потопената църква Св. Иван Рилски, която "изплува" от язовира при ниско ниво на водите му.

Друга забележителност е единственият в България музей на магарето. Той се намира в близкия град Гурково.

Карановската селищна могила се намира на само 14 км от къмпинга. През 2009 г. в нея е открита гробница с богато украсена бойна колесница с впряг от два коня и куче, чиито скелети са непокътнати.

Може да се разходите да видите и ранно-византийската крепост Хисара, която е до гр. Николаево.

Основната забележителност обаче е самият язовир Жребчево, на който може да ловите риба, да правите разходка с каяк или водно колело. Удоволствие доставя дори само да го гледате от палатката или караваната си.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg

 

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...