От личен опит: къмпинг Иракли

07.08.2018
От личен опит: къмпинг Иракли

Къмпинг Иракли е един от най-търсените и харесваните по българското Черноморие. Той се намира на едноименния залив, в най-северната му част. Наследник е на стария къмпинг Иракли и от сезон 2016 освен бунгала, предлага настаняване и на палатки, каравани и кемпери. 

В началото на този сезон решихме да надникнем в него и да тестваме от личен опит усещането да си на къмпинг на един от най-хубавите плажове по Черноморието. Ето какво установихме:

Първоначална комуникация и резервация

Къмпинг Иракли приема запитвания за настаняване на кемпери, каравани и палатки по телефон, през сайта Camping.bg и по email. Резервацията се потвърждава веднага, стига да има свободни места. Няма ограничение за минимален брой нощувки. Възможно е сезонно настаняване. Къмпингът работи от юни до септември. 

Къмпинг местата не са номерирани и къмпингът няма практика за резервация на конкретна къмпинг единица, но при резервация преди или в началото на сезона може да заявите желанието си за конкретно място. Стопаните са отзивчиви и ще удовлетворят изискванията и търсенията ви.

Мястото разполага и със стаи в бунгала. Търсенето за тях е голямо, поради което се резервират от сезон за сезон. Т.е. ако имате желание да почивате там на бунгало, трябва да резервирате през предходното лято.

Достъпност

Къмпинг Иракли отстои на 65 км. от Бургас и на 75 км. от Варна. Той се намира там, където Балканът докосва морето или с други думи – северно от нос Емине в Стара планина. Локацията му предопределя характерния климат на местността – макар и на морето има планински полъх и времето бързо може да се измени. За да достигнете до къмпинга от автомагистрала Черно море завивате в посока плаж Иракли и с. Емона. На разклона за селото (на 1,5 км. от магистралата) продължавате направо към плаж Вая. Щом стигнете до паркинга, завивате наляво по лек наклон нагоре. Къмпингът е след 50 м. вдясно. От отбиването от магистрала Черно море до къмпинга има табели, на които обаче не е указано името му. Ключово е да не тръгнете към селото и плаж Иракли, а към плаж Вая.

Настаняване

Къмпингът предлага 36 места за настаняване на кемпери, каравани и палатки. Всички парцели са затревени. Има такива с естествена сянка от дърветата, но има и слънчеви места. Условно к-г Иракли може да бъде разделен на предна и задна част, като разделението е сградата на санитарния възел. 

Шест от местата, които се намират в задната част,  са предвидени за по-големи каравани и кемпери. Всяко има извод за ток, вода и канализация.

Останалите 30 места (в предна и задна част) са само електрифицирани. Ако сте настанени в предната част и желаете да използвате електричество, трябва да разполагате със собствен кабел с минимална дължина от 15 м., защото и тук, както и в много други къмпинги, колонката за ток е обща за няколко парцела и е възможно да не сте настанени непосредствено до нея. 


Преден двор

Подходът към местата от задната част е трамбован, което осигурява добра проходимостта при мокро време. За да не се разваля тревната настилка в предната част на къмпинга, до нея не се допускат автомобили. Осигурен е паркинг при портала.


Заден двор

Нашият опит: Имахме резервация за 4-членно семейство за 2 нощувки на палатка. С пристигането ни очакваха. Веднага избрахме място в предната част на къмпинга. То бе разположено на шарена сянка, но имаше възможност да разпънем навес с въжета между дръветата. Къмпингът има и добри условия за разпъване на хамак. Разстоянието до санитарните помещения и откритата кухня е минимално – 15-20 метра, което е добро удобство при престой с деца.

Хигиенно-санитарни помещения

Сградата на санитарните възли е разположена в средата на къмпинга и достъпът от всички страни е на еднакво разстояние. Тя разполага с 8 помещения, като всяко е оборудвано с мивка, подвижен душ и тоалетна чиния. До 4 от тоалетните помещения достъпът е отвън, а другите 4 се намират в самата сграда. За външите клетки няма полово разделение, а за вътрешните са поставени табели. В общото помещение на санитарния възел има перална машина, която функционира срещу заплащане от 5 лв.


Санитарен възел 

Тук са разположени и зоните за миене на съдове с външна кухня. Тя е напълно оборудвана с посуда – чаши, чинии, прибори, ножове за готвене и хранене, тенджери и купи. Поставена е микровълнова фурна. Има маси с пейки на сянка. За сезон 2018 са изградени две допълнителни зони за миене на съдове. Едната се намира между бунгалата, а втората - в долната дясна част на къмпинга.


