Парламентът прие промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

13.06.2019
Парламентът прие промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Народното събрание прие днес окончателно измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Депутатите подкрепиха предложението на Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", с което се дава законова възможност за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. Тези места няма да се категоризират като къмпинги. В тях се разрешава поставянето само архитектурни елементи без търговско предназначение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други.

Условията и редът за определяне на местата, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, ще бъдат определени с обща наредба на няколко министерства - на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на околната среда и водите и на туризма.

Според вносителя на текста Искрен Веселинов, цитиран от "Фокус", в бъдещата наредба ще бъдат предвидени и глоби, които ще започнат да се налагат година след определянето на местата за къмпингуване. Днешните изменения в закона били "една позитивна новина за българските къмпингари", допълва Веселинов, цитиран от Оффнюз.

От БСП поискаха разпоредбата да не засяга палатките и думата да не фигурира в текста, но мнозинството не се съгласи, съобщи БТА. Според депутатът от левицата Явор Божанков не може палатките да се приравняват към каравани и кемпери. Според него забраната на свободното къмпингуване щяло да отблъсне западните туристи.

"Искаме да определим места, където да има най-малкото елементарни хигиенни изисквания. Да се знае кой носи отговорност след края на сезона, кой почиства, и разбира се, ако някой не си е изпълнил ангажиментите каква ще бъде неговата санкция.", защити от трибуната предложението Александър Ненков от ГЕРБ. Той даде пример с Гърция, където нямало как "да отидете на неопределено място и да си поставите палатка, кемпер или каквото и да било друго, без да се носи тази санкция".

С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв., съобщи "Фокус". Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer...