Полски криминален филм от 1981 г. сниман в къмпинг в България

24.11.2020
Полски криминален филм от 1981 г. сниман в къмпинг в България

"Миризма на кучешка козина" е заглавието на полски филм от 1981 г., чието действие се развива в България, на къмпинг на морето. Въпреки, че нашата страна е партньор на продукцията той не достига до българските зрители. Филмът е екранизация по едноименния роман на полския писател Войчех Жукровски. Режисьор и сценарист на трилъра е Ян Батори. Премиерата му се е състояла на 24 май 1982 г.

В "Миризма на кучешка козина" скулпторът Павел (Роман Вилхелми) отива на почивка на Черно море в България. Там той среща източногерманската студентка по славистика Хайди, с която започва летен флирт. Двамата влюбени почиват в палатка на къмпинг край Созопол. Павел не приема сериозно тази връзка, тъй като той разбира, че е първата голяма любов на момичето. Скоро скулпторът случайно открива таен пункт за контрабанда на наркотици, контролиран от френската мафия. Без да се замисля, той планира да се възползва от възможността и да спечели пари - прибира стоката и иска 20 000 долара откуп от наркотрафикантите. Скоро след това Хайди е отвлечена.

В главните роли са полските актьори Роман Вилхелми (Павел) и Изабела Дзярска (Хайди), а поддържащите роли се изпълняват само от българи - Борис Арабов (свещенник), Добри Добрев (Банов, милиционер), Емил Джамджиев (фелдшер), Кирил Попов (шеф на бандата), Владимир Русинов (Попоничев, пазач в къмпинга) и Магдалена Аргирова (плувкиня).

Интересното е, че във филма главните актьори са отседнали на палатка в къмпинг "Аполония" при Созопол, но къмпинг с такова име няма данни да е съществувал по това време. Вероятно този декор е създаден специално за снимките на "Миризма на кучешка козина", като мястото е реален къмпинг, но с друго име и локация.

Филмът е достъпен за свободно гледане онлайн на полски език тук: https://www.cda.pl/video/144236285

 

Веселин Вълев
Camping.bg

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...