Кухня и зона за миене на съдове

Нашият опит: Създадените удобства в баните и тоалетните са на много добро ниво. Санитарията е нова. Поддържа се добра хигиена. Предвидени са закачалки и поставки за тоалетни принадлежности, но няма сапун и тоалетна хартия. Известно неудобство създава решението за комбиниране на смесителя на мивките с подвижния душ, тъй като маркучът на душа пречи за ползване на чучура. Няма бани, в които да липсва или да е счупена поставката за подвижния душ, което оценяваме като голям плюс. Поради влагата на морето и соления въздух обаче превлючвателите между чучур и душ в някои от баните не работят или работят трудно.

Зоната за миене на съдове е само с хладка вода. Ако се наложи да измиете по-мазен съд, е необходимо да си подгреете вода. Мивките откъм входа на баните не са удобни за използване, тъй като няма място за поставяне на измитите съдове. За сметка на това откритата кухня по наша преценка е перфектна и изключително удобна и практична.

Удобства

Едно от най-големите удобства на този къмпинг са многото на брой барбекюта за общо ползване, които са поставени свободно в градината при почти всяко къмпинг място. Във външната кухня има чували с въглища. Дори и да не сте подготвени добре за готвене и хранене на къмпинг, тук ще намерите абсолютно всичко необходимо, вкл. олио, сол, подправки. Има и къде да седнете, ако нямате маса и столове – при външната кухня има маси с пейки и чадъри.

Тук няма специално изградена детска площадка с люлки, пързалки и други забавления. Единственото съоръжение за игра е голям батут, в който децата могат да подскачат на воля. Няма и спортно игрище. Тези липси обаче не правят впечатление. Къмпингът е малък и сплотен и дори наличието им би развалило спокойната атмосфера. А макар и без съоръжения за игра, децата могат да намерят достатъчно забавления. Мястото е изключително посещавано от малки къмпингари от бебешка до предучилищна възраст и вечер всички намират забавления заедно на поляната на къмпинга.

В къмпинг Иракли функционира смесен магазин, който е добре зареден. Хранителните стоки са пресни. Може да намерите всичко, което ви е най-необходимо за престоя. 

В самия къмпинг няма заведение за хранене, но недалеч се намира ресторант Панорама.

Достъпът до плажа е директно от къмпинга по стълби. Плажът е охраняем. Съществува и медицински пунк. Пясъкът е чист и ситен, а брегът е равен. Може да ползвате собствен чадър или да наемете от концесионера. Има и плажен бар, който обаче не е част от къмпинга. 

Цени и бюджет

Официалните цени на къмпинг Иракли за сезон 2017 може да намерите тук. Двудневният престой на четиричленно семейство с две деца под 4 год. на палатка в началото на юли възлезе на 46 лв. Цялостният бюджет без транспортните разходи и включващ хранене и пазаруване в магазина (без предварителна подготовка на хранителни продукти) е под 100 лв.

Макар и кратка, почивката в к-г Иракли бе пълноценна и изключително приятна. Повечето от гостите на къмпинга са дългогодишни посетители и уважават чистотата, условията и услугите, които той предлага. А спонтанните и чуждестранните гости лесно се приобщават към това общество и ценностите му, повлиявани от гостоприемността на персонала и добронамереността на останалите клиенти. Безценното, което открихме на това място е изключително добре поддържания ландшафт в къмпинга, безопасните условия, в които децата могат да играят на воля, чистотата и спокойствието. Със сигурност бихме повторили!

Оценката е изготвена на 10.07.2017 г. и актуализирана към 12.07.2018 г.

За Camping.bg
Цветомира Цоцова

Свързани статии:
От личен опит: къмпинг Градина

От личен опит: къмпинг Лакара
От личен опит: къмпинг Арменистис

препоръчани новини

Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Z-Triton - велосипед, лодка и каравана в едно

Електрическата триколка-амфибия Made in Latvia излиза на пазара през 2022 г.   Проектът Z-Triton не е нито...

Победителите в #BestBGcamp2021: Един фаворит, новите къмпинги събират одобрение

Победителите в #BestBGcamp2021: Един фаворит, новите къмпинги събират одобрение

Къмпинг Къпиновски манастир е първи в шест от общо осем категории в класацията за 2021 г. Половината от всички...