От личен опит: къмпинг Лакара

24.06.2018
От личен опит: къмпинг Лакара

Лакара е поредният къмпинг, който ви представяме в рубриката ни "От личен опит". Той се намира на полуостров Ситония, Халкидики, Гърция. Разположен е в залив с изглед към Света гора и връх Атос, заобиколен от стръмни гористи склонове. Къмпингът разполага с около 200 къмпинг места. По време на посещението ни срещнахме гости от Австрия, Германия, Чехия, Украйна, Румъния, Естония, Русия и други страни, но преобладаваха българите и гърците.

Оценката на къмпинга е направена въз основа на 10-дневен престой през месец юни на двама възрастни и дете на 3 г. със собствена каравана.

 

Резервация и регистрация

Резервация за Лакара може да се направи през сайта на къмпинга. За слабия сезон обаче това не е нужно, т.к. има достатъчно свободни места. При пристигането се прави регистрация на рецепцията, като се задържа личната карта на един от гостите. На нейно място получавате талон с номер, който служи за легитимация при влизане и излизане на автомобила ви от къмпинга. Ние искахме сенчесто място с добра интернет връзка. Дадоха ни възможност да изберем измежду 4 места, като ни заведоха да ги видим. След това хора от екипа на къмпинга ни помогнаха за разположим караваната на избраното от нас място.

 

Настаняване

Къмпинг Лакара разполага с 200 места за настаняване на кемпери, каравани и палатки, както и:

  • 35 бунгала с климатик, тоалетна и кухня;
  • 22 Bamboohuts за 2, 3, 4 или 5 души;
  • 7 каравани за 3 или 4 души;
  • 8 Mobile homes с климатик и тоалетни за 2 или 3 души.

Къмпинг местата са добре обособени и мнозинството от тях с плътна сянка. На територията на целия къмпинг има гъста растителност – големи и високи дървета. Къмпинг местата са два вида – големи и малки.

Съществува и една атрактивна тревиста зона на първа линия зад плажа, която е само за палатки, но с по-рядка сянка. За там е добре да си носите шатри или сенници.

 

Инфраструктура

Къмпингът се развива по дължина по линията от главния път, респективно от входа на къмпинга към морето. Има паркинги отвън и на няколко места вътре в къмпинга.

От едната страна е почти отвесен планински склон, а от другата има рекичка, която стига до плажа, но не се влива в морето.

В средата има асфалтова алея за автомобили, а вляво и дясно са пясъчни алеи. Движението на автомобили е забранено в часовете между полунощ и 07:30, а през останалото време трябва да е с до 15 км/ч. Алеята се използва за каране на велосипеди и ролери от деца, както и разхождане с бебешки колички.

 

Хигиенно-санитарни помещения

В къмпинг Лакара има пет идентични санитарни помещения с отделни части за мъже и жени.

   

Макар и стар стил, те се поддържат чисти и винаги заредени с тоалетна хартия и сапун.

  

Баните са с отделни клетки, като във всяка има закачалка и сапунерка.

 

Удобства

Хладилници

Във всяко от петте санитарни сгради има и отделни обособени помещения с хладилници. Те са хладилни витрини и фризери.

Магазин

Магазинът се намира на входа на къмпинга и може да се каже, че е голям. Той е на самообслужване и предлага основни стоки – храни, напитки, препарати, ядки, плажни стоки и т.н.

Ресторант

Ресторантът на къмпинга се намира точно зад плажа. Предлагат се традиционни гръцки ястия, пица, паста и прясна риба. Цените са: супи и основни - от 3,50 до 7,50 евро, салатите са от 3,00 до 6,00 евро, пастата е от 4,50 до 9,00 евро, пици - от 6,80 до 9,00 евро, месата са между 6,50 и 7,00 евро, рибата е от 6,50 до 9,50 евро.

Плажен бар

Плажният бар е сравнително малък, но предлага разнообразни напитки, както и разбира се любимото на гърците ледено фрапе. Пред бара има чадъри и шезлонги, които се ползват срещу консумация.

Детски площадки

Детските плащадки в Лакара са две – едната малко след входа на къмпинга, а другата непосредствено зад плажа. Втората е стара и недобре поддържана.

Спорт

Къмпинг Лакара разполага с няколко спортни игрища - за тенис на корт, баскетбол и волейбол в лизост до входа и едно за плажен волейбол на пясъка.

Интернет

Безжичната мрежа покрива територията на къмпинга, включително и плажа, но може да се ползва само срещу заплащане. Цената е 1 евро за 24 часа. Нашите тестове показаха скорост на връзката 1,97 Mbps за download и 1,94 Mbps за upload – без проблем се гледа видео онлайн.

По отношение на мобилните мрежи - тази на Vodafone GR е с добър обхват в целия къмпинг на 4G.

 

Плаж

Целият залив принадлежи на Лакара, като достъп до него има само през къмпинга. Плажът е пясъчен с малко камъни, но за сметка на това пък дъното е много каменисто. Има и таралежи в близост до брега. Плажната ивица е дълга и широка, което дава усещане за простор.

 

Цени и бюджет

Ползвахме карта за отстъпка ACSI и с нея в ниския сезон цената на вечер за двама възрастни, каравана, автомобил и електричество е 17 евро. Допълнително платихме по 3 евро за детето, т.е. общо по 20 евро на вечер. Без картата ACSI бихме плащали 28 евро. Получихме и 10% отстъпка заради престой над 7 дни.

 

Заключение:

Къмпинг Лакара ни впечатли със зеленина, тишина и спокойствие. Това е място за почивка и релакс, подходящо и за деца. Бихме дошли отново.

 

Оценката е изготвена на 24.06.2018 г.

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев, Camping.bg

Свързани статии:
От личен опит: къмпинг Арменистис
От личен опит: къмпинг Иракли
От личен опит: къмпинг Градина

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...