Полски криминален филм от 1981 г. сниман в къмпинг в България

24.11.2020
Полски криминален филм от 1981 г. сниман в къмпинг в България

"Миризма на кучешка козина" е заглавието на полски филм от 1981 г., чието действие се развива в България, на къмпинг на морето. Въпреки, че нашата страна е партньор на продукцията той не достига до българските зрители. Филмът е екранизация по едноименния роман на полския писател Войчех Жукровски. Режисьор и сценарист на трилъра е Ян Батори. Премиерата му се е състояла на 24 май 1982 г.

В "Миризма на кучешка козина" скулпторът Павел (Роман Вилхелми) отива на почивка на Черно море в България. Там той среща източногерманската студентка по славистика Хайди, с която започва летен флирт. Двамата влюбени почиват в палатка на къмпинг край Созопол. Павел не приема сериозно тази връзка, тъй като той разбира, че е първата голяма любов на момичето. Скоро скулпторът случайно открива таен пункт за контрабанда на наркотици, контролиран от френската мафия. Без да се замисля, той планира да се възползва от възможността и да спечели пари - прибира стоката и иска 20 000 долара откуп от наркотрафикантите. Скоро след това Хайди е отвлечена.

В главните роли са полските актьори Роман Вилхелми (Павел) и Изабела Дзярска (Хайди), а поддържащите роли се изпълняват само от българи - Борис Арабов (свещенник), Добри Добрев (Банов, милиционер), Емил Джамджиев (фелдшер), Кирил Попов (шеф на бандата), Владимир Русинов (Попоничев, пазач в къмпинга) и Магдалена Аргирова (плувкиня).

Интересното е, че във филма главните актьори са отседнали на палатка в къмпинг "Аполония" при Созопол, но къмпинг с такова име няма данни да е съществувал по това време. Вероятно този декор е създаден специално за снимките на "Миризма на кучешка козина", като мястото е реален къмпинг, но с друго име и локация.

Филмът е достъпен за свободно гледане онлайн на полски език тук: https://www.cda.pl/video/144236285

 

Веселин Вълев
Camping.bg

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...