Парламентът прие промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

13.06.2019
Парламентът прие промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Народното събрание прие днес окончателно измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Депутатите подкрепиха предложението на Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", с което се дава законова възможност за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. Тези места няма да се категоризират като къмпинги. В тях се разрешава поставянето само архитектурни елементи без търговско предназначение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други.

Условията и редът за определяне на местата, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, ще бъдат определени с обща наредба на няколко министерства - на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на околната среда и водите и на туризма.

Според вносителя на текста Искрен Веселинов, цитиран от "Фокус", в бъдещата наредба ще бъдат предвидени и глоби, които ще започнат да се налагат година след определянето на местата за къмпингуване. Днешните изменения в закона били "една позитивна новина за българските къмпингари", допълва Веселинов, цитиран от Оффнюз.

От БСП поискаха разпоредбата да не засяга палатките и думата да не фигурира в текста, но мнозинството не се съгласи, съобщи БТА. Според депутатът от левицата Явор Божанков не може палатките да се приравняват към каравани и кемпери. Според него забраната на свободното къмпингуване щяло да отблъсне западните туристи.

"Искаме да определим места, където да има най-малкото елементарни хигиенни изисквания. Да се знае кой носи отговорност след края на сезона, кой почиства, и разбира се, ако някой не си е изпълнил ангажиментите каква ще бъде неговата санкция.", защити от трибуната предложението Александър Ненков от ГЕРБ. Той даде пример с Гърция, където нямало как "да отидете на неопределено място и да си поставите палатка, кемпер или каквото и да било друго, без да се носи тази санкция".

С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв., съобщи "Фокус". Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